- La varsta de doi ani, fetita mea trebuie sa primeasca vreun vaccin?
Raspuns:SCHEMA NATIONALA PENTRU VACCINARI OBLIGATORII
In maternitate:
primele 24 h : Vaccin hepatitic B (Hep B)2)
2-7 zile : Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
La 2 luni:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
Vaccin pneumococic conjugat
La 4 luni:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
Vaccin pneumococic conjugat
La 11 luni:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
Vaccin pneumococic conjugat
La 12 luni:
Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
La 6 saptamani de viata ale copilului se efectueaza de catre medicul de familie:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B - hepatitic B ( DTPa - VPI - Hib - Hep. B) - Doza I
La 30 de zile de la prima doza, se efectueaza de catre medicul de familie Vaccin diftero - tetano - pertussis acellular - poliomielitic - Haemophilus B - hepatititc B ( DTPa - VPI - Hib - Hep. B) - Doza II
La 30 de zile de la a doua doza, se efectueaza de catre medicul de familie:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B - hepatitic B ( DTPa - VPI - Hib - Hep. B) - Doza III
La varsta de 11 luni bebelusii vor putea fi vaccinati conform Calendarului National de Vaccinare si vor putea primi a IV- a doza de vaccin diftero - tetano - pertussis acellular - poliomielitic - Haemophilus B - hepatititc B ( DTPa - VPI - Hib - Hep. B)
La 5 ani:
Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
La 6 ani:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)
La 14 ani:
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa)
Copiii care au fost nascuti din mame cu grupa AgHBs negativ, vor putea fi vaccinati potrivit Calendarului National de Vaccinare incepand cu varsta de doua luni si nu mai este necesara recuperarea dozeo de vaccin hepatitis B, doza ce nu a fost administrata la nastere.
Vaccinul pneumociccic conjugat va fi inclus in Calendarul National de Vaccinare in functie de disponibilitatea fondurilor.
Asadar, la varsta de 2 ani (24 de luni) nu este prevazut nici un vaccin obligatoriu; urmatoarea vaccinare se va face la 5 ani. Pana atunci, medicul de familie/pediatrul va poate recomanda eventual alte vaccinari optionale cum ar fi :
Lista cu vaccinuri optionale pentru copii
Calendarul National de Vaccinare prevede o serie de vaccinuri ale copilariei, schema de vaccinare ce este urmata de medicul de familie sau medicul pediatru specialist. Pe langa schema de vaccinare obligatorie, exista si alte vaccinuri optionale ce pot fi administrate de medic, in urma acceptului parintilor, pentru a evita contractarea anumitor boli. Iata care sunt vaccinurile optionale:
Vaccinul impotriva rotavirusului
Protejeaza importiva rotavirusului, un virsus de tip ARN, care apartine familiei Reoviridae si reprezinta in randul sugarilor si copiilor foarte mici cea mai frecventa cauza de diaree.
Vaccinul antigripal
Vaccinul antigripa se poate administra copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani si are rolul de a produce anticorpi pentru combaterea gripei, boala ce poate duce la complicatii precum : bronsita, pneumonia sau encefalita.
Vaccin importiva varicelei
Vaccinul se administreaza atat adultilor, cat si copiilor de la varsta de noua luni si are rolul de a proteja impotriva varicelei, boala infectioasa contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZC). Se administreaza doua doze, la distanta de sase saptamani.
Vaccin antimeningococic
Vaccinul ofera protectie impotriva meningitei, una dintre cele mai frecvente forme de infectie a sistemului nervos central. Este o afectiune severa, cu risc letal si cu sechele ce pot fi grave.
Vaccin hepatitic A
Vaccinul contribuie la producerea de anticorpi pentru hepatita A, cunoscuta si ca boala a mainilor murdare.
Vaccin antiHPV
Este recomandat sa fie facut pentru a preveni complicatiile cauzate de virusul HPV precum: cancer ovarian, cancer vulvar, anal, penial sau orofaringian.