Primii pasi pentru consolidarea imunitatii copiilor. Ce trebuie sa faca orice parinte

| | Actualizat: 2020-09-29 14:02:36

Intrarea in colectivitatea si sezonul rece aduc cu ele si o multime de probleme medicale pentru copii, iar 2020 este un an si mai "special", din cauza pandemiei COVID-19. Pentru a-i feri, pe cat posibil, de gripe, raceli si alte infectii respiratorii este important ca parintii sa ia masuri de preventie, dar si de consolidare a sistemului imunitar.

Copiii mici au un sistem imunitar incomplet dezvoltat, care, la fiecare inceput de an scolar, trebuie sa lupte pentru a face fata virusurilor gripale sau altor infectii si boli ce pot aparea in cadrul colectivitatilor. Imunitatea se castiga atunci cand organismul este pus la lucru pentru a dezvolta anticorpi la germenii cu care intram in contact.

"Prin boala se formeaza ceea ce noi numim imunitate. Atunci cand organismul s-a mai intalnit cu respectivul germen, a dezvoltat niste anticorpi protectori si, atunci, la urmatoarea intalnire, el zice «hop, asta este inamicul meu, am mai fost la filmul asta, sunt destept, ma apar»", explica dr. Irina Costache, medic primar pediatru.

Chiar daca boala te poate ajuta sa dezvolti anticorpi, preventia ramane, totusi, importanta. Consolidarea imunitatii este si ea esentiala atunci cand avem copii mici, expusi la o multime de germenii, mai ales atunci cand intra in colectivitate, la gradinita sau la scoala.

"Important este sa putem sa-i dam ajutor structurii acesteia de «soldatei» pe care organismul o are, care este formata din nenumarate celule - neutrofile, macrofage, limfocite - care te apara. Cand «soldatii» sunt mai obositi, vorbim despre deficite imune tranzitorii. Acum, de exemplu, e o perioada trista pentru ca am stat mult izolati, copiii nu au mai mers in comunitate atata vreme, nu au mai intrat in contact cu atatea virusuri si bacterii si atunci garda este jos. Vitamina D este ceva ce trebuie sa luam toti, pentru ca are un rol foarte cunoscut in apararea imuna. Cand ai deficit de vitamina D, «soldatii» nu mai sunt pregatiti", explica medicul pediatru Irina Costache.

Preventia, baza unei vieti sanatoase

Mai usor este sa previi, decat sa vindeci, iar acest lucru e valabil inca din primii ani de viata, cand parintii sunt cei responsabili pentru buna stare de sanatate a copiilor. O raceala ocazionala nu este, paradoxal, chiar atat de rea pentru un copil, dar virozele si racelile continue, care recidiveaza, pot slabi serios sistemul imunitar al micutilor.

Consolidarea imunitatii incepe cu preventia. Iar preventia incepe cu spalatul pe maini. Acest gest banal, care ar trebui sa devina un reflex inca de la varste fragede, il poate feri pe cel mic de multe boli. Asa ca incurajeaza-l sa se spele pe maini periodic atunci cand este la gradinita sau la scoala, dupa joaca, inainte si dupa masa si, mai ales, dupa ce foloseste toaleta.

Invata-l sa se spele pe maini corect: cu apa calda sau macar calduta si cu sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Cand copilul este mic si abia deprinde acest obicei, spalati-va pe maini impreuna, numarati cele 20 de secunde, spuneti o poezioara sau cantati un cantecel al spalatului pe maini (puteti sa si inventati daca aveti inspiratie).

Aminteste-i mereu sa se spele pe maini dupa ce stranuta, dupa ce isi sufla nasul sau cand tuseste. Iar cand nu se poate spala pe maini cu apa si sapun, este indicat sa aiba in ghiozdan un igienizant pe baza de alcool, imbogatit cu uleiuri esentiale.

Ca parinte, poti pune umarul la consolidarea sistemului imunitar al copilului prin asigurarea unui stil de viata sanatos: dieta echilibrata si diversificata (carne, oua, legume, fructe, cereale integrale etc), multa dragoste, joaca, activitati care sa-i faca fericiti pe cei mici, dar si o rutina care asigura un somn adecvat.

"Profitati de fiecare jumatate de ora pe care puteti sa o petreceti cu ei in aer liber pentru ca acest lucru stimuleaza si imunitatea lor, si pe cea a adultilor", puncteaza dr. Iulia Tincu, medic pediatru.

De asemenea, preventia o asiguri si prin utilizarea de solutii igienizante, care sa indeparteze germenii ce pot supravietui ore bune pe diverse suprafete. Igienizeaza frecvent obiectele cu care copilul, si intreaga familie, intra cel mai mult in contact: jucarii, telefoane, tablete, clantele usilor, telecomenzi etc.

Cum poti ajuta sistemul imunitar al copilului

Bolile de sezon care apar la copii afecteaza viata intregii familii. Racelile inseamna absente de la scoala pentru copil si absente de la serviciu pentru parinti, nopti nedormite si medicamente prescrise de medic, care pot avea, insa, si reactii adverse.

Pentru a consolida sistemul imunitar al copiilor, poti apela la fitoterapie, o alternativa delicata cu organismul micutului tau, dar si cu eficienta dovedita clinic, care ofera protectie antiinfectioasa.

Cele mai frecvente afectiuni la intrarea sau revenirea in colectivitate sunt infectiile respiratorii, asa ca le poti oferi cu incredere Frutdep Immuno de la Dr. Phyto. Administrat intr-o doza pe zi la copiii cu varsta peste 3 ani, acest supliment alimentar are o multime de beneficii pentru cei mici, dar si pentru adulti (una-doua doze zilnice):

  • asigura reducerea duratei, severitatii si recurentei infectiilor respiratorii
  • consolideaza sistemul imunitar
  • tonifiaza organismul in perioadele de convalescenta
  • protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ
  • reduce senzatia de oboseala si extenuare.

Printre ingredientele de baza ale acestui produs se numara si lactoferina, o glicoproteina regasita si in laptele matern, ale carei proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare si antioxidante vor ajuta organismul sa lupte mai usor cu o multime de germeni, inclusiv cu coronavirusul care provoaca COVID-19.

"Cand avem un produs care contine lactoferina am putea spune ca am gasit o solutie viabila pe termen lung", spune pediatrul Irina Costache.

 

Citeste si despre