Are ADHD sau e doar energic? 4 aspecte putin stiute despre tulburarea de deficit de atentie

| | Actualizat: 2017-11-29 00:00:00

ADHD este una dintre tulburarile cel mai frecvent diagnosticate gresit, iar simptomele sale sunt mult mai diverse decat cred multi dintre parinti.

Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) este o afectiune de neurodezvoltare cu care sunt diagnosticati circa 5% dintre copii la nivel mondial. In tara noastra, 200.000 de copii sufera de ADHD, iar tratamentul incepe de la informare.

Iata cateva aspecte mai putin cunoscute despre aceasta afectiune:

ADHD se mosteneste din familie

Aproximativ 75% dintre cazurile de ADHD sunt asociate cu variatii genetice, iar un asemenea test genetic pentru ADHD poate determina prezenta variatilor ce cresc riscul de aparitie a acestei tulburari. Cum in tara noastra aceasta afectiune a inceput sa fie diagnosticata in ultimele doua decenii, exista sanse foarte mari ca si tu sa fi suferit de aceasta tulburare si sa nu fi fost diagnosticata, astfel incat testele de acest tip sunt foarte utile.

Totodata, trebuie sa stii ca nu s-au stabilit cauze clare ale aceste tulburari si inca nu se cunoaste vreo maniera in care parintii ar putea sa previna aceasta afectiune.

Nu exista analize clare care sa confirme sau sa infirme diagnosticul

Intr-adevar, nu exista nicio analiza medicala ce poate arata clar faptul ca un copil are ADHD. Singurele teste care pot sa dea indicii in aceasta privinta sunt teste ADN specializate in depistarea variatiilor ce provoaca ADHD. Determinarea prezentei acestor variatii genetice ajuta la un diagnostic mai precis al bolii, dar trebuie sa stii ca nu exista un indicator clar care sa spuna daca un copil are sau nu aceasta afectiune.

Diagnosticul de ADHD este pus doar de un medic psihiatru sau neurolog dupa ce acesta observa comportamentul copilului. Exista, in schimb, teste psihologice la care copilul ar putea fi suspus. Indiferent de cum i-a fost pus diagnosticul, cert este ca in determinarea prezentei acestei afectiuni este de preferat sa consulti mai multi specialisti inainte de a incepe medicatia.

Agitatia si lipsa de concentrare nu sunt singurele simptome ale acestei tulburari

Desi parerea generala este ca ADHD-ul are drept simptome agitatia si lipsa puterii de concentrare, in realitate, copiilor cu ADHD le sunt afectata cel mai mult capacitatea de relationare si competentele sociale. Copiii diagnosticati cu aceasta tulburare nu reusesc sa se integreze in grupuri si nici sa-si faca prieteni. In acelasi timp, din punct de vedere emotional, ei sunt cu cativa ani mai mici decat varsta lor reala, si par mai copilarosi.

Medicatia nu este singurul tratament pentru ADHD

Copiii care au ADHD nu se trateaza doar cu medicamente si, de altfel, in formele usoare nici nu este nevoie de medicatie. Tratamentul se stabileste in functie de gravitatea tulburarii si implica, inainte de medicatie, terapie comportamentala.

Copiii cu ADHD au nevoie de un mediu in care sa existe, in primul rand, intelegere pentru tulburarea de care sufera. De fapt, aceasta este prima forma de tratament a afectiunii si reprezinta o conditie ce trebuie indeplinita pentru ca acel copil sa depaseasca tulburarea.

Mai jos poti vedea un clip video care iti va demonstra ca aparentele sunt inselatoare si ca ADHD-ul este o afectiune ce implica mult mai mult decat agitatie sau lipsa puterii de concentrare.

Sursa foto: Shutterstock

Citeste si despre