Bebelusii sunt atat de mici si de fragili incat avem senzatia ca vor pati ceva chiar si atunci cand pur si simplu ii luam in brate.
Daca ai devenit mamica pentru prima data, atunci probabil ca esti deja familiarizata cu sentimentele de panica sau de nesiguranta care te cuprind de fiecare data cand ai impresia ca ceva este in neregula cu bebelusul. Ii asculti respiratia sau bataile inimii in timpul noptii si te alarmezi cand nu ii este foame sau cand ti se pare ca plange diferit. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste lucruri care te ingrijoreaza sunt perfect normale si mamicile cu experienta stiu deja cum sa treaca mai usor peste aceste griji:
Este normal ca bebelusul sa planga atat de mult?
Nu e nicio noutate pentru mamici ca bebelusii plang mult. Insa atunci cand il tii in brate si nu se linisteste, nu vrea sa manance si nimic nu pare sa-i fie pe plac, incepi sa te intrebi daca nu cumva acesta este felul lui de a-ti spune ca ceva este in neregula sau ca il doare ceva.
Aproape toti bebelusii, indiferent cat de cuminti ar fi in general, pot deveni iritabili, mai ales dupa-amiaza. „Plansul incontrolabil intre orele 16 si 19 este ceva natural. Acest gen de plans apare in primele doua luni, atinge apogeul intre saptamanile cinci si opt si se opreste in a treia luna de viata”, spune pediatrul Benjamin Danielson, de la Seattle Children's Hospital, unul dintre cele mai bune centre din lume pentru tratarea copiilor.
Daca ai senzatia ca bebelusul tau si-a schimbat brusc comportamentul sau ti se pare ca plange diferit, o vizita la un pediatru de la o clinica de incredere iti va linisti toate temerile. O consultatie pediatrica te va lamuri daca grijile tale sunt sau nu fondate si te vei calma, stiind ca sanatatea bebelusului tau este in cele mai bune maini, intr-un mediu curat si steril. Noi iti recomandam aceasta clinica moderna, renumita pentru profesionalismul specialistilor de aici, intelegerea si prietenia cu care isi trateaza fiecare pacient, standardele exigente de curatenie si dotarile cu aparate inovatoare pe care le intalnesti mai mult in clinicile din afara tarii.
Cum imi dau seama daca bebelusul este constipat?
Mamicile care au deja la activ o experienta cu un nou-nascut stiu ca in primele saptamani de viata pare ca tot ce fac este sa schimbe si sa numere scutece murdare. Un bebelus va trece prin aproximativ 12 scutece zilnic la inceput, insa pe masura ce creste, numarul acestora se va reduce considerabil. Aici este momentul care le da batai de cap proaspetelor mamici, care incep sa creada ca ceva este in neregula si sa se gandeasca la posibilitatea ca bebelusul sa fie constipat. „Undeva in jurul varstei de o luna, digestia incepe sa se stabilizeze. Asa ca exista cazuri de copii perfect sanatosi, dar care au scaun o data pe saptamana. Nu este un motiv de ingrijorare”, spune medicul Danielson.
Un bebelus constipat va plange si va fi iritat cand din cauza durerilor de stomac, iar daca se intampla asta, un pediatru iti va recomanda cateva alimente cu efect usor laxativ, care sa il relaxeze si sa il ajute.
De ce nu vrea bebelusul sa doarma noaptea?
Cand ai acasa un pui de om de cateva saptamani, este aproape imposibil sa reusesti sa dormi suficient si sa nu fii constant deprivata de somn. Insa putini parinti se asteapta ca noptile albe sa revina si in jurul varstei de un an. Cei mai multi parinti o iau de la capat cu plansul bebelusilor cand micutii ating varsta de 9 luni. In aceasta perioada, copiii incep sa inteleaga permanenta obiectelor, faptul ca daca un lucru sau o persoana nu este acolo, asta nu inseamna ca nu exista. „Acum incep ei sa isi dea seama ca daca parintii nu sunt in camera cu ei, sunt in alta camera. Si bebelusii afla astfel ca isi pot folosi vocea pentru a-i chema, cu cat mai tare striga, cu atat mai repede vor veni”, spune psihologul Claire Lerner.
Multi parinti sunt tentati sa raspunda fiecarei chemari, chiar daca stiu ca bebelusul vrea doar sa ii tii companie. Lerner recomanda sa nu ignori plansetele dupa atentie, dar sa nu le dai curs, iar copilul se va linisti singur si va adormi la loc. „Cand il auzi ca plange si te cheama, baga capul pe usa pentru cateva secunde, doar ca sa-l lasi sa te vada. Astfel, el se va simti in siguranta stiind ca esti acolo, dar va invata ca noaptea este timpul pentru somn”, mai spune Lerner.
Cand se poate vorbi de febra in cazul bebelusilor?
Majoritatea bebelusilor fac febra cel putin o data in primul an de viata, iar cand le creste temperatura, valoarea indicata de termometru te va face sa alergi cu el la urgente. Asta pentru ca temperaturile de 38-40 de grade sunt foarte frecvente in cazul copiilor, dar nu sunt neaparat un motiv de panica. Bineinteles, va trebui sa faceti o vizita la pediatru, pentru o consultatie de rutina, insa nu te gandi din prima la ce este mai rau.
„Febra si simptomele care apar odata cu ea, precum vomatul sau nasul infundat, sunt un semn ca sistemul imunitar al bebelusului functioneaza si lupta impotriva infectiilor. Bebelusii tolereaza mult mai bine ca adultii temperatura mare, chiar si de peste 40 de grade, iar durata febrei este un indicator mai bun pentru cat de bolnav este bebelusul, decat valoarea indicata de termometru”, spune Danielson.
Iata cand ar trebui sa mergi cu bebelusul la medic:
• daca febra dureaza mai mult de o zi;
• daca celelalte simptome nu il lasa pe bebelus sa se odihneasca sau sa manance cum trebuie;
• daca instinctul tau de mama iti spune ca ceva este in neregula.
Cand ai un bebelus mai mic de doua luni care face febra, situatia trebuie luata mai in serios, pentru ca bolile in cazul nou-nascutilor atat de mici sunt mai rare.
Cum invat bebelusul sa manance hrana solida?
Multe mamici intampina dificultati atunci cand incep diversificarea. In primul rand, trebuie sa stii ca ii va lua putin timp bebelusului sa se obisnuiasca atat cu gustul, cat si cu consistenta noilor alimente. Unii bebelusi sunt mai pretentiosi la mancare si refuza categoric anumite alimente, in timp ce altii ar manca orice. Primul semn care iti spune ca este timpul sa incepi diversificarea e atunci cand bebelusul are peste sase luni si incepe sa manifeste interes fata de ce mananci tu si cere sa ii dai si lui.
Diversificarea trebuie sa se faca treptat si fara asteptari prea mari: este considerat un succes daca bebelusul gusta de 2-3 ori din prima sa masa cu piureuri de fructe, cereale sau legume. Chiar si atunci cand micutul tau scuipa mancarea este un semn bun: el se joaca si invata astfel sa manance.
Chiar daca uneori te simti coplesita de responsabilitatile pe care le ai din noua postura de mamica, incearca sa-ti amintesti ca orice femeie are aceste temeri, mai ales la primul copil. Vizitele regulate la pediatru te vor linisti si te vor ajuta sa te bucuri de experienta de a fi mama, mai degraba decat sa ratezi o parte din lucrurile frumoase pentru ca iti faci prea multe griji.
Sursa foto: Shutterstock