Ceaiul verde este o planta medicinala recunoscuta pentru puternicele efecte terapeutice pe care le are pentru organism. Medicii si cercetatorii nu inceteaza, nici la ora actuala, sa descopere noi beneficii ale acestei plante asupra sanatatii. Ultimele cercetari in domeniu au evidentiat faptul ca ceaiul verde joaca un rol esential in prevenirea cancerului de san sau Alzheimer-ului. Descopera si alte beneficii ale acestei plante, care merita din plin sa faca parte dintre bauturile pe care le savurezi zilnic!
Combate cancerul de san
Ceaiul verde este unul dintre cei mai puternici combatanti ai mai multor tipuri de cancer. Insa abia recent, cercetatorii au demonstrat ca are puterea de a preveni si aparitia cancerului de san, datorita faptului ca schimba modul in care organismul metabolizeaza estrogenul, un hormon implicat in declansarea bolii.
Previne dementa sau Alzheimer-ul
Ceaiul verde are puterea de a combate distrugerea celulelor din creier care determina dementa sau Alzheimer-ul. Potrivit specialistilor, ceaiul verde contine o substanta numita epigallocatechin gallate (EGCG), care impiedica atasarea beta-amyloid-ului (o componenta a proteinelor) de celulele creierului, actiune implicata in aparitia Alzheimer-ului.
Ajuta la slabit
Ceaiul verde este un ajutor de nadejde in dietele de slabit. Are rolul de a accelera metabolismul lenes. Polifenolii care se gasesc in compozitia plantei ajuta la intensificarea nivelului de oxidare a grasimii si a ratei prin care organismul transforma alimentele in calorii.
Reduce colesterolul "rau" din sange
Daca ai probleme cu nivelul crescut de colesterol, atunci o ceasca de ceai verde pe zi i-ar putea veni de hac acestuia si i-ar putea "domoli" avantul. Ceaiul ajuta la echilibrarea nivelurilor de colesterol rau si bun din sange.
Previne aparitia bolilor de inima
Specialistii au demonstrat, in nenumarate randuri, ca ceaiul verde are foarte multe efecte benefice asupra bunei functionari a inimii. Pe langa faptul ca ajuta la relaxarea vaselor de sange si la echilibrarea presiunii arteriale, consumul regulat de ceai verde impiedica formarea cheagurilor de sange care ar putea provoca boli cardiovasculare.
Combate depresia
Frunzele de ceai verde contin un aminoacid natural numit teanina, care se pare ca are un puternic efect de relaxare asupra intregului organism. Iti imbunatateste tonusul psihic, combate stresul si tine la distanta depresia.
Previne afectiunile de piele
Specialistii din industria frumusetii exploateaza din plin frunzele de ceai verde pentru a crea cele mai bune creme naturale contra ridurilor si imbatranirii pielii. Datorita continutului bogat de antioxidanti, ceaiul verde tine la distanta de pielea ta radicalii liberi si reduce efectele nocive ale soarelui asupra pielii.
Previne aparitia cariilor dentare
Dintre ingredientele care se gasesc in ceaiul verde nu lipseste catechina, care, printre altele, contribuie si la distrugerea bacteriilor care determina aparitia tartrului pe dinti, si, ulterior, a cariilor dentare.
Este un puternic energizant
Potrivit specialistilor, ceaiul verde este un tonifiant natural si energizant zilnic mai bun decat cafeaua. In timp ce cafeaua iti ofera energie pentru cel mult 2-3 ore, teina din ceaiul verde are un efect mai extins, putandu-ti oferi energie chiar si pentru 8 ore.
Combate durerile de cap
Ceaiul verde are un puternic efect calmant, datorita continutului de tanina astringenta. Printre principalele dureri pe care le poti indeparta cu ajutorul ceaiului verde sunt incomodele dureri de cap.
Previne artrita reumatoida
Combinatia a doua substante importante care se gasesc in ceaiul verde - epigallocatechin gallate (EGCG) si epicatechin gallate (ECG) - are un rol esential in prevenirea debutului artritei reumatoide.
Previne aparitia diabetului
Unii specialisti sunt de parere ca substantele continute de ceaiul verde influenteaza glicemia, contribuie la echilibrarea glucozei din sange si previn aparitia diabetului.
Asa cum poate fi benefic pentru sanatatea ta, ceaiul verde se poate dovedi si un potential pericol, atunci cand este consumat in exces. Retine ca are un continut crescut de cofeina, in jur de 30 mg la o ceasca, si ca abuzul conduce la efecte secundare neplacute.
Tu bei ceai verde? Pentru ce il folosesti? Mai cunosti si alte beneficii? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!