Orice femeie care ramane insarcinata s-a intrebat cu teama, macar o data, cat de mult se va ingrasa in aceasta perioada. Dar si cand si cat de greu ii va fi sa revina la greutatea initiala. De altfel, kilogramele de dupa sarcina sunt, aproape pentru toata lumea, o problema. De obicei, difera doar numarul lor.
Este normal sa castigi in greutate pe timpul sarcinii, datorita cresterii copilului, a placentei si a lichidului amniotic. Cu toate acestea, prea multe kilograme in plus in timpul sarcinii pot creste riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala, ce are complicatii in timpul sarcinii (preeclampsie), diabet gestational si nu numai.
In plus, si copilul poate fi afectat de prea multele kilograme acumulate de mama in timpul sarcinii, crescand riscul ca acesta sa fie obez inca de la varste fragede.
Cat trebuie sa acumulezi in sarcina?
Nu exista un numar exact de kilograme pe care o femeie trebuie sa il acumuleze in timpul sarcinii. Numarul acestor kilograme depinde de multi factori, printre care de greutatea de dinaintea sarcinii si indicele de masa corporala (IMC).
In general, in primul trimestru de sarcina, femeile nu prea se ingrasa. Cresterea in greutate este mult mai importanta in celelalte doua trimestre. Pentru aceasta perioada, specialistii de la Clinica Mayo recomanda acumalarea a aproximativ 1,8 kilograme pe luna.
Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca o greutate prea mica in timpul sarcinii poate creste riscul de a naste prematur sau ca bebelusul sa fie foarte slab. Asa cum nici cura de slabire tinuta in timpul sarcinii nu este recomandata.
Sarcina trece, kilogramele raman
Fiecare dintre noi stie, probabil, pe cineva care in timpul sarcinii "manca pentru doi". Expresie care, cu siguranta, nu-si are originea intr-o sursa medicala. Totusi, ai nascut copilul si ai observat ca, in mare parte, arati cam la fel. Ce e de facut? Incepi cura de slabire cum te-ai intors de la maternitate sau nu? Ei bine, raspunsul depinde de alaptare.
Daca alaptezi, nu este recomandat sa tii o cura de slabire. Principalul motiv este, evident, pentru a nu scadea calitatea laptelui matern. Dar si pentru ca in tesutul adipos sunt depozitate multe toxine (de exemplu, pesticite) care in cazul unei scaderi bruste in greutate vor fi eliberate in sange si, astfel, vor ajunge si in laptele matern.
Totusi, alaptatul nu este o piedica in calea slabirii. Un motiv ar fi faptul ca o parte din greutatea pe care ai "obtinut-o" in timpul sarcinii este utilizata drept "carburant" pentru producerea laptelui matern. Daca se adauga o alimentatie sanatoasa si sport, lucrurile se vor misca in directia potrivita, chiar daca nu cu viteza dorita.
Cum sa obtii un succes rapid
Daca alaptatul s-a terminat sau nu a fost posibil, pierderea in greutate poate fi accelerata. In aceasta situatie pot intra in scena dieta stricta, miscarea si, desigur, pastilele de slabit. Nu uita de hidratare! Apa ajuta, de asemenea, la reducerea poftei de mancare si accelerarea metabolismului.
Acelasi efect asupra apetitului il are si cromul care, de asemenea, reduce si pofta de dulce. O solutie buna pentru hidratare si efecte benefice in curele de slabire este si ceaiul verde. Reduce apetitul, este o sursa foarte buna de antioxidanti si accelereaza arderea caloriilor.