3 lucruri pe care le poti face pentru viitorul copilului tau, inca din primul an de viata

| | Actualizat: 2024-10-28 13:13:37

Primul an din viata copilului tau este o perioada plina de schimbari si provocari, dar este si momentul ideal pentru a pune bazele unui viitor sigur si prosper pentru el. Desi poate parea ca este prea devreme sa te gandesti la educatia si stabilitatea financiara a copilului, deciziile pe care le iei in aceasta perioada pot avea un impact semnificativ pe termen lung. Descopera in cele ce urmeaza ce poti face.

1. Deschide un cont de economii dedicat copilului tau

Chiar daca pare ca este prea devreme, economisirea timpurie poate avea un impact semnificativ in viitorul celui mic. De aceea, unul dintre primii pasi pe care ii poti face pentru viitorul financiar al copilului tau este deschiderea unui cont bancar de economii pentru copii, destinat acestuia. Cu ce te ajuta un astfel de cont? Ei bine, el joaca rolul unei pusculite virtuale in care poti sa depui luna de luna o anumita suma de bani pentru viitorul celui mic.

De exemplu, poti sa depui alocatia lunara sau poti incepe cu sume mai mici, dar constante, care sa se adune in timp. Aceasta practica simpla poate genera o suma considerabila in cativa ani, pe care cel mic o poate folosi pentru educatie, achizitia unei masini sau chiar inceperea unui business. Asadar, cu cat incepi mai devreme, cu atat economiile vor fi mai mari in timp, iar tu nu vei simti presiune financiara atunci cand cel mic iti va cere suportul pentru indeplinirea obiectivelor sale.

2. Investeste in educatia sa timpurie

Chiar daca in primul an de viata, in mod evident, copilul nu este inca pregatit sa mearga la scoala, educatia timpurie este un aspect important care ii poate influenta succesul academic pe termen lung. Jocurile educative, interactiunile cu parintii si expunerea la stimuli cognitivi sunt lucruri esentiale pentru dezvoltarea sa intelectuala.

Ce mai poti face in primul sau an de viata? Citirea povestilor, vorbitul constant cu copilul si implicarea in activitati care ii dezvolta motricitatea si gandirea critica sunt cativa pasi simpli pe care ii poti face si care vor avea un impact pozitiv asupra evolutiei sale academice in anii urmatori.

Pe masura ce copilul creste si incepe sa inteleaga unele lucruri, este important sa ajustezi educatia in functie de fiecare etapa a vietii in care se afla.

3. Creeaza un plan de investitii pe termen lung

Pe langa contul de economii dedicat celui mic, mai poti lua in considerare si un plan de investitii pentru a creste stabilitatea financiara a familiei tale pe termen lung. In acest sens, exista numeroase instrumente financiare, cum ar fi actiunile, titlurile de stat sau depozitele bancare care pot genera venituri suplimentare in timp. Dar ce sa alegi?

Gandeste-te la cunostintele pe care le ai in materie de investitii, la timpul pe care esti dispus sa il dedici si la riscul pe care esti dispus sa ti-l asumi.

Daca nu ai multe cunostinte financiare si nici timp sa te ocupi de investitii, dar iti doresti sa obtii totusi un venit suplimentar pe termen lung, atunci poti sa apelezi la titluri de stat. Acestea au maturitatea intre 1 si 3 ani, iar valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1 leu. Astfel, in functie de numarul de titluri de stat in care investesti si de maturitatea pe care o alegi, beneficiezi din partea statului de o anumita dobanda care se adauga la suma investita initial.

Daca, in schimb, esti dispus sa-ti asumi anumite riscuri in schimbul unui randament mai mare, poti incepe sa investesti in actiuni pe bursa. Venitul pe care il obtii va fi din dividendele pe care le platesc companiile in care alegi sa investesti.

In concluzie, investitia in viitorul copilului tau incepe chiar din primul sau an de viata, iar fiecare actiune pe care o intreprinzi acum va contribui la bunastarea sa pe termen lung. Inspira-te din ideile prezentate in acest articol si actioneaza din timp!

Sursa foto: Shutterstock

Citeste si despre