5 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a avea aer curat in casa

| | Actualizat: 2016-05-11 17:10:45

Calitatea aerului din casa ta este esentiala pentru sanatatea intregii familii, mai ales daca esti mamica si iti doresti ca micutul tau sa se dezvolte intr-un mediu propice. Poluarea aerului interior poate fi contracarata prin cateva masuri simple, pe care poate ca nu te-ai gandit inca sa le pui in practica. Afla-le si tu!

Cat de poluat poate fi aerul din casa ta

Aerul din casa ta poate fi de zece ori mai poluat decat aerul din exterior, iti vine sa crezi? Studii diverse au evidentiat aceasta realitate ingrijoratoare, pe care alegem sa o ignoram in detrimentul sanatatii noastre.

Cei mai frecventi poluanti de interior sunt mucegaiurile, polenul, igrasia, fumul de tigara, fumul provenit din arderea combustibililor fosili, chimicalele din produsele de ingrijire si pesticide, gaze, materiale de constructii (plumb, formadelhida, azbest etc.).

Chiar daca nu sesizam prezenta acestor agenti poluanti in casa, unii dintre ei pot chiar sa ucida. Monoxidul de carbon produce circa 400 de decese anual si mii de imbolnaviri, iar zeci de mii de copii sunt spitalizati in fiecare an cu infectii ale tractului respirator din cauza fumatului pasiv.

Expunerea constanta la agentii poluanti din casa produce iritarea ochilor, nasului, gatului, dureri de cap, ameteli si oboseala, pe termen lung favorizand chiar instalarea problemelor pulmonare, cardiovasculare sau a cancerului. Iata de ce purificarea aerului din locuinta ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti!

Metode de mentinere a aerului interior curat

Masura in care aerul din locuinta este alterat depinde, cu siguranta, de obiceiurile familiei tale: folosesti produse chimice de curatat, fumezi in casa, ai un animal de companie, folosesti la renovare vopseluri care emana compusi organic volatili etc. Toate acestea pot fi extrem de daunatoare mai ales pentru copilul tau, deoarece cei mici inspira cu pana la 50% mai mult aer decat adultii.

Incepand chiar de acum, concentreaza-te pe eliminarea substelor nocive din aerul interior, apeland la urmatoarele metode eficiente:

1.Imprieteneste-te cu filtrele HEPA

Filtrele HEPA, cu care sunt mai nou dotate aspiratoarele, te ajuta sa cureti suprafetele din casa nu doar de murdaria vizibila, ci si de acele particule poluante din casa cu potential patogen: concentratia de plumb din praful casnic, polenul, reziduurile animale, mucegaiul etc. Aspira si curata toate suprafetele din casa, spaland bine podelele cu un mop curat, cel putin de doua ori pe saptamana.

2.Monitorizeaza nivelul de umiditate din aer

Masurarea nivelului de umiditate din aer nu este necesara dar cand ai un nou-nascut. Asigura-te ca aceasta se incadreaza in limitele recomandate de 30%-50%, fara exceptie.

3.Adopta legea antifumat la tine acasa

Fumul de tigara este cel mai important agent poluant de interior. Este lesne de inteles de ce nu ar trebui sa permiti sub nicio forma fumatul in casa!

4.Aeriseste incaperile cat mai des

Ventilarea corespunzatoare a camerelor este o conditie esentiala pentru mentinerea unui climat optim intr-o casa. Aeriseste toate incaperile cel putin o jumatate de ora, atat dimineata, cat si seara.

5.Apeleaza la tehnologia de ultima ora

Tehnologia de ultima generatie ne ajuta inclusiv sa respiram un aer curat la noi acasa, asa ca de ce nu sa te bucuri de acest beneficiu important al erei in care traim? Purificatoarele de aer sunt, potrivit studiilor confirmate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cele mai eficiente arme de combatere a poluantilor interiori.

Purificatorul si umidificatorul de aer Combi 2-in-1, de pilda, dotat cu sistem de filtrare avansat HEPA, regleaza umiditatea in aer si elimina pana la 99,9% din bacterii si 99% din particulele poluante, crescand considerabil calitatea aerului din interior.

Daca ai un bebelus, acest aparat iti este cu atat mai util: il pui in camera copilului si uiti de problema umiditatii excesive sau insuficiente, precum si de pericolul substantelor nocive din aer. Phillips Combi 2-in-1 este silentios si "stie" sa controleze singur calitatea aerului prin senzorul sau intelligent.

In prima faza, aparatul retine particulele mari in prefiltrul antibacterian, ca apoi sa elimine mirosurile si gazelle daunatoare prin filtrul de carbon activat. In ultima etapa, filtrul HEPA filtreaza praful fin si elimina sporii de mucegai si germenii.

Tu cum ai grija de aerul din casa ta? Ai incercat vreodata un aparat de purificare a aerului interior? Impartaseste-ti cu noi opiniile in sectiunea de comentarii!

Citeste si despre