Savurosul suc de catina, cocktail de vitamine necesare pentru dezvoltarea copiilor

| | Actualizat: 2017-07-18 00:00:00

O nutritie echilibrata, potrivita varstei, este absolut esentiala pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. Minunatul suc de catina trebuie sa faca parte din alimentatia celor mici care au depasit varsta de doi ani datorita aportului mare de minerale, vitamine si uleiuri esentiale. Un pahar cu suc de catina contine numeroase substante nutritive si este o alternativa sanatoasa si delicioasa pentru sucurile din comert. Chiar si in cazul celor naturale, prin pasteurizare se pierde o buna parte din continutul sanatos al fructelor.

De asemenea, cele mai multe dintre ele contin o cantitate mare de zahar. Tocmai datorita aportului mare de substante nutritive necesare cresterii, sucul de catina indulcit cu un strop de miere poate fi rasfatul ideal pentru cel mic precum si un ajutor de nadejde pentru intarirea sistemului imunitar si fortificarea organismului.

Sucul de catina, sursa principala de vitamina C

Vitamina C este o substanta solubila in apa iar acest lucru inseamna ca organismul nu o depoziteaza nicaieri, ci elimina cantitatea neutilizata. Din acest motiv, consumul zilnic de vitamina C este extrem de important in mod special pentru copii. Sucul de catina este bogat in aceasta substanta iar atunci cand este indulcit cu un strop de miere curata capata inclusiv proprietati antiinflamatorii. Mierea este de cele mai multe ori de preferat zaharului nu doar pentru aroma subtila ci si datorita faptului ca aceasta contine mai multa fructoza decat glucoza. Ambele sunt surse de energie pentru organism insa trebuie subliniat faptul ca fructoza are un indice glicemic mult mai mic decat glucoza.

Vitamina C, prezenta din belsug in sucul de catina cu miere contribuie la repararea si formarea celulelor rosii, a tesuturilor si a oaselor. In plus, pentru ca prichindeii curiosi exploreaza fara teama mediul inconjurator, micile accidente sunt inevitabile, insa vitamina C este un ajutor de nadejde pentru vindecarea mai rapida a leziunilor si vanatailor. De altfel, in cazul ranilor deschise, infectiile se pot produce mai usor iar vitamina C este absolut esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si, implicit, in combaterea acestora. Prin urmare, consumul de suc de catina cu miere este recomandat in orice moment al anului si nu doar in anotimpul rece sau in perioadele de tranzitie de la un sezon la altul.

Pe langa toate aceste beneficii, acidul ascorbic este un antioxidant important care lupta impotriva radicalilor liberi. Acestia sunt compusi rezultati in urma unor procese naturale ale organismului precum si in urma expunerii repetate la factori nocivi ca poluare urbana, radiatii ultraviolete sau fum de tigara. De asemenea, este un factor activ in combaterea anemiei pentru ca faciliteaza absorbtia de fier in organism.

Alaturi de elixirul natural anterior mentionat, legumele si fructele sunt o sursa sanatoasa de vitamina C insa de multe ori se intampla ca cei mici sa fie mofturosi si sa nu rontaie cu cel mai mare drag un buchetel de broccoli. In schimb, sucul de catina cu miere este o gustare pe cat de sanatoasa pe atat de delicioasa si va fi primita bine cu siguranta de copii.

Vitamina E din sucul de catina, ajutorul sistemului imunitar

Sucul de catina este, printre altele, o sursa importanta de vitamina E, substanta estentiala pentru sistemul imunitar precum si pentru sanatatea ochilor si a pielii. Sursele clasice de vitamina E sunt anumite uleiuri vegetale, ouale, avocado sau spanacul insa rareori se intampla ca astfel de alimente sa fie pe placul celor mici. Alte surse mai apetisante ar fi fructele de mango, insa acestea au un aport destul de mic, sau migdalele bogate in calorii insa cu potential alergen. Prin urmare, cea mai buna sursa de vitamina E este sucul de catina cu miere. Substanta contribuie la intarirea sistemului imunitar si mentine sanatatea sistemului circulator.

Dincolo de acest aspect, vitamina E este cunoscuta pentru efectele pozitive pe care le are asupra pielii si a parului. Cicatricile provocate de boroboatele celor mici vor trece mai usor si nu vor lasa semne inestetice daca aportul de vitamina E este corect. Inclusiv arsurile solare se vor vindeca mai repede. Desi poate ajuta organismul sa combata efectele nocive ale razelor ultraviolete, trebuie subliniat faptul ca vitamina E nu este un filtru UV si ca atare, atunci cand micutul este expus la soare, pielea lui trebuie protejata cu produse care contin un SPF adecvat.

