De ce e important sa cresti copiii cu un animal de companie in preajma
Discutia despre crestera unui animal de companie in preajma bebelusilor si copiilor a nascut o multime de polemici. Unii parinti sunt de parere ca un catelus il va responsabiliza pe copil, in vreme ce altii considera ca animalele sunt o sursa de microbi si de bacterii patogene.
Pentru a lua decizia cea mai buna pentru tine si familia ta, noi te ajutam sa afli care sunt beneficiile pe care le are un copil daca va creste alaturi de un animal de companie.
Un sistem imunitar mai puternic
Un copil cu un sistem imunitar puternic va fi ocolit de bolile de sezon si nu va fi la fel de sensibil in fata afectiunilor. Un studiu realizat in Finlanda si citat de revista Time a aratat ca micutii care cresc alaturi de un caine sau o pisica au un risc cu 44% mai scazut de a dezvolta o infectie la nivelul urechilor, si cu 31% mai mic pentru o infectie a cailor respiratorii, fata de cei care nu au avut un animal de companie.
Si administrarea de antibiotice a fost mai scazuta in randul celor care au avut un animal de companie in primii ani de viata. Bineinteles, aceste rezultate sâau inregistrat in cazurile in care sâa avut in vedere si sanatatea animalului de companie.
Printre cei mai periculosi inamici atat ai sanatatii animalului, cat si a copilului care creste alaturi de el se numara parazitii externi, precum puricii sau capusele.
Este recomandat sa acordam o atentie sporita deparazitarii externe corecte si totale a animalului de companie. Pe acest site poti gasi solutii pentru animalul tau de companie, caine sau pisica, astfel incat si el, dar si familia ta sa fie in siguranta.
Intreaga familie are de suferit daca animalul de companie nu este deparazitat, motiv pentru care trebuie sa ii acordam importanta cuvenita.
Copilul invata ce este responsabilitatea
Placerea de a avea un animal de companie vine la pachet si cu numeroase sarcini pentru fiecare membru al familiei. Vizite saptamanale la pet shop pentru mancare si alte accesorii, ingrijirea lui, plimbarea, precum si programarile la veterinar sunt doar cateva dintre ele.
Copilul nu poate fi responsabil de animalutul sau pana la o anumita varsta, insa odata ce creste el poate contribui in mod activ la ingrijirea lui. Plimbarea catelului dis de dimineata, precum si hranirea lui pot fi indatoririle lui legate de prietenul patruped.
In acest fel copilul invata sa fie responsabil si sa aiba grija de animalul sau de companie. El invata treptat ca amicul sau are nevoie de atentie si cu cat este mai mic, cu atat mai usor ii vor intra in reflex obiceiurile acestea. Va intelege ca de el depinde sanatatea animalului de companie si se va purta ca atare, dezvoltanduâsi in acest fel simtul raspunderii.
Mai multa miscare si mai mult timp petrecut in aer liber
Copiii nostri cresc in vremuri foarte diferite fata de noi. Asta inseamna ca bucuriile pe care noi le aveam cand alergam prin parc si ne plimbam cu bicicleta au fost inlocuite pentru ei cu jocurile video sau numeroasele programe de desene animate de la televizor. Un catelus ii va da prilejul sa iasa mai des afara, sa alerge impreuna cu el si sa se joace in aer liber, ceea ce este extrem de benefic pentru dezvoltarea sa fizica.
Tinerele generatii sunt mai predispuse la sedentarism decat eram noi, deoarece acum au atat de multe distractii de care se pot bucura doar stand pe canapea, in living. Un animal de companie va scadea acest risc si va face ca micutul tau sa petreaca mai mult timp afara.
Altruism si empatie
Din punct de vedere emotional, un animal de companie are un impact deosebit de important asupra copilului. Altruismul, empatia si loialitatea sunt doar cateva dintre virtutile pe care un copil le dezvolta atunci cand creste alaturi de un animal de casa.
Cateii si pisicile sunt un real sprijin emotional pentru copil, ajutanduâl sa gaseasca un refugiu in momentele cu incarcatura emotionala puternica. Acest lucru functioneaza de ambele parti, si copilul invatand sa ofere aceeasi afectiune tovarasului sau necuvantator.
Un studiu la care au contribuit specialisti de la Centrul Medical Basse, Universitatea din Oklahoma si Facultatea de Medicina Dartmouth a evidentiat faptul ca starile de anxietate si depresie se intalnesc mai rar in cazul copiilor care cresc alaturi de un caine.
Dar animalele de companie nu le aduc beneficii doar copiilor, ci si parintilor. Desi multi dintre adulti se gandesc ca pe langa multitudinea de sarcini pe care le au un caine sau o pisica nu va face decat sa le incarce si mai mult zilele, realitatea este ca patrupedul ii va ajuta mult mai mult decat ar putea crede.
Cateva minute de joaca sau doar privitul la giumbuslucurile animalutului tau reduc nivelul de cortizol - hormonul stresului - din organism.
Copilul tau are un animal de companie? Care este influenta pe care o are acesta asupra micutului?
Sursa foto: picjumbo.com, creativecommons.org