Cand ar putea incepe vaccinarea anti-COVID la copii?

| | Actualizat: 2020-12-11 14:46:37

In mai putin de 10 luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, au fost realizate doua vaccinuri anti-Covid, iar Marea Britanie a inceput deja campania de vaccinare in masa a populatiei. Testele clinice au fost facute pana acum doar pe adulti. Eficacitatea vaccinurilor va fi testata insa in curand si pe copii, au anuntat companiile farmaceutice Moderna si Pfizer. 

Compania farmaceutica Pfizer va testa vaccinul anti-COVID pe copiii cu varsta peste 12 ani. Sunt primele teste care se fac pe aceasta categorie de varsta, dupa ce in SUA peste jumatate de milion de copii s-au infectat pana acum cu noul coronavirus. 

Vaccinul produs de Pfizer se va administra in doua doze si contine componente genetice virale, care vor creste imunitatea pacientului in fata virusului, noteaza Mediafax. O echipa de medici de la spitalul de copii din Cincinnati va incepe vaccinarea in randul copiilor cu varste intre 16 si 17 ani si, ulterior, vor include si participanti intre 12 si 15 ani, a mentionat doctorul Robert Frenck, directorul departamentului de cercetare al spitalului.

”Suntem de parere ca este nevoie de un vaccin care se adreseaza si copiilor si adolescentilor, daca vrem sa tinem sub control raspandirea virusului. Chiar daca nu este mare, trebuie sa tinem cont si de rata de deces in randul copiilor. Copiii pot dezvolta complicatii serioase si, din pacate, e foarte greu sa ne dam seama de ce apar. Cea mai grava forma de complicatie post COVID-19 este sindromul inflamator multisistem”, explica Robert Frenck.

Cand vor putea fi vaccinati copiii?

In acest moment, pare putin probabil ca un vaccin anti-COVID sa fie gata pentru copii inainte de toamna anului 2021. Studiile la adulti ale celor doua vaccinuri principale au avut rezultate promitatoare. Pe 10 decembrie, Comitetul consultativ al vaccinului Food and Drug Administration SUA a recomandat FDA sa autorizeze vaccinul Pfizer pentru persoanele cu varsta de peste 16 ani, desi existau unele ingrijorari cu privire la includerea tinerilor de 16 si 17 ani fara mai multe date.

Guvernul britanic vaccineaza deja persoanele cu varsta de peste 16 ani. Si Canada a autorizat vaccinul pentru aceeasi categorie de varsta.

Studiile clinice care au implicat copii sunt abia la inceput

Pfizer, colaborand cu BioNTech din Germania, si-a extins testarea vaccinului COVID-19 la copii cu varsta peste 12 ani in octombrie. Celalalt producator principal de vaccinuri, Moderna, a anuntat pe 2 decembrie ca intentioneaza sa inceapa in curand studiile de vaccin COVID-19 la copii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani.

Eficacitatea si siguranta vaccinului vor trebui evaluate pentru fiecare grupa de varsta, iar testarea nu a inceput pentru sugari sau copii mici. Studiile clinice sunt concepute pentru a se asigura ca vaccinul este sigur si eficient.

De obicei, dureaza 10 - 15 ani de la inceputul dezvoltarii pana cand vaccinul este autorizat, dar vaccinurile COVID-19 au fost dezvoltate mai repede pentru a estompa pandemia de coronavirus. 

Copiii vor avea nevoie de mai multe doze de vaccin decat adultii?

Se pare ca dozele de vaccin COVID-19 vor fi diferite pentru copii, dar acest lucru s-ar putea schimba pe masura ce testele continua. Vaccinul Pfizer este testat la adolescenti cu o serie de doua doze, la o distanta de trei saptamani, la fel ca la adulti.

Moderna intentioneaza, de asemenea, sa isi foloseasca programul pentru adulti - doua doze la patru saptamani distanta - intr-un proces viitor cu 3.000 de adolescenti.

A doua doza serveste ca o „lovitura de rapel”, deoarece prima doza singura nu ofera imunitate optima. Acest lucru este in concordanta cu alte cateva vaccinuri, inclusiv hepatita B, rujeola, oreion si rubeola.

In acest moment, sunt planificate doar acele doua doze, dar asta s-ar putea schimba. Nu este clar cat timp va dura raspunsul imun al acestor vaccinuri COVID-19 sau daca vor fi necesare mai multe doze in viitor.

