7 deprinderi esentiale de care copilul tau va avea nevoie toata viata

| | Actualizat: 2017-01-31 09:34:13

Se spune ca de obiceiurile deprinse in copilarie nu mai scapi toata viata, iar cand acestea sunt cele corecte, copilul tau va avea o viata mai usoara.

Este de datoria parintilor sa ii invete pe cei mici toate lucrurile de care au nevoie pentru a deveni adulti de succes si a se descurca in viata cat mai bine. De la lectiile despre igiena personala, pana la cele de alimentatie si politete, cei sapte ani de acasa nu se vor uita niciodata. Insa multi parinti isi pun problema varstei potrivite pentru a-si educa micutii in anumite aspecte. Este drept ca prichindeii se dezvolta in ritmuri diferite, unii se maturizeaza mai repede, insa este suficient sa tii cont de intervalurile de varsta de mai jos pentru a-ti face o idee despre ce si cum ar trebui sa iti inveti copilul sa faca:

1-6 ani: rutina somnului si o igiena personala impecabila

Adultii care nu au avut in copilarie un program strict de somn se lupta si la maturitate cu formaerea unui ritual de odihna. Asta le poate afecta atat viata profesionala, cat si sanatatea, pentru ca extenuarea are un efect extrem de nociv asupra organismului.

In ceea ce priveste ritualurile de igiena, copiii vor urma indeaproape exemplul parintilor. De aceea, este bine sa-ti inveti inca de mic copilul ca trebuie sa faca dus zilnic, sa se spele pe maini inainte de fiecare masa si sa isi perieze dintii cu rabdare dupa fiecare masa si inainte de culcare. Odata ce vor deprinde aceste ritualuri, ei le vor pastra intacte pentru tot restul vietii.

Exista numeroase metode prin care poti transforma ritualul de igiena personala intr-o joaca distractiva. Foloseste un gel de dus cu aroma fructata sau de guma de mestecat, lasa-ti copilul sa se joace cu masinutele sau papusile in cada si distrati-va sufland in baloanele de spuma.

Spalatul pe dinti este obiceiul pe care copiii incearca sa il evite sau sa il scurteze pe cat de mult posibil. Daca vrei sa te asiguri ca micutul tau isi curata dintii bine, cel mai bine este sa ii iei o astfel de periuta de dinti electrica si usor de folosit, dotata cu un cronometru si mai multe moduri de curatare. Astfel, cel mic va sti exact cat timp trebuie sa isi perie dintii, iar vibratiile periutei vor impiedica depunerile de calcar si vor indeparta eficient resturile alimentare, chiar si din zonele mai greu accesibile.

1-6 ani: sa invete sa inoate

Copiii pot fi invatati sa inoate chiar si la varste mai fragede, insa Asociatia Americana a Pediatrilor recomanda parintilor sa astepte pana cand cel mic implineste cel putin 1 an, inainte sa il dea la lectii de inot. Intre 6 luni si 3 ani, copiii pot invata notiuni elementare de inot: cum sa intre sub apa si cum sa pluteasca. Apoi, intre 4 si 5 ani, copiii pot invata miscarile de coordonare ale membrelor, astfel incat sa reuseasca sa se tina la suprafata apei. Micutii care au implinit deja 6 ani pot invata miscari mai avansate de inot, stiluri noi si se pot perfectiona in acest sport.

+2 ani: sa gateasca

Copiii trebuie sa invete de mici cateva notiuni de baza despre gatit si bucatarie. Obiceiurile alimentare deprinse in copilarie sunt greu de eliminat la maturitate, asa ca este important ca ei sa invete cat mai devreme despre ce inseamna hrana sanatoasa si de ce unele alimente sunt mai bune ca altele. Cere-i ajutorul copilului tau cand gatesti si lasa-l sa te ajute cu lucrurile de baza. De exemplu, ei pot amesteca ingrediente sau le pot pune in diverse preparate. La varste mai mari, ei pot folosi cuptorul cu microunde, toasterul sau deschizatorul de conserve, insa invata-i sa faca aceste lucruri in siguranta. Dupa varsta de 10 ani, copiii pot invata cum sa foloseasca si cutitele, insa numai sub atenta ta supraveghere.

6-8 ani: sa isi faca singuri nod la sireturi

Poate pentru tine pare un lucru banal, insa copiii invata tot mai tarziu sa isi faca singuri nod la sireturi, in mare parte pentru ca multe modele de pantofi au un sistem de prindere cu capse, fermoare sau arici. Varsta la care copiii capata suficienta dexteritate si coordonare pentru a invata sa isi faca nod singuri este intre 6 si 8 ani. Daca vezi ca micutul tau stie deja sa isi incheie singur nasturii la haine sau sa deseneze, atunci cu siguranta este gata sa invete si sa faca banalul nod la sireturi.

3-8 ani: sa mearga pe bicicleta fara roti ajutatoare

Majoritatea copiilor invata sa mearga pe bicicleta la varsta de 5 ani, insa unii pot invata chiar si mai devreme, de la 3 ani, in functie de siguranta mediului si persoanele care ii ajuta. Pentru inceput, ii poti lua copilului tau o bicicleta cu roti ajutatoare ajustabile, pe care sa le ridici tot mai sus, astfel incat micutul tau sa prinda curaj si sa se simta in siguranta. El va invata sa isi mentina singur echilibrul si in scurt timp nu va mai avea nevoie de rotile ajutatoare.

8-12 ani: sa spele singuri vasele si hainele

La varste mai mici, il poti ruga pe cel mic sa te ajute cu impaturitul hainelor proaspat spalate si asezarea acestora in dulap, insa dupa varsta de 8 ani, copilul tau poate fi invatat cum sa isi spele singur hainele. Masinile de spalat moderne sunt foarte simplu de utilizat si il poti lasa pe cel mic sa o foloseasca sub supravegherea ta, sa separe hainele in functie de culori si apoi sa puna cantitatea corecta de detergent. De asemenea, copilul tau trebuie sa stie sa isi spele singur vasele murdare. Puteti face o regula a familiei prin care fiecare sa isi spele farfuria murdara sau sa spalati vesela prin rotatie.

12-14 ani: notiuni elementare despre viata sexuala

O conversatie despre sex cu copilul sau nu este confortabila pentru niciun parinte. Insa pentru ca educatia sexuala lipseste cu desavarsire din scoli si nu te poti baza pe informatiile pe care cei mici le primesc in cercul de prieteni sau le afla de pe internet, cel mai bine este sa fii tu, parintele, cel care discuta cu el. Intreaba-l intai ce stie, ce ar vrea sa afle, vorbeste-i despre masurile de protectie sexuala si asigura-l ca poate discuta cu tine orice problema. Chiar daca copilul tau nu este activ sexual, este important ca el sa fie informat corect si concret, de la o persoana de incredere.

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: Rido

Citeste si despre