Ingrijirea copilului dupa vaccinare

| | Actualizat: 2014-04-25 12:31:12

Copilul este nevoit sa treaca in primii ani ai copilariei printr-o multime de vaccinuri. Acestea se fac sub forma de injectii. Nu doar ca multi prichindei au teama de ace, dar multe dintre imunizari sunt dureroase, inconfortabile si au reactii adverse care-i pot afecta buna dispozitie si sanatatea. Afla cum sa ai grija de copil dupa vaccinare si ce sa faci in cazul in cazul in care apar efecte adverse!

Cand se apropie data unei noi sesiuni de vaccinare a copilului, fiecare parinte trebuie sa se inarmeze cu rabdare pentru a pregati copilul pentru o noua tura de injectii. Este nevoie de pregatirea fizica si emotionala a copilului inainte de realizarea propriu-zisa a vaccinului, mai ales daca are frica de ace sau medic. Insa nici dupa realizarea imunizarii nu a scapat de griji si probleme. Copilul are in continuare nevoie de ingrijiri si dupa vaccinare, cand exista riscul aparitiei reactiilor adverse sau alergice, dar si al complicatiilor.  

Afla reactiile adverse posibile ale fiecarui vaccin in parte!

Fiecare vaccin are un rol esential in protejarea sanatatii copilului de boli foarte grave, care ii pot pune viata in pericol. Este important sa te documentezi atent cu privire la rolul si utilitatea fiecarui vaccin, eficienta lui si ce anume contine etc. Cel mai important este sa intrebi medicul cu privire la reactiile adverse care pot aparea dupa fiecare imunizare.

Fiecare vaccin are efecte secundare proprii. Asadar, reactiile care apar la unul nu sunt aceleasi la toate. Chiar daca multe dintre ele se repeta, exista particularitati ale fiecarei imunizari, despre care este bine sa fii informata, ca sa stii la ce sa te astepti si cum sa reactionezi. De asemenea, intreaba medicul cu privire la riscul de reactii alergice, cand apare si cum le recunosti, pentru a sti ce masuri urgente trebuie sa iei. Printre cele la care trebuie sa fii cel mai atenta se numara dificultatile de respiratie, umflarea fetei si gatului, puls accelerat, ameteli si iritatii ale pielii.

Nu parasi imediat incinta spitalului sau cabinetul medicului!

Asteapta in jur de 50 de minute de la efectuarea vaccinului pana cand pleci din cabinetul medicului impreuna cu copilul. Multe dintre reactiile adverse severe sau alergice apar in primele minute sau zeci de minute de la realizarea injectiei.

Este indicat sa iti iei un ragaz de timp si sa te mai plimbi cu cel mic prin preajma spitalului, pentru eventualitatea in care copilul are o reactie mai severa si necesita ingrijiri medicale de urgenta.

Controleaza febra si durerea!

Principala reactie adversa a vaccinurilor este febra. De obicei, aceasta este usoara si este asociata cu durere locala. Pentru ameliorarea acestor simptome incomode, poti administra copilului acetaminofen, insa numai la recomandarea pediatrului. Si cresterea consumului de lichide contribuie la scaderea febrei.

Aplica comprese pentru reducerea inflamatiei locale!

In locul in care medicul face injectia, apare adesea o mica umflatura si inrosire a pielii, cauzata de intepatura de lac. Aceasta poate fi inconfortabila si usor dureroasa pentru cel mic. Pentru a mai reduce din disconfort, aplica comprese cu apa rece. Uda o bucata de tifon sau prosop curat cu apa rece si aplica in zona intepaturii, de mai multe ori pe zi. Ajuta la reducerea durerii si inflamatiei locale.

Tu cum ti-ai ingrijit copilul dupa fiecare vaccinare? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre