Vaccinul pneumococic Apexxnar (Prevenar 20) poate fi administrat si copiilor incepand cu varsta de 6 saptamani

| | Actualizat: 2024-11-18 16:03:17

Pfizer anunta ca vaccinul pneumococic conjugat 20-valent, cunoscut anterior sub denumirea Apexxnar, a fost redenumit in Prevenar 20 si beneficiaza acum de o indicatie extinsa de utilizare, putand fi administrat persoanelor incepand cu varsta de 6 saptamani.

Vaccinul pneumococic Apexxnar devine Prevenar 20 si poate fi administrat incepand cu varsta de 6 saptamani

Schimbarea vine in contextul obtinerii autorizatiei extinse din partea Agentiei Europene a Medicamentului, care a aprobat redenumirea vaccinului pneumococic conjugat 20-valent in Prevenar 20. Initial, vaccinul pneumococic conjugat 20-valent a fost aprobat pentru utilizare la persoane cu varsta mai mica de 18 ani si a avut denumirea de Apexxnar. Odata cu extinderea indicatiei de utilizare la populatia pediatrica, incepand cu varsta de 6 saptamani, denumirea vaccinului pneumococic conjugat 20-valent a fost schimbata din Apexxnar in Prevenar 20.

Prevenar 20 este un vaccin pneumococic conjugat care protejeaza impotriva infectiilor provocate de bacteria Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Acesta include 20 serotipuri de pneumococ, care sunt responsabile de majoritatea infectiilor pneumococice severe, cum ar fi pneumonia, meningita, otita medie.

Prevenar 20 ofera cea mai larga protectie dintre toate vaccinurile pneumococice conjugate autorizate in prezent pentru utilizare pediatrica si se anticipeaza ca va preveni suplimentar cazurile de boala pneumococica in comparatie cu alte vaccinuri pneumococice.

Prevenar 20 este dezvoltat pe baza Prevenar 13 si include 7 serotipuri suplimentare care s-au dovedit a fi asociate cu rezistenta la antibiotice si aparitia formelor severe de boala.

Streptococcus pneumoniae este principala cauza a infectiilor bacteriene la copii, incluzand meningita, bacteriemia, pneumonia cu bacteriemie si infectiile mucosale, cum sunt otita medie si pneumonia fara bacteriemie.

Despre Prevenar 20

Prevenar 20 pastreaza aceleasi componente si beneficiaza de acelasi proces de fabricatie inovator pe care Pfizer l-a dezvoltat si perfectionat timp de peste 20 de ani. Vaccinul acopera 20 de serotipuri de pneumococ, oferind cea mai larga acoperire a serotipurilor pentru un vaccin conjugat disponibil in prezent. Prin aceasta indicatie extinsa, vaccinul este acum recomandat atat pentru sugari, copii, cat si pentru adulti, mentinand acelasi profil de siguranta si eficacitate dovedit in urma studiilor clinice atat la copii, cat si la adulti.

„Vaccinarea cu Prevenar 20 reprezinta un pas esential in protejarea sanatatii publice, oferind o aparare puternica impotriva infectiilor pneumococice severe, mai ales in sezonul rece. Prin prevenirea unor boli precum pneumonia si meningita, contribuim nu doar la protectia individuala, ci si la siguranta intregii comunitati. Este un angajament pe care ni-l asumam cu responsabilitate pentru a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a romanilor - de la sugari, la adolescenti, tineri, parinti, bunici”, a declarat Mirela Iordan, Country Manager Pfizer Romania.

Disponibilitate si accesibilitate

Prevenar 20 este compensat 100% pentru anumite categorii de pacienti cronici cu varsta ≥ 19 ani si < 65 ani, pentru copiii cu varsta < 19 ani, nascuti inainte de 1.10.2017, pentru persoanele de peste 65 de ani, precum si pentru personalul medical si auxiliar. Aceasta masura de compensare faciliteaza accesul la protectia impotriva pneumococului pentru categoriile de pacienti cu risc ridicat.

Prevenar 20 poate fi administrat si prescris pe aceeasi reteta cu vaccinul gripal.2,6 Pacientii cronici care beneficiaza de compensarea Prevenar 20 sunt cei cu infectie HIV/SIDA, asplenie, siclemie, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, implant cohlear, displazii congenitale ale urechii interne, fistule de lichid cefalo-rahidian, boli oncologice, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresia congenitala, drenaj ventricular extern, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hepatopatii cronice, leucemii, limfoame, mielom multiplu si cei aflati in pregatire in vederea efectuarii splenectomiei.

Recomandari de administrare

Vaccinul Prevenar 20 poate fi administrat concomitent cu vaccinurile pediatrice de rutina, iar la adulti concomitent cu vaccinul gripal sezonier. La adulti, Prevenar 20 poate fi eliberat pe aceeasi reteta cu vaccinul gripal, oferind astfel o solutie eficienta pentru protectia extinsa impotriva bolilor respiratorii sezoniere (infectia cu virus gripal si infectia cu pneumococ).

Vaccinul Prevenar 20 se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si este supus monitorizarii suplimentare pentru siguranta pacientilor.

Informatii suplimentare despre schema completa de vaccinare cu Prevenar 20, pentru toate categoriile de varsta incepand de la 6 saptamani, pot fi consultate aici: RCP Prevenar 20.

***

De 175 de ani, Pfizer a fost un partener de incredere in domeniul sanatatii – descoperind, dezvoltand si livrand inovatii medicale pentru a preveni, trata si vindeca unele dintre cele mai dificile conditii medicale si boli din lume.

Astazi, la 175 de ani de la infiintare, Pfizer continua sa fie un pionier in domeniul farmaceutic, cu un angajament constant fata de inovatie si excelenta. Concentrarea pe oncologie si terapiile pentru boli rare subliniaza misiunea companiei de a imbunatati si prelungi vietile pacientilor din intreaga lume, reafirmand credinta ca timpul inseamna viata si fiecare zi conteaza.

Referinte:

  1. RCP Apexxnar,
  2. RCP Prevenar 20
  3. Prescriere vaccinuri listele E1 si E2 , accesat Octombrie 2024
  4. Rynda-Apple A. Influenza and Bacterial Superinfection: Illuminating the Immunologic Mechanisms of Disease. Infect Immun. 2015 Oct;83(10):3764-70.
  5. Van der Sluijs, et al. Bench-to-bedside review: bacterial pneumonia with infl uenza – pathogenesis and clinical implications. Critical Care. 2010;14:219
  6. Rudd JM. Lethal syngergism between infl uenza and Streptococcus pneumoniae. J Infect Pulm Dis. 2016;2(2). Prescriere vaccinuri listele E1 si E2 , accesat Octombrie 2024
  7. Said MA, Johnson HL, Nonyane BA, et al. Estimating the burden of pneumococcal pneumonia among adults: a systematic review and meta-analysis of diagnostic techniques. PLoS One 2013; 8(4): e60273.
  8. [1] Huang SS, Johnson KM, Ray GT, et al. Healthcare utilization and cost of pneumococcal disease in the United States. Vaccine 2011; 29(18): 3398-412.
  9. [1] Bornheimer R, Shea KM, Sato R, Weycker D, Pelton SI. Risk of exacerbation following pneumonia in adults with heart failure or chronic obstructive pulmonary disease. PLoS One 2017; 12(10): e0184877.
  10. ORDIN 5135 11/10/2024 - Portal Legislativ

Foto: Freepik

Citeste si despre