Siropurile pentru tuse: tot ce ar trebui sa stii despre ele inainte sa le dai copilului

| | Actualizat: 2020-01-10 16:22:11

Tusea poate fi foarte enervanta pentru un copil, mai ales pe timpul noptii, cand nu il lasa sa se odihneasca. Astfel, foarte multi parinti iau in considerare administrarea de siropuri pentru a o combate. Dar, iata ce trebuie sa stii despre siropurile de tuse.

 

Tusea productiva nu trebuie tratata cu siropuri

Cand vine vorba de tratamente pentru tuse, trebuie sa facem diferenta intre tuse uscata și tuse productiva sau moale.

  • Tusea uscata nu rupe mucusul si este produsa, de cele mai multe ori, prin iritarea gatului.
  • Tusea productiva sau moale ajuta la ruperea mucusului si la eliminarea acestuia, aspect foarte important in procesul de vindecare.

Tratarea tusei productive cu siropuri poate fi in detrimentul sanatatii copilului, deoarece mucusul nu poate fi eleminat si astfel provoaca o obstructie mai mare a cailor respiratorii.

Tusea uscata si persistenta ar putea fi tratata cu siropuri, la  recomandarea medicului pediatru, deoarece este o tuse foarte enervanta si ii provoaca mare disconfort copilului, pentru ca il impiedica sa-si desfasoare activitatile.

Siropurile pentru tuse: ce ar trebui sa stii despre ele

Pediatrii insista asupra importantei de a nu da copilului niciun sirop de tuse fara reteta sau de a administra astfel de medicamente fara recomandari medicale. Si ar trebui sa mai tii cont de niste lucruri.

"Va trebui sa evitam asocierea de reprimante de tuse cu antihistaminice si decongestionante si sa reevaluam situatia daca tusea persista. Vom trata doar tusea uscata, fara secretii, cea care creeaza disconfort copilului, dar pentru o perioada limitata de timp si nu micutul cu varsta sun doi ani.

Desi utilizarea de mucolitice si antihistaminice este larg raspandita, nu exista dovezi stiintifice care sa justifice utilizarea acestora. Vom recomanda lichidele ca fiind cele mai bune mucolitice. Singura indicatie de antihistaminice ar fi la scolari si adolescenti care asociaza rinosinuzita alergica, dar ar trebui sa renunte daca nu apare o imbunatatire in doua saptamani," sunt sfaturile Societatii Spaniole de Pediatrie si Asistenta Primara.

Siropurile cu codeina, total interzise

Un amanunt foarte importantant face referire la folosirea siropurilor cu codeina, a caror administrare nu este recomandata copiilor sub 12 ani sau femeilor care alapteaza, dupa cum avertizeaza Agentia Spaniola pentru Medicamente si Produse pentru Sanatate.

Codeina este un alcaloid natural din subgrupa morfinei, fiind cel mai des utilizat opioid din lume si poate avea un efect devastatot asupra copiilor. Si asta din cauza faptului ca, dupa trecerea prin ficat, codeina se transforma in morfina, dar la unele persoane aceasta transformare are loc rapid, prezentand un risc mai mare de intoxicatie.

Intoxicatia cu morfina poate aparea la orice varsta, copiii sub 12 ani prezintand un risc mai mare de reactii adverse, la fel ca si pacientii cu probleme respiratorii, indiferent de varsta.

Metode pentru vindecarea tusei

Societatea Spaniola de Pediatrie si Asistenta Primara ecomanda urmatoarele metode pentru ameliorarea tusei la copii:

  • Hidratarea abundenta cu lichide calde;
  • Spalari nazale frecvente cu ser fiziologic;
  • Evitarea sobele care produc aer cald si uscat;
  • Evitarea mediilor contaminate, in special expunerea copiilor la fumul de tigara;
  • Dupa o afectiune respiratorie acuta, este recomandat sa cel mic sa nu fie dua imediat la cresa / gradinita. Este bine sa amani revenirea in colectivitate cu cateva zile.

In plus, sunt facute urmatoarele clarificari cu privire la tratamentele alternative:

"Nu exista studii controlate pe homeopatie, acupunctura si ierburi chinezesti pentru tuse. Nu exista dovezi privind utilizarea umidificatoarelor, vaporizatoarelor, ionizatoarelor si filtrelor, deci nu sunt recomandate."

Daca copilul tau tuseste de cateva zile, este recomandat sa-l vada pediatrul si, in niciun caz, nu cumpara siropuri fara recomandarile si indicatiile sale, deoarece ar putea agrava situatia sau poate prezenta reactii adverse grave.









Citeste si despre