Numarul crescut de cazuri de varicela din ultima perioada creeaza ingrijorari in randul mamelor, care se intreaba adesea ce au de de facut dup ace copilul lor a intrat in contact cu unul care a fost ulterior diagnosticat cu varicela.
In aceasta situatie, medicii afirma ca exista patru scenariI posibile. Cel mai simplu caz este acela cand copilul a avut deja varicela. In acest caz este improbabil sa se întample ceva rau. Este suficient sa urmaresri evoluția copilului pentru 2-3 saptamani.
In cazul in care copilul tau este nevaccinat (cum este cazul pentru imensa majoritate a copiilor din Romania) si NU a avut boala “caz este imperios necesar sa faceti cat mai repede vaccinarea. Ideal la maximum 3 - 5 zile dupa expunere. Cu vaccin monovalent (de exemplu Varilrix), nu cu o combinație de tip MMVR. Asa precizeaza experții de la CDC Global. Chiar daca au trecut mai mult de 5 zile este utila vaccinarea deoarece, în rarele cazuri cand totusi apare boala, aceasta este lipsita de complicații. https://www.cdc.gov/…/vpd-v…/varicella/hcp-post-exposure.htm”, conform recomandarile medicilor de pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, creata de dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul „Alessandrescu – Rusescu” si profesor la UMF „Carol Davila” din Bucuresti, locul online unde medicul comenteaza si ofera informaţii despre probleme legate de ingrijirea copiilor.
In situatia in care copilul tau este vaccinat cu o singura doza de vaccin (ideala este administrarea a 2 doze!), ar trebui facut cat mai repede vaccinul.
Pe de alta parte, daca copilul are o boala imunologica ce contraindica folosirea vaccinurilor cu virusuri vii attenuate, NU este permisa vaccinarea cu Varilrix. “Copilul trebuie evaluat neaparat de un expert in boli contagioase si ar trebui sa discutați si cu imunologul care urmareste boala de baza a copilului”, conform sursei citate.
“Am citit recomandari halucinante ale unor cadre medicale "stai draga linistita si asteapta sa faca boala... asa face o imunitate mai buna"Daca ar fi doar gresit as fi trecut peste aceasta mostra de ignoranța. Varicela nu e un moft. Ea poate produce de la leziuni faciale inestetice pana la complicații mortale (sindrom Reye - https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sindromul_Reye) sau zona-zooster (cu dureri inimaginabil de severe)”.
Ce trebuie sa stii despre varicela
Variele apare mai frecvent iarna si la inceputul primaverii. Sursa de infectie o constituie bolnavii de varicela sau de herpes zoster care sunt infectiosi prin prin picaturi de secretie nazofaringiana raspandite aerogen sau prin aerosoli contaminati cu secretii de la nivelul veziculelor rupte sau mai rar prin obiecte proaspat murdarite cu secretii ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare. Crustele de varicela nu sunt contagioase., conform Institutului National Sanatate Publica.
Crustele de varicela nu sunt contagioase.
Contagiozitatea este foarte mare (peste 95%), in special in stadiul initial, durata perioadei de contagiune incepand cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza aproximativ 6 zile dupa ultimul val eruptiv.
Perioada de incubatie este de 14-16 zile, cu limite de 10-21 de zile. Perioada de incubatie poate fi prelungita la pacientii cu imunitate compromisa si la aceia care au primit tratament postexpunere cu un produs care contine anticorpi anti-varicela.
Cum se manifesta
Varicela se manifestata prin eruptie veziculara, aparuta in valuri, insotita de manifestari generale usoare (febra, dureri de cap, dureri musculare, secretii nazale).
Varicela, desi este specifica perioadei copilariei, poate afecta si persoanele mature care nu s-au confruntat cu boala si nici nu au fost imunizate prin vaccin.
Prevenire prin vaccinare
Desi imunitatea dupa varicela este de lunga durata se admite ca la unele persoane virusul poate persista ani in stare latenta in celulele nervoase, provocand la adulti tabloul de herpes zoster. Prevenirea bolii se face pri vaccinare cu vaccin varicelos viu atenuat. Vaccinul se administreaza atat copiilor incepand de la varsta de 9 luni cat si adultilor.
La copii cu varsta incepand de la 9 luni si pana la 12 ani inclusiv, se recomanda administrarea a doua doze de vaccin, pentru a asigura protectia optima impotriva varicelei.
La adolescentii cu varsta peste 13 ani si la adulti se vor administra 2 doze de vaccin.
Administrarea celei de-a doua doze trebuie realizata la cel putin 6 saptamini dupa prima doza, dar in niciun caz la mai putin de 4 saptamani. Imunitatea postvaccinala pare a fi de durata si este, probabil, permanenta la majoritatea persoanelor vaccinate, conform informatiilor Institutului National de Sanatate Publica.