Alimentele organice, eco sau bio sunt laudate ca fiind Raiul sanatatii pe pamant pentru familia ta. Este adevarat ca multe dintre ele sunt o alegere mult mai buna decat alte produse din aceeasi categorie de pe piata, insa nu sunt un miracol. Exista cateva aspecte la care trebuie sa fii atenta cand le cumperi si sa nu mergi pe premisa ca daca sunt organice, sunt sanatate curata si nu ingrasa! Invata cum sa te feresti de cateva greseli adesea vehiculate in legatura cu astfel de produse!
Ideea ca alimentele organice sunt etalonul sanatatii
Nu poti pune semnul egal intre sanatate si alimente organice, deoarece in aceasta categorie nu intra doar fructele si legumele. Si untul poate fi organic, zaharul, branza, smantana si multe alte tipuri de produse, care, consumate in exces, pot dauna organismului.
Este important sa se retina ca doar pentru ca sunt organice, nu inseamna ca trebuie sa se abuzeze de ele. Excesul de astfel de alimente poate conduce la probleme grave de sanatate.
Premisa ca alimentele organice au mai putine calorii
In cotinuarea ideii de mai sus, acelasi lucru este valabil si cu numarul de calorii al acestor produse. Daca o banana este organica, nu inseamna ca este mai putin calorica decat una normala, deci ca nu ingrasa.
S-a demonstrat ca alimentele organice au acelasi numar de calorii si aceiasi nutrienti esentiali precum cele care nu sunt bio. Singurul lucru care difera este ca unele sunt tratate cu ingrasaminte si alte substante toxice si nocive organismului, pe cand alimentele eco cresc intr-un mediu natural, fara astfel de adjuvanti chimici.
Asadar, daca tii dieta sau vrei sa slabesti, mananca echilibrat si nu exagera cu niciun aliment, nici macar cu fructele sau legumele organice, cu atat mai putin cu celelalte categorii de produse.
Neglijarea altor aspecte importante ale acestor alimente!
Doar pentru ca sunt organice, nu inseamna ca sunt bune de consum. Este