4 moduri in care iti poti proteja copilul de boala secolului - alergia

| | Actualizat: 2017-09-04 00:00:00

Alergiile sunt considerate afectiuni usoare, insa in unele forme ele pot deveni foarte periculoase, asa ca nu trebuie tratate cu lejeritate.

Jumatate din populatia lumii va fi afectata de o forma de alergie in 2050, avertizeaza specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. In Europa numarul copiilor spitalizati in urma unei reactii alergice grave a crescut de sapte ori in ultimul deceniu, iar alergia la alimente este prima cauza a anafilaxiei la copii, o reactie alergica grava ce poate duce la moarte. E limpede, deci, ca avem de-a face cu o boala serioasa de care trebuie sa ne protejam prichindeii.

Iata cum putem face asta:

1. Nu putem controla aerul de afara, insa putem imbunatati calitatea aerului din interior

Aerul din casa este poluat de la multe surse. In primul rand in locuinta intra aer de afara, care, in cazul in care locuiesti intr-un oras aglomerat, este cu siguranta poluat. Totodata, aerul din casa este poluat si din cauza electrocasnicelor si a substantelor cu care sunt tratate covoarele si mobilierul.

Calitatea aerului din interiorul locuintei poate fi, insa, controlata cu ajutorul unui purificator. Este de ajuns sa citesti despre efectul purificatorului asupra aerului si cum influenteaza aparitia alergiilor ca sa te convingi ca utilizarea lui este un prim pas pe care il poti face pentru un aer curat. Utilizarea lui este si un mod foarte simplu de a te asigura ca aerul din casa ta este sanatos si curat.

2. Un animal de companie ar putea ajuta

Desi pare paradoxal, animalele de companie - un catel sau o pisica - pot ajuta la combaterea alergiilor la copii. Un studiu coordonat de alergologul Thomas Platts-Mills, profesor la Universitatea din Virginia, arata ca riscul ca un copil sa dezvolte o alergie este mai scazut daca a trait alaturi de un animal de casa in primii doi ani de viata. Un alt studiu a demonstrat inclusiv ca bebelusii care au crescut intr-o casa in care existau animale de companie au un risc cu 77% mai mic sa dezvolte o alergie de-a lungul vietii comparativ cu cei care au crescut fara animale de companie.

3. Alimentele cu potential alergen ar trebui introduse treptat si cat mai devreme in dieta copilului

Alergiile alimentare pot fi extrem de grave si pot provoca o multime de neplaceri de-a lungul vietii, dar daca expunem copiii la alimentele cu potential alergen inca din primii ani de viata, riscul dezvoltarii unei astfel de alergii este mai mic. Alunele, nucile, susanul sunt doar cateva exemple de alimente cu potential alergen, iar daca le introducem treptat in alimentatia copilului, putem sa ne protejam copiii de alergii viitoare. Ideal ar fi ca ele sa fie introduse in cantitati foarte mici la inceput, apoi crescuta cantitatea treptat. Totodata, aceste alimente trebuie incluse in dieta copilului pe rand.

4. Alaptarea, de importanta majora cand vine vorba despre prevenirea alergiilor

Laptele matern este cu adevarat un aliment minune si ajuta enorm cand vine vorba despre intarirea sistemului imunitar. Hranirea bebelusului exclusiv cu lapte matern in primele sase luni de viata poate reduce semnificativ riscul aparitiei unei alergii. Beneficiile alaptarii sunt nenumarate, motiv pentru care intreaga lume medicala recomanda aceasta forma de hranire a copiilor pana la varsta de doi ani.

Cand vine vorba despre alergii, sunt esentiale si mostenirea genetica, precum si calitatea aerului din zona in care locuiesti, insa, din fericire, exista cateva modalitati prin care poti scadea riscurile dezvoltarii lor.

Sursa foto: Uber Images/Shutterstock

Citeste si despre