Cum sa inveti copilul sa nu fie egoist si sa creada ca totul i se cuvine

| | Actualizat: 2023-04-15 08:58:54

Cand spui egoism, te gandesti deja la ceva rau, dar stiai ca, intr-un fel, ne nastem egoisti? Daca nu crezi, gandeste-te la primele cuvinte invatate de un copil: „al meu” sau „a mea” se numara printre ele. Micii omuleti le folosesc pentru jucariile preferate, pentru gustarile favorite si pentru oamenii pentru care au facut o „pasiune”. Spunem despre acei copii care obisnuiesc sa foloseasca des aceste cuvinte ca au simtul proprietatii si, cumva, ne si amuzam pe acest subiect. Egoismul, insa, oricat de bun ar fi in anumite doze, poate fi „educat”.

Orice parinte isi poate invata copilul sa nu fie egoist si sa creda ca totul i se cuvine. Este, insa, nevoie de rabdare si perseverenta, pentru ca altruismul nu se invata peste noapte. Misiunea poate fi, in mod paradoxal, mai grea atunci cand in familie sunt mai multi copii. Desi despre micutii singuri la parinti se spune ca ar fi mai egoisti, prezenta unor frati sau surori pot accentua comportamentele egoiste ale unui copil mic.

Cum inveti copilul sa nu fie egoist. Ai nevoie de o strategie

Copil unic sau nu, cel mic va invata, in cele din urma, sa spuna „tu primul”, „facem cum vrei tu”, va invata sa imparta si sa se gandeasca si la ceilalti. Ai nevoie de rabdare, de o strategie si de mult exercitiu.

Corecteaza-i devreme tendintele egoiste

Copiii au un impuls natural sa gandeasca si sa actioneze in mod egoist. Astfel de comportamente pot fi, insa, corectate. In primii ani de viata este suficient sa le spui celor mici ca este bine sa imparta ce este al lor, sa fie buni sau sa nu smulga o jucarie de la un alt copil doar pentru ca o vrea in acel moment. Explicatiile pot veni mai tarziu, pe masura ce copilul creste suficient pentru a le intelege.

Multe carti si articole despre parenting iti vorbesc despre faptul ca nu trebuie sa obligi copilul sa isi imparta lucrurile cu altii, daca nu doreste. Ei bine, pentru a-i corecta atitudinile egoiste, este bine sa il inveti sa imparta, fara a-l forta, desigur. Ii poti explica de ce este bine si frumos sa dai si altora din ceea ce ai, de ce uneori trebuie sa ne jucam cu randul cu unele jucarii. Daca copilului tau nu-i lipseste nimic, el trebuie sa inteleaga ca tot ce are este o binecuvantare si ca este bine sa imparti si cu altii.

„Lectiile” anti-egoism incep de acasa

Puteti stabili o regula prin care toti membrii familiei impart ceea ce au cu ceilalti. O prajitura se imparte la toti copiii, nu va fi mancata de unul singur. La fel si o punga de bomboane, dar si sarcinile din casa. Timpul se imparte si el, cu generozitate.

Puterea exemplului este foarte mare in astfel de situatii. Daca tatal este cel care obisnuieste sa duca gunoiul, dar intr-o zi este prea obosit sa o faca, dupa o zi lunga, mama se poate oferi sa o faca in locul lui, fara sa se planga. Este un gest altruist pe care il poti oferi ca exemplu copiilor atunci cand trebuie sa se ajute intre ei.

Educa-i altruismul pentru viitor

Cand vorbiti despre ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare, nu puneti accent pe cati bani ar putea castiga din meseria lui. Un medic nu se face medic pentru a avea salariul mare, ci pentru a-i ajuta pe ceilalti. Un pompier nu se face pompier pentru a deveni erou, ci pentru a fi scut in calea flacarilor pentru altii. Un inventator nu devine inventator pentru glorie, ci pentru ca inventiile sale sa le aduca beneficii altor oameni. Prezinta-i altruismul ca pe o super putere, iar copilul va fi mai dispus sa isi lase egoismul deoparte.

Provoaca-l sa faca un gest generos in fiecare zi

Copiii adora provocarile! Provoaca-l pe cel mic sa faca un gest generos in fiecare zi, iar apoi sa iti povesteasca despre cum s-a simtit. Provoaca-l sa fie bun si altruist fix atunci cand iese la suprafata egoismul din el. Este, poate, cea mai eficienta metoda de a-l invata ca uneori trebuie sa te pui pe plan secund de dragul altora, pentru ca micutul nu se va simti obligat sa faca ceva ce nu isi doreste, ci isi va dori. Lauda-l de cate ori ai ocazia pentru generozitatea sa, iar el va vrea sa vada mereu acea mandrie pe chipul tau.

Ce greseli sa eviti cand copilul este egoist si se comporta ca si cum totul i se cuvine

Copiii egoisti sunt asa si pentru ca parintii fac uneori greseli, din dorinta de a le pune totul pe tava si de a-i face fericiti. Vrei sa ai un copil care invata lectia altruismului? Iata ce ar trebui sa nu mai faci:

  • nu-i mai spune „da” la orice;
  • nu-i mai da orice isi doreste fara sa-l inveti sa fie recunoscator;
  • nu-l mai tine departe de problemele altora;
  • nu-l mai rasfata pentru a compensa faptul ca nu-i acorzi, uneori, suficient de mult timp;
  • nu te mai abate de la regulile de disciplina;
  • nu-l neglija si nu-i ignora sentimentele.

Foto: PxHere.com

Citeste si despre