Medicul Mihai Craiu, despre pneumonie. Informatii pe care trebuie sa le stie toti parintii

| | Actualizat: 2020-01-02 17:21:13

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondator al paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, a dezvaluit informatii utile pentru parinti atunci cand copiii sunt diagnosticati cu pneumonie. 

Medicul pediatru a marturisit ca foarte multi parinti sunt speriati de aceasta afectiune si de obicei administreaza copiilor antibiotice. Doctorul spune insa ca majoritatea pneumoniilor care apar la copiii de pana in 5 ani sunt cauzate de boli virale, de aceea NU este recomandat antibioticul pentru tratarea ei. 

"A venit vremea rece, a inceput vacanta si s-au umplut unitatile de urgente, cu o multime de copii, cu boli respiratorii si febra. Pentru parintele unui copil racit cel mai ingrijorator diagnostic pare a fi "pneumonie".

Si nu numai pentru parinte...Multi medici tineri sau mai putin tineri se afla in fata unei dileme decizionale in cazul unui astfel de pacient:

Prescriu sau NU prescriu antibiotic?

Raspunsul il ofera acest studiu prospectiv de mari dimensiuni, efectuat in SUA, sub coordonarea CDC. Faimosul studiu EPIC - Etiology of Pneumonia in the Community.

Din toti copiii cu diagnostic de pneumonie 89% aveau modificari radiologice, deci chiar au fost diagnosticati riguros, conform tuturor standardelor actuale. Iar la acesti copii s-a gasit "musafirul nedorit" (microbul sau virusul cauzal al pneumoniei) in 81% din cazuri.Surpriza (pentru noi romanii, doctori sau parinti) o constituie CAUZELE pneumoniei comunitare la copil.

Imensa majoritate a pneumoniilor dovedite radiologic la copilul sub 5 ani sunt boli VIRALE.Doar 1 din 6 pneumonii sunt produse de bacterii (8% de o bacterie singura si 7% de o bacteria asociata cu un virus).Concluzia pentru aceasta vacanta - nu va grabiti cu antibioticele sub forma de automedicatie sau in urma unui consult telefonic.Mergeti, cu al dumneavoastra copil, la medic.

In cazurile dificile, sunt necesare analize pentru a putea fi siguri de utilitatea prescriptiei de antibiotic, deoarece sunt de 5 ori mai frecvente episoadele în care administrarea antibioticului este INUTILA si DAUNATOARE", a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe reteaua de socializare. 

Citeste si despre