Pregatirile pentru noul bebelus incep din primul moment al sarcinii. Vechile obiceiuri mai putin bune pentru tine trebuie sa fie inlocuite cu un stil de viata mult mai sanatos, pentru ca sarcina ta sa decurga cat mai usor.
Iata ce schimbari nu pot fi amanate:
1. Simte-te mereu confortabil
Confortul tau este mai important ca oricand, pentru ca orice emotie negativa a mamei poate fi transmisa copilului. „Tot ceea ce simte si gandeste mama este comunicat copilului prin neurohormoni, la fel de simplu ca transmiterea alcoolului sau a nicotinei”, explica Thomas Verny, fondatorul Asociatiei pentru Psihologia si Sanatatea Prenatala si Perinatala. De aceea este important sa renunti la pantofii cu toc preferati sau la blugii stramti pe care ii porti frecvent. Este o perioada perfecta pentru a purta haine cat mai comode. Poti incepe din timp sa cauti astfel de haine pentru gravide, potrivite atat la birou cat si in timpul liber, mentite sa nu iti constranga formele. In plus, nimeni nu va observa diferenta intre acestea si hainele tale obisnuite.
2. Renunta la stres si la oboseala
Conditiile la care este supus bebelusul in timpul sarcinii afecteaza nu doar dezvoltarea sa in timpul vietii intrauterine si nasterea, dar si formarea sa in primele luni de viata sau susceptibilitatea la anumite boli. Este dovedit stiintific ca printre elementele care afecteaza bebelusul se numara si stresul la care este supusa mama. Asadar, daca spre exemplu jobul este un mare factor de stres si de oboseala, este momentul sa iei in considerare o intrare timpurie in concediul de maternitate.
3. Tine panica sub control
Anxietatea unei schimbari radicale in viata ta poate fi de asemenea o cauza pentru multe nopti pierdute. Incearca sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a te calma de fiecare data cand te cuprinde panica: exercitii de meditatie, yoga sau chiar acupunctura. Nu numai ca aceste practici fac parte dintr-un stil de viata activ si sanatos, dar te ajuta sa te relaxezi si sa ai o viata mai fericita. O buna comunicare cu partenerul, in care sa va impartasiti toate temerile, te va ajuta sa simti ca scapi de o mare povara de pe umeri.
4. Mananca putin mai mult si mai sanatos
Nu este momentul pentru a te preocupa de formele tale, insa nu este recomandat nici sa cazi prada poftelor nesanatoase. Multe femei sufera de anemie in timpul sarcinii, asa ca este indicat sa mentii o dieta bogata in fier, pentru a ține pasul cu numarul de celule rosii din sânge. Vitaminele prenatale includ adesea fier, insa acesta poate fi gasit si in carne rosie, carne de pasare, somon, tofu, fasole, nuci si legume verzi. De asemenea, orice sursa de proteine este excelenta, pentru ca acestea sunt asimilate de copil in proportie de 42%, asa cum explica unele studii. Evita cafeina, alcoolul, pestele crud si dulciurile in exces. Luarea excesiva in greutate poate afecta copilul.
5. Fa mai multa miscare
In timpul sarcinii, cel putin 30 de minute de miscare, de cateva ori pe saptamana te ajuta sa reduci durerile de spate sau umflarea mainilor si a picioarelor. Desigur, nu este cazul sa exagerezi. Consulta medicul inainte sa incepi orice program de fitness, pentru a te asigura ca nu este prea dur pentru copil.
Daca este cazul, ideal ar fi sa pierzi cateva kilograme chiar inainte de a ramane insarcinata, pentru a avea o greutate optima inca de la incepul sarcinii. Mamele supraponderale au sanse mai mari de a naste un copil cu probleme de greutate si cu o mai mare predispozitie catre diabet si alte probleme asociate cu obezitatea, demonstreaza cercetatorii canadieni.
Un corp sanatos si o stare psihica foarte buna sunt tot ceea ce ai nevoie pentru o sarcina usoara. Tinand cont de aceste lucruri, iti va fi mult mai simplu sa te adaptezi la aceasta noua etapa importanta din viata ta.
Foto: Shutterstock