Raceala si gripa la copii

| | Actualizat: 2015-11-09 10:22:04

Raceala si gripa la copii

In fiecare an, virusurile ce raspandesc raceala si gripa revin, iar bebelusii si copiii mici pot deveni tinte usoare. Cauza o reprezinta sistemul lor imunitar care nu este foarte puternic in primele luni de viata. In continuare expunem raceala si gripa, cu simptomele lor aferente si vom vedea ce putem face atunci cand cel mic sufera de febra.

Copilul a racit sau are gripa? Care sunt simptomele racelii si ale gripei?

Atunci cand dimineata incepe cu stranuturi, tuse si o senzatie de durere musculara in tot corpul, de unde stim daca ne confruntam cu o raceala sau cu gripa? 

Raceala este o boala respiratorie mai "blanda" decat gripa. Simptomele unei raceli aduc dupa sine o senzatie generala de rau ce persista cateva zile, in timp ce simptomele gripei tind sa se manifeste pana la cateva saptamani. Gripa poate de asemenea conduce la probleme mai grave, precum pneumonie si chiar spitalizare.

Simptomele comune ale racelii debuteaza deseori cu o durere in gat, ce persista de obicei numai pentru o zi sau doua. Sunt prezente si simptomele nazale, precum rinoreea si congestia, acestea atingand apogeul la 2-4 zile de la debutul racelii. Ulterior, putem avea de-a face cu o tuse ce se manifesta in a patra sau a cincea zi. Pe parcursul evolutiei bolii, secretiile fluide de mucus isi modifica aspectul si structura, devenind mai consistente si mai inchise la culoare. 

Daca la adulti febra nu este des intalnita, copiii mici sunt mai predispusi spre a face febra atunci cand contracteaza o raceala.

Simptomele racelii dureaza de obicei in jur de o saptamana, iar in primele 3 zile bebelusul poate transmite virusul si altor persoane.

Simptomele comune ale gripei sunt mai severe in intensitate decat simptomele asociate racelii si debuteaza rapid. Copiii afectati de gripa prezinta durere in gat, dureri de cap, dureri musculare, congestie si tuse, stare generala proasta, rinoree importanta. Alte simptome mai putin comune includ varsaturi si diaree.

Desi simptomele gripei sunt foarte asemanatoare cu cele ale recelii, o raceala rareori va fi insotita de febra peste 38,3ºC. In cazul gripei, febra este comuna in stadiul initial, alaturi de dureri musculare. In acest scop se recomanda monitorizarea regulata a temperaturii bebelusului pentru a preveni surprizele neplacute.

Tabelul de mai jos prezinta diferentele intre cele doua tipuri de simptome.

De obicei, perioada anului in care se contracta boala ne va spune cu ce avem de-a face. Sezonul gripal incepe de obicei toamna si se termina in primavara anului urmator.

Cat dureaza simptomele gripei?

Majoritatea simptomelor de gripa se amelioreaza pe parcursul a doua sau cinci zile, dar nu este neobisnuit ca acestea sa persiste pentru o saptamana sau chiar mai multe. Ca si in cazul virusurilor de raceala, virusurile gripale intra in corp prin intermediul membranelor mucoase ale nasului, ochilor sau gurii.

De fiecare data cand atingem una din aceste zone, infectia cu un astfel de virus este posibila, ceea ce subliniaza importanta unei igiene corespunzatoare, in speta spalarea frecventa a mainilor pentru a impiedica raspandirea virusurilor. 

Febra la bebelusi si copii mici

Febra la bebelusi si copii mici constituie unul dintre cele mai ingrijoratoare evenimente pentru parinti. Febra este modalitatea corpului de a spune ca lupta impotriva unei boli, iar de cele mai multe ori, febra se datoreaza unei raceli sau altei infectii virale. 

Alte cauze ale febrei la bebelusi pot include:

  • Reactia la un vaccin;
  • Supraincalzirea datorata vestimentatiei prea groase, sau temperatura ambientala prea ridicata;
  • Infectii;
  • Deshidratarea.

Febra la bebelusi. Care sunt semnele?

Un semn comun al febrei la bebelusi si copii mici este fruntea calda, cu toate ca absenta acestui aspect nu inseamna neaparat si absenta febrei. Alte simptome asociate cu febra la bebelusi includ:

  • Somn agitat;
  • Pofta de mancare scazuta;
  • Irascibilitate;
  • Lipsa de interes fata de joaca;
  • Lipsa de activitate sau chiar letargie;
  • Convulsii febrile.

La ce temperatura avem de-a face cu febra?

Temperatura normala a unui bebelus, depinzand de locul unde efectuam masuratoarea, este prezentata in tabelul de mai jos:

Cand chemam doctorul?

Cu toate ca interventia unui medic nu este mereu necesara atunci cand ne confruntam cu febra la bebelusi, aceasta nu trebuie tratata superficial si se recomanda consultarea medicului atunci cand bebelusul:

  • Are mai putin de 3 luni si are febra peste 38°C;
  • Este letargic si nonresponsiv;
  • Are dificultati de respiratie si/sau inapetenta;
  • Are febra insotita de diaree, varsaturi si dureri de burta;
  • Prezinta semne de deshidratare: mai putine scutece schimbate, gurita uscata, plange fara lacrimi;
  • Are convulsii febrile.

Ce ar trebui sa fac atunci cand bebelusul meu are febra?

Daca bebelusul tau are mai putin de 3 luni, contacteaza imediat doctorul! Pentru bebelusi cu varsta mai mare de 3 luni, pot functiona:

  • Hainutele subtiri, din bumbac;
  • Suficiente lichide pentru a evita deshidratarea;

Cum luam temperatura bebelusului?

Putem masura temperatura bebelusului rectal, oral, axilar sau la nivelul tamplei, insa cel mai comod pentru bebelus este un termometru non-contact, care nu il deranjeaza nici macar in somn. O astfel de masurare va fi cea mai convenabila in cazul bebelusilor sau copiilor mici, celelalte variante fiind mai incomode, atat pentru copil, cat si pentru parinte.

Sunt intr-adevar multe lucruri pe care le poti face pentru ca puiul tau se se simta mai bine, sa aiba o stare generala mai buna si sa depaseasca mai usor zilele de raceala.

Febra este unul dintre simptomele cele mai ingrijoratoare si se combate eficient cu antitermice. Pentru a o detecta insa, ai nevoie de un termometru de incredere.

Noi iti recomandam sa evaluezi atent toate modelele si sa il alegi pe cel care indeplineste toate functiile de care ai nevoie. Spre exemplu, un termometru cu infrarosu 3in1, non-contact, ar putea fi un real ajutor pentru tine si bebelusul tau. 

Termometrele 3 in1 masoara temperatura:

  • Copilului
  • Incaperii
  • Obiectelor

Cu termometrul Thermoval baby poti masura temperatura copilului fara sa il atingi in doar 3 secunde. Tehnologia sa avansata permite masurarea non-contact, astfel incat bebelusul sa nu fie deloc deranjat.

In plus, este complet silentios si te ajuta astfel sa ii masori temperatura bebelusului chiar si cand acesta doarme. Cand copilul prezinta temperatura ridicata, Thermoval baby te atentioneaza printr-un semnal luminos rosu.

Thermoval baby masoara temperatura apei din cada, a lapticului din biberon, a mancarii din castronel si a tuturor obiectelor din jurul copilului. Mai mult, il poti folosi si drept termometru de camera pentru ca iti indica rapid cate grade sunt in incapere.

Intra pe www.masoarafebra.ro si afla totul despre febra la copii, termometre digitale si termometre cu infrarosu.

Citeste si despre