Tusea este frecventa in randul prescolarilor si, in general, este de scurta durata. Chiar in lipsa unei raceli, copiii pot sa tuseasca in medie de 10 ori pe zi, insa nu in fiecare zi. De aceea, parintii trebuie sa stie ca nu orice tuse a copilului este periculoasa.
Medicul pediatru Mihai Craiu explica cand este cazul sa mergi la urgenta cu cel mic si cand nu, daca tuseste.
"Atunci cand apare tuse la copii, trebuie sa verificam daca are si febra. Daca este o boala acuta febrila, ne gandim la o infectie, o boala potential contagioasa.Daca are si respiratie dificila, adica micutul nu poate sa vehiculeze aerul fie in inspir fie in expir, sau zgomote supraadaugate, ca un suierat, ori este ragusit, ar putea fi vorba de o laringita si aceasta este o urgenta medicala. Atunci, parintii ar trebui sa mearga imediat la medic. Laringita la copii este o urgenta medicala.
Poate sa existe si zgomote expiratorii ca un tiut, suierat, fluierat, aceasta fiind si ea o urgenta, dar de mai mica severitate si reprezinta cea mai frecventa boala cronica respiratorie a copilului," a atras atentia medicul Mihai Craiu, la rubrica "Sfat de sanatate," de la Antena 3.
Acesta mai spune ca atunci cand tusea nu este insotita si de alte zgomote, iar copilul nu are nici febra si mananca, se joaca, atunci nu este o urgenta medicala.
Nu exista siropuri de tuse pentru copiii mici
Mihai Craiu le transmite parintilor sa nu dea siropuri de tuse copiilor mici.
"Tusea, de cele mai multe ori, este un mecanism de aparare. Nu exista siropuri de tuse destinate copiilor mici. Aceasta poate fi combatuta prin medicamente care scad miscarile spasmotice ale muschilor respiratorii. Probleme este ca ar putea sa scada intr-un mod periculos chiar si eficienta respiratiei, de aceea cel mic trebuie supravegheat, mai ales noaptea," a precizat medicul.
Cat dureaza tusea
Pediatrul a explicat ca tusea nu trece odata cu raceala. Din contra, un copil paote sa mai tuseasca inca 2-3 saptamani dupa acel episod, iar parintii nu trebuie sa apeleze la antibiotic."La un sfert dintre scolarii absolut normali, tusea poate sa persiste inca 2-3 saptamani dupa ce a trecut boala. Dar sunt si copii de gradinita care tusesc tot sezonul rece pentru ca ei fac in fiecare luna cate o boala acuta si se prelungesc aceste episoade de tuse, iar parintii cer antibiotic. Nu este nevoie," a explicat Mihai Craiu.
Cum se ia corect temperatura
"La sugarii foarte mici este bine sa se ia temperatura rectala. Din valoarea obtinuta nu se scade nimic. Si aici este un folclor ca se scad 0,5 grade sau se adauga. Valoarea este asa cum a masurat-o termomentrul si se considera febra o valoare mai mare de 38 de grade. Daca apre si o eruptie trebuie consulatat medicul," a mai spus medicul.
Sursa: Antena 3