Mamele defavorizate, adica cele cu venituri mici, cele aflate in situatii critice de viata sau mamele minore, primesc ajutor financiar din partea statului pentru cumpararea celor necesare ingrijirii nou-nascutului.
Valoarea ajutorului este de 2.000 de lei, bani platiti sub forma de tichete, intr-o transa unica pentru fiecare nou-nascut si care sunt meniti achizitionarii de produse specifice trusoului pentru bebelus.
Potrivit unei ordonante aparute recent, masura de sprijin pentru mamele defavorizate se va aplica si in perioada 2024 - 2027.
Ce se poate cumpara cu tichetele
Se pot achizitiona produse produse specifice trusoului pentru nou-nascut, necesare ingrijirii nou-nascutului, respectiv: scutece, produse pentru toaleta nou-nascutului, articole de vestimentatie pentru nou-nascut, articole sanitare si medicale pentru cuplul mama -nou-nascut.
Cine poate beneficia de acest ajutor financiar
Persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt:
- mamele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
- mamele cu dizabilitati;
- mamele aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate sau aflate in alte situatii de risc, stabilite prin ancheta sociala intocmita de autoritatile publice cu atributii in domeniul asistentei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui tert;
- mamele care nu detin acte de identitate;
- mamele minore;
- mamele ce nu au cetatenie romana si care provin din zone de conflict.
In toate cazurile, mamele vor beneficia de ajutorul financiar doar daca nu se depaseste termenul de trei luni de la nasterea copilului. Varsta maxima de trei luni a noului-nascut se verifica la momentul identificarii cuplului mama - nou-nascut de catre autoritatile administratiei publice locale.
Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027 prevede o tinta estimativa de 15.000 de cupluri mama-nou-nascut per an, proveniti din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic. Masura de sprijin material se implementeaza in perioada 2024 – 2027, in limita bugetului disponibil din cadrul Programului Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027 pentru aceasta masura si in conformitate cu regulile de eligibilitate in cadrul acestui Program.
Cum se acorda tichetele
Primariile intocmesc listele de beneficiari, pe care le trimit apoi pentru a fi centralizate la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Ulterior, primariile inmaneaza beneficiarilor tichetele.
Listele se actualizeaza la finalul fiecarei luni de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
- Surse: avocatnet.ro, mfe.gov.ro
- Foto: Freepik