Intrarea in colectivitate si virozele - sfaturi si solutii

| | Actualizat: 2018-03-19 00:00:00

Este una din acele perioade ale anului cand copilul se imbolnaveste din nou si din nou - ii curge nasul, tuseste, se plange de dureri in gat etc. Incepi sa te intrebi cand va fi din nou sanatos si mai ales de ce copilul tau este predispus la atatea viroze de cand merge la gradinita.

De altfel, copiii sunt mai predispusi sa raceasca dupa varsta de 6 luni, cand incepe diversificarea, iar cantitatea de lapte matern pe care cel mic o mananca scade, odata cu anticorpii din acesta.

Copiii de varsta prescolara fac aproximativ 7 pana la 8 raceli intr-un an. Iar cei de varsta scolara, 5 pana la 6 raceli intr-un an. Contrar opiniei populare, copiii nu se imbolnavesc pentru ca vremea este prea friguroasa sau pentru ca ei sunt imbracati prea subtire. Principalul motiv pentru care copilul tau face atatea viroze este ca el este expus la tot mai multi virusi noi, care sunt peste tot, indiferent cat de mult dezinfectezi si cureti. Exista cel putin 200 de virusi care duc la raceli. Din pacate, ei sunt tot mai abili, fiind vorba de virusi mutanti.

Cum sa imbunatatesti rezistenta sistemului imunitar al copilului tau

Cand copiii intra pentru prima oara intr-o colectivitate, de exemplu in primul an de gradinita, parintii ar trebui sa se astepte ca micutii lor sa faca deseori viroze. Primavara numarul virozelor creste considerabil. Si nu din cauza aerului rece, ci pentru ca micutii petrec mai mult timp in interior, intr-o clasa aglomerata, unde respira toti un aer recirculat.

Asadar, parintii ar trebui sa inceapa de acum sa le insufle copiilor cateva obiceiuri de igiena, de rutina, cum ar fi sa se spele pe maini dupa ce au folosit baia, sa stranute in incheietura cotului sau sa duca mana la gura doar cu un servetel, pe care sa-l arunce apoi.

1. O alimentatie diversificata

Cand dieta este prea saraca in alimente valoroase, organismul nu are puterea de a produce cantitatea corecta de limfocite (celulele albe din sange responsabile de controlul microorganismelor). Dieta ar trebui sa fie bogata in fructe si legume care contin multa vitamina C, aceasta ajutand la combaterea virusilor. Copilul ar trebui sa manance si carne slaba, oua, produse lactate si peste marin, care furnizeaza ingrediente antiinflamatorii.

Esential pentru buna functionare a sistemului imunitar este fierul - o componenta a celulelor rosii din sange. Fierul se gaseste in carne rosie, soia, legume verzi. Imbunatatirea rezistentei sistemului imunitar se face, de asemenea, cu ajutorul alimentelor probiotice (iaurt) si prebiotice (banane, sparanghel, ceapa, usturoi).

2. Scoate-l afara la joaca

In fiecare zi, copilul ar trebui sa petreaca cel putin o ora afara, in aer liber. Miscarea in aerul proaspat face circulatia sangelui mai rapida, iar corpul este mai obisnuit cu schimbarile de temperatura. Membranele mucoase ale gatului si nasului sunt bine hidratate si astfel constituie o bariera mai buna pentru microorganisme.

3. Ai grija la aerul din casa

In cazul in care aerul din casa este prea uscat, copilul poate tusi noaptea, iar prin membrana mucoasa, bacteriile si virusii intra mai usor in organism. Ori de cate ori aerul din casa este prea uscat, porneste umidifiatorul pe timpul noptii sau pune un vas cu apa pe calorifer.

4. Teste alergologice

Specialistii estimeaza ca aproape 70% dintre copiii tratati pentru infectii recurente ale tractului respirator superior au de fapt alergii sau astm. Pediatrii pot categorisi gresit o raceala si o tuse, care nu sunt doar niste simptome ale bolii, ci pot fi si ale unei alergii, inclusiv la acarieni. Alergia unui copil poate fi verificata de un medic alergolog, care va efectua teste alergice si va da un diagnostic pe baza acestora.

Ce masuri sa iei inca de la primele simptome de gripa, raceala sau viroza

Daca ai observat ca micutul tau raceste des de cand merge la gradinita, este bine sa iei masuri inca de la primele simptome. Pe langa repaosul fizic acasa, ceaiurile calde indulcite cu miere si o hidratare corespunzatoare, in cazul virozelor cel mic are nevoie de un „aliat” care sa ii fortifice sistemul imunitar.

Sanogrip Junior este recomandat de la primele semne de gripa, viroza si raceala. Este eficient in stari de convalescenta dupa imbolnaviri; sustine cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.

Sanogrip Junior este un sirop cu extracte din plante si miere recomandat de la primele semne ale starilor febrile de tip gripal: dureri osoase, dureri de cap asociate cu globi oculari durerosi, inflamatii ale mucoasei nazale. La nivelul cailor respiratorii superioare este bronhospasmolitic, ajuta la fluidificarea secretiilor bronhice, fiind in acelasi timp un foarte bun agent antibacterian. Este eficient in tusea care insoteste starile gripale, virozele, avand si o componenta antialergica. Imbunatateste respiratia si inlatura accesele de tuse din timpul noptii. Este revigorant pentru organismul slabit, crescandu-i in acelasi timp rezistenta.

Citeste si despre