Sucul de catina, bogat in minerale

Elementele minerale din sucul de catina sunt numeroase iar oamenii de stiinta studiaza in continuare importanta si efectele benefice ale acestora insa dintre toate, cea mai mare densitate o are potasiul. Alaturi de sodiu, de asemenea prezent in catina, acesta mentine echilibrul hidroelectrolitic din organism si, implicit, contribuie la normalizarea presiunii arteriale. Mai mult de atat, acesta este esential pentru functionarea corecta a muschilor iar la maturitate poate ajuta la scaderea riscului de pietre la rinichi si osteoporoza.

Studiile efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca atat adolescentii cat si copiii cu varste mici au un aport de potasiu in organism din ce in ce mai scazut din cauza alimentatiei nesanatoase, lucru care poate duce la o serie ampla de efecte negative atat in anii copilariei cat si la maturitate, prin cresterea riscului de boli cardiace sau de rinichi.

In lunga lista de minerale benefice din sucul de catina se afla inclusiv calciul, element despre care toti parintii stiu ca este esential pentru copii. Inainte de toate, aportul sanatos de calciu inseamna dinti si oase puternice. Mai mult de atat, buna functionare a muschilor si a nervilor este influentata de cantitatea de calciu din organism. In plus, pentru ca in perioada de crestere oasele se dezvolta in permanenta, celui mic nu trebuie sa ii lipseasca din alimentatie acest mineral.

Magneziul este un element care contribuie la mentinerea ritmului cardiac si are grija de structura oaselor. In acelasi timp, sistemul imunitar poate fi intarit cu ajutorul acestuia iar muschii se vor dezvolta armonios. Unul dintre primele semne ca micutul nu primeste suficient magneziu este carcelul. Daca se plange des de dureri musculare fara sa se loveasca, e mai morocanos ca de obicei si da semne de anxietate, e foarte posibil ca in organism sa existe o lipsa de magneziu, usor de corectat prin introducerea in alimentatie a sucului de catina si a altor alimente bogate in acest element.

Deficienta de fier la copii este o situatie cu care se confrunta cei mai multi dintre parinti. Aceasta este cel mai des provocata de un aport nutritiv dezechilibrat. Anemia se poate manifesta printr-o gama larga de simptome, cum ar fi lipsa energiei, transpiratia excesiva, infectii dese si pofte ciudate. Din fericire, precum in cazul carentei de magneziu, lipsa de fier poate fi compensata prin alimente bogate in fier. Pe acest element, sucul de catina contine, asa cum este mentionat anterior, o cantitate mare de vitamina C care faciliteaza absorbtia mineralului in organism.

Atat in cazul carentei de magneziu cat si a celei de fier mentionam ca medicul detine sfatul final iar carentele pot necesita compensare prin suplimente si nu doar alimentar.

Cereti sfatul medicului in cazul unor dezechilibre sau chiar si a unei simple suspiciuni.

Sucul de catina este o sursa sigura de vitamina A

Cunoscuta si sub denumirea de retinol, substanta este esentiala in procesul de crestere a micutului. Pentru dezvoltarea sanatoasa precum si pentru videcarea usoara a oaselor, dintilor si a tesuturilor moi, in copilarie trebuie asigurat un un aport corect de vitamina A. Totusi, rolul principal al retinolului este ingrijirea si dezvoltarea retinei. Tocmai de aceea, nu putini sunt cei tentati sa le ofere micutilor suplimente cu retinol insa acest lucru trebuie facut exclusiv la recomandarea medicului. In mod normal, corpul “transforma” vitamina din forma inactiva in cea activa, intalnita si in suplimente.

Un supradozaj de vitamina A poate avea loc inclusiv din cauza alimentatiei necorespunzatoare, nu doar din cauza suplimentelor administrate gresit. Pe de alta parte, atunci cand parintii aleg o sursa vegetala, asa cum este sucul de catina, neplacerile legate de o doza prea mare sunt evitate. Acesta este bogat in carotenoizi transformati in mod natural de organism in forma activa a vitaminei si doar in cantitatea necesara.

Sucul de catina contine aminoacizii liberi, baza tesutului muscular

Aminoacizii, pe scurt, sunt baza oricarei proteine. Acestia se impart in trei categorii, respectiv nesentiali (sintetizati in mod natural de organism), semiesentiali (sintetizati din cei esentiali) si in cele din urma, aminoacizi esentiali. Acestia nu pot fi produsi in corpul uman si trebuie introdusi in organism prin alimentatie. Tocmai de aceea, sucul de catina este o parte importanta a regimului alimentar pentru mici. Prin consumul regulat, acesta contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa tocmai pentru ca este bogata in leucina, izoleucina, valina, fenilalanina, metionina, treonina, triptofan si lizina, fiecare dintre acestea elemente vitale pentru constructia proteinelor si, implicit, a masei musculare.

Alaturi de savoare, este recomandat, asadar, sa incluzi cate un pahar de suc de catina cu miere in alimentatia copilului mai mare de doi ani pentru ca ii va oferi o buna parte dintre vitaminele si mineralele necesare in perioada ce urmeaza de activitate intensa a organismului si a mintii curioase.

Citeste si despre