Parabeni: ce sunt si cum afecteaza pielea

| | Actualizat: 2018-01-16 00:00:00

Parabenii sunt substante conservante sintetice regasite intr-o mare varietate de cosmetice si produse pentru ingrijire corporala. Acestia sunt utilizati pe scara larga in compozitia produselor de ingrijire personala, pentru a impedica formarea fungilor, bacteriilor si a altor microbi, in mod special in mediul umed si cald intalnit in baie.

Ce sunt parabenii?

Prin urmare, parabenii au fost folositi la conservarea alimentelor, produselor farmaceutice, cosmeticelor si altor produse de larg consum, pentru a preveni contaminarea acestora cu bacterii si mucegai, ce pot dauna organismului. Trebuie stiut insa ca o parte dintre acestia exista in mod normal si in natura, de exemplu metilparabenul se gaseste in afine.

Din punct de vedere chimic, parabenii sunt esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Cei mai utilizati in industria cosmetica sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul si butilparabenul. S-a constatat ca butilparabenul are usoare efecte care le mimeaza pe cele ale estrogenului atunci cand este injectat direct in piele sau administrat pe cale orala, in doze mari. Aceste rezultate au fost descoperite in conditii experimentale, care insa nu pot fi aplicate cosmeticelor, din moment ce cosmeticele nu sunt nici injectate, nici inghitite.

De ce este indicat sa evitam cosmeticele cu parabeni?

Studiile au mai aratat ca parabenii, dincolo de faptul ca au efecte similare cu ale estrogenului, se absorb prin piele. Estrogenul este un hormon necesar pentru dezvoltarea normala, pentru cresterea sanilor, influenteaza menstruatia, este esential pentru reproducere si pentru mentinerea sanatatii inimii si a sistemului osos. Si cum in interiorul organismului nostru parabenii se comporta ca acest tip de hormon (estrogenul), poate perturba sistemul endocrin (hipotalamusul, ovarele, tiroida).

Sigur ca actiunea lor este relativ slaba, insa in timp poate deveni o problema. Parabenii au fost identificati in laptele de mama, in tumorile mamare, dar au fost legati si de marirea riscului de dezvoltare a melanomului (cancer de piele). In plus, parabenii sunt banuiti ca ar cauza probleme de fertilitate barbatilor si alergii de piele pe termen lung.

In asteptarea mai multor studii oficiale care sa confirme sau sa infirme in mod concret si fara urma de indoiala aceste banuieli, specialistii ne sfatuiesc sa folosim cu prudenta produse cosmetice care contin parabeni.

Gel de dus fara parabeni pentru bebelusi

De cele mai multe ori, oamenii de stiinta apeleaza la resurse din natura pentru a gasi remedii care sa suplineasca resursele de vitamine si minerale epuizate din organism, si care au un rol foarte important, in general, asupra pielii. De aceea, si produsele pentru ingrijirea pielii trebuie sa fie cat mai naturale, fara elemente chimice cum ar fi parabenii, care fac mai mult rau, decat bine.

Combinand eficient ingredientele naturale, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Spre exemplu gelul de dus are rolul de a curata pielea intr-un mod eficient, fara sa usuce si fara sa irite. Acesta trebuie sa fie cat mai natural si sa aiba un efect benefic, mai ales atunci cand vorbim despre pielea sensibila a copiilor.

Gelurile de dus, cele pe care le gasim de obicei pe rafturile magazinelor, au un continut ridicat de parabeni, ceea ce nu se intampla la produsele cosmetice pe baza de ingrediente naturale, pe care le poti gasi in farmacii. Prin urmare, ai grija de pielea micutului tau si foloseste sampon si gel de dus fara parabeni, care curata delicat respectand filmul hidrolipidic si echilibrul natural al scalpului, chiar din primele zile de viata.

Citeste si despre