Tot mai multi parinti refuza vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) din cauza temerilor legate de siguranta acestuia. Desi medicii avertizeaza de mai bine de un an consecintele grave ale rujeolei, multe persoane nici nu se gandesc sa isi vaccineze copiii de teama ca i-ar putea expune pe acestia la alte boli grave.
De ce refuza parintii sa isi vaccineze copiii impotriva rujeolei
Desi vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) este recomandat pentru prevenirea unor boli infectioase grave, miscarea anti-vaccin este in crestere, scrie replicaonline.ro. Parintii ignora din ce in ce mai mult recomandarile medicilor, din motive variate. Cele mai frecvente, insa, includ ingrijorarea fata de reactiile secundare pe care le-ar putea avea vaccinul in randul micutilor.
„Nu am facut vaccinul si nici nu vreau, stiu multe cazuri in care copiii s-au imbolnavit dupa vaccin, iar unii chiar au ajuns la spital, iar apoi aveau handicap. Acum nu mai stii ce pun in vaccinurile astea, nu mai am incredere. Maica-sa mi l-a lasat in grija cat e plecata in afara, daca pateste ceva, eu raman vinovata”, a marturisit Simona Dumbrava, bunica unui copil in varsta de 5 ani, pentru sursa citata.
Informatiile raspandite in mediul online, care nu sunt deloc putine, au o influenta destul de mare asupra deciziilor parintilor.
„Am vazut multe informatii pe internet, dar si alte mamici mi-au spus ca vaccinul poate provoca autism. Stiu ca nu e demonstrat si nu e informatie oficiala, dar nu vreau sa risc, e primul copil si nu vreau sa bag toate prostiile in el. Daca e sanatos, de ce sa ii injectez ceva in plus?”, a spus o mamica din Iasi.
Medicii avertizeaza asupra riscurilor acestui virus
In Romania, epidemia de rujeola s-a sfarsit in luna august. In perioada 01.01.2023 – 01.09.2024 au fost inregistrate aproape 24.000 de cazuri de rujeola. In total 21 de persoane, printre care se aflau si copii, au murit din cauza rujeolei. Cei mai multi nu erau vaccinati impotriva rujeolei. hiar daca vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie, multi parinti refuza vaccinul ROR.
„In ultimul timp, pe partea de rujeola am observat multe refuzuri. Sunt multi pacienti cu rujeola, copiii de varste mici fiind cei mai predominanti, si din fisa lor medicala reiese ca, copiii in cauza nu au fost vaccinati. Intr-adevar, e o problema. E un trend antivaccinist.
Am mai recomandat ca prin mass-media sa se faca o campanie de la nivelul DSP-urilor, de la nivelul medicilor de familie, pentru vaccinarea copiilor, aducerea in atentia parintilor, ce riscuri aduce lipsa vaccinarii, comparativ cu reactiile pe care poate sa le aiba un copil de la vaccin, el poate sa aiba reactii minime la un vaccin, dar riscurile pe care le determina nevaccinarea sunt foarte mari.
Cei care refuza sa isi vaccineze copiii nu ofera un raspuns clar ce tine de motiv, explicatiile lor sunt foarte seci. Altii nici nu dau explicatii, „Nu sunt de acord, punct”. Nu avem o explicatie sau un motiv foarte bine definit, pentru ca unii mai spun ca au citit despre vaccinurile acestea si ca sunt cu riscuri pentru copil. Avem si pacienti vaccinati, insa cand ii intrebam daca au patit ceva, toti spun ca nu”, sustine dr. Catalina Ionescu, director medical la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iasi, potrivit Libertatea.
Vaccinul ROR: cand se recomanda si ce boli previne
Vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) este un vaccin trivalent care protejeaza impotriva a trei boli virale importante si extrem de contagioase: rujeola, oreionul si rubeola. Este un vaccin combinat, ceea ce inseamna ca ajuta organismul sa dezvolte imunitate la toate cele trei boli printr-o singura injectie.
Rujeola (pojarul) este o boala extrem de contagioasa care poate duce la complicatii grave precum pneumonia, encefalita (inflamatia creierului) si, in unele cazuri, chiar la deces. Simptomele includ febra mare, tuse, eruptie cutanata si inflamatie oculara.
CITESTE SI: Tot ce trebuie sa stii despre rujeola
Oreionul provoaca inflamatia glandelor salivare si poate duce la complicatii, cum ar fi meningita, encefalita, si infertilitatea (in cazuri rare) la barbati.
CITESTE SI: Oreionul la copii: care sunt simptomele si cum se trateaza
Rubeola este o infectie relativ usoara la copii, dar periculoasa pentru femeile gravide, deoarece poate cauza sindromul rubeolic congenital la fat, ducand la malformatii severe, pierderea auzului, probleme cardiace si retard mental.
CITESTE SI: Tot ce trebuie sa stii despre rubeola
Schema de vaccinare ROR
In general, vaccinul ROR se administreaza in doua doze:
- Prima doza: de obicei intre 12 si 15 luni.
- A doua doza: intre 4 si 6 ani, dar poate fi administrata si mai devreme, la un interval de cel putin 28 de zile de la prima doza.
Cat de sigur si eficient este vaccinul ROR
Vaccinul ROR are o eficacitate foarte ridicata. Dupa prima doza, aproximativ 93% dintre persoane devin imune la rujeola, iar dupa a doua doza, imunitatea atinge aproximativ 97%. Vaccinul este considerat sigur si este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de centrele de sanatate publica din majoritatea tarilor.
Reactiile adverse sunt, de obicei, usoare si pot include febra sau o usoara eruptie cutanata. Complicatiile severe sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinarii depasesc riscurile posibile.
- Surse: libertatea.ro, replicaonline.ro
- Foto: Freepik