Parintii ai caror copii vor invata partial sau exclusiv online in anul scolar 2020-2021 si care au nevoie de zile libere pentru a avea grija de cei mici vor beneficia de concediu supraveghere copil, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 147/2020. Aceasta prevede ca zilele libere acordate parintilor vor fi platite de angajatori si decontate ulterior de stat, similar concediilor medicale.
Parintii aflati in concediu pentru supravegherea copilului vor incasa o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare potrivit contractului individual de munca. Indemnizatia nu va putea fi, totusi, mai mare decat corespundentul a 75% din salariul mediu brut pe tara corespunzator unei zile lucratoare. Concret, suma maxima de care poate beneficia un parinte care ramane in concediu supraveghere copil poate fi de 4072 lei.
Cine plateste, de fapt, indemnizatia de concediu supraveghere copil
Angajatorul va retine la sursa impozitul si contributiile obligatorii aferente indemnizatiei si va plati contributia asiguratorie pentru munca, iar ulterior sumele vor fi decontate de stat integral. Aceasta este si deosebirea dintre zilele libere acordate in conditiile OUG 147/27.08.2020 si cele acordate in baza legii 19/2020.
Citeste totul despre Concediu supraveghere copil
Liberele platite acordate ca urmare a suspendarii cursurilor din cauza coronavirusului vor fi decontate la valoarea bruta a indemnizatiei, in timp zilele de concediu supraveghere copil luate in situatia inchiderii temporare a creselor, gradinitelor si scolilor ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme vor fi decontate la valoarea lor neta.
Cum se deconteaza liberele platite
Procedura pentru decontarea zilelor libere acordate in baza OUG 147 parintilor cu copii cu varsta de pana la 12 ani a inceput din 16 septembrie. Aceasta este similara procedurii prevazute in legea 19/2020 si a fost publicata in Monitorul Oficial de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.
Decontarile se solicita in luna in curs, pentru luna anterioara. Prin urmare, angajatorii care platesc indemnizatii de concediu supraveghere copil incepand din septembrie vor putea solicita recuperearea banilor abia din octombrie.
Angajatorii vor depune la agentiile teritoriale de munca cereri datate si semnate de reprezentantul legal, insotite de urmatoarele documente:
• lista cu angajatii care au beneficiat de zile libere platite si cuantumul indemnizatiei pentru fiecare angajat in parte
• copii ale statelor de plata si pontajelor
• o declaratie pe proprie raspundere a reprezentantului legal al angajatorului care atesta faptul ca listele contin numele persoanelor ce indeplinesc conditiile prevazute in OUG 147
• dovada platii impozitelor si contributiilor aferente indemnizatiilor a caror decontare se solicita.
Documentatia pentru obtinerea decontarii se depune in maximum 30 de zile de la plata impozitelor si contributiilor, iar decontarea se va face in 15 zile de la data depunerii.
Sursa: legislatie.just.ro