Exista patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A si B provoca epidemii sezoniere in fiecare an, in timp ce virusul gripal C nu provoaca epidemii, ci o forma usoara de boala. In ceea ce priveste virusul gripal D, acesta nu afecteaza omul, ci bovinele.
Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite raporteaza ca ambele tipuri, A si B, pot fi la fel de severe, desi unii specialisti sustin ca virusul gripal de tip B are simptome mai usoare.
Virusurile gripale B
Acestea nu sunt impartite in subtipuri, dar se pot divide in linii si tulpini gripale. In prezent, circula in randul populatiei virusurile gripale B care apartin uneia dintre cele doua linii: B / Yamagata si B / Victoria.
Asemanator celui de tip A, virusul gripal B este de asemenea extrem de contagios si poate avea efecte periculoase asupra sanatatii. Aceasta forma poate fi răspandita doar de la om la om. Gripa de tip B poate provoca focare sezoniere si poate circula pe tot parcursul anului.
Un indicator obisnuit al virusului gripal este febra (mai mare de 38 ºC). Este extrem de contagios si in cazuri mai grave poate provoca complicatii care pot pune viata in pericol.
Simptomele gripei de tip B
Detectarea precoce a unei infectii cu gripa poate preveni agravarea virusului si te poate ajuta sa gasesti cel mai bun tratament. Simptomele gripei de tip B includ:
- febra
- frisoane
- durere de gat
- tuse
- secretii nazale abundente si stranut
- oboseala
- dureri musculare
- probleme respiratorii.
Daca nu este tratata, gripa B poate provoca:pneumoniebronsitainsuficienta respiratorieinsuficienta renalamiocardita sau inflamatie a inimiisepticemie
Tratarea gripei de tip B
In acest caz, este recomandat ca persoana afectata sa bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, trebuie sa doarma mult, astfel incat organismul sa se poata odihni si reincarca. Dar trebuie solicitat si tratament medical.
Daca copilul tau are gripa, solicita un tratament medical inainte de a apela la tratamentul la domiciliu. Unele medicamente ar putea creste riscul de complicatii. Daca are febra, tine-l acasa cel putin 24 de ore dupa ce temparatura a scazut.
5 reguli simple de preventie
Medicul Tudor Ciuhodaru a scris pe pagina sa de Facebook care sunt cele 5 reguli simple prin care ne protejam de gripa.
1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.
2. Respectaţi regulile generale si individuale de igienă: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
3. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.
4. Evitati stresul termic: imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.
5. Respectati un regim alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihna.
Sursa: reginamaria.ro
healthline.com