Vaccinul antigripal, de exemplu, necesita o doza noua in fiecare an, deoarece virusul se schimba. Datele recente promitatoare de la Moderna indica faptul ca imunitatea este sustinuta timp de cel putin trei luni dupa administrarea vaccinului COVID-19.

Vaccinurile anti-COVID sunt sigure pentru copii?

Pana in prezent, nu au fost identificate probleme serioase de siguranta cu vaccinurile Pfizer sau Moderna, dar studiile sunt inca in stadii incipiente pentru copii. Mai multe alte vaccinuri sunt, de asemenea, in curs de dezvoltare in intreaga lume si cativa producatori au inceput studii cu copii mai mici din alte tari.

Reactiile adverse la vaccinurile anti-Covid 

In Marea Britanie, oficialii din domeniul sanatatii au avertizat pe 9 decembrie ca persoanele cu alergii severe nu ar trebuie sa se vaccineze, mai ales daca au antecedente de anafilaxie.

Copiii tind sa aiba sisteme imune mai puternice decat adultii si pot avea reactii temporare mai puternice la vaccin. Acest lucru ar putea insemna mai multa durere si umflaturi la locul injectarii timp de cateva zile si, eventual, febra. Aceste reactii adverse sunt frecvente in cazul vaccinurilor. Sunt dovezi ca sistemul imunitar face ceea ce ar trebui sa faca. Atat siguranta vaccinului, cat si probabilitatea unor efecte secundare temporare sunt importante de inteles, deoarece adultii si copiii vor avea nevoie de ambele doze pentru ca vaccinul sa ofere imunitate optima.

Cercetatorii vor trebui sa examineze dozele, intervalul dintre doze si numarul de doze care functioneaza cel mai bine la copii. Acest proces ar putea dura cateva luni, potrivit expertilor in boli infectioase pediatrice. In noiembrie, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a publicat o declaratie prin care solicita producatorilor de medicamente sa includa copii in studiile lor in curand.

„Oamenii se simt acum mai confortabil decat erau la inceputul verii in legatura cu vaccinarea copiilor. Avand in vedere toate datele care au fost generate la zeci de mii de adulti, ideea este ca ar trebui sa luam in considerare vaccinarea copiilor in cadrul studiilor in acest moment, deoarece va dura ceva timp ”, Dr. Yvonne Maldonado, specialist in boli infectioase pediatrice cu Stanford Medicina, citat de Healthline.

Este suficienta vaccinarea adultilor?

Doar vaccinarea adultilor nu ar fi suficienta pentru a pune capat pandemiei de coronavirus. Copiii se pot infecta, transmite virusul si pot dezvolta complicatii. Daca nu este disponibil un vaccin, copiii vor servi probabil ca rezervor al virusului, ceea ce va face mai dificila incheierea pandemiei. Ambele vaccinuri de varf au raportat pana acum rezultate promitatoare la adulti: rata de eficacitate este de aproximativ 94% pentru vaccinul Moderna si 95% pentru Pfizer. Asta inseamna ca in cele mai bune conditii, aproximativ 95% din adultii care primesc vaccinul s-au dovedit a fi protejati. Este mai mare decat era de asteptat.

Potrivit Maldonado, vaccinurile sunt de obicei testate mai intai la adulti inainte de a fi evaluate la copii."In general, la un moment dat in acest proces, incep sa fie testati si copiii", a spus Maldonado.

Studiile clinice efectuate pe adulti in acest an au inclus zeci de mii de participanti. In datele initiale, studiile au constatat ca vaccinurile par a fi eficiente si sigure, desi se vor face mai multe cercetari chiar si dupa aprobarea acestora. Vaccinurile par sa ofere un raspuns imun eficient si nu faciliteaza un raspuns imun inflamator intens, de care unii oameni erau ingrijorati.

„Aceasta este manevra obisnuita de siguranta. Testam mai intai lucrurile la adulti si ne asiguram ca este sigur si imunogen, apoi ne mutam la copii ”, a spus dr. Beth Thielen, profesor asistent de pediatrie la Universitatea din Minnesota Medical School, mentionand ca acest proces poate varia in functie de boala.

Vaccinurile sunt de obicei testate mai intai la copiii mai mari inainte de a fi testate la copiii mai mici. 

Sursa: theconversation.com

 

 

Citeste si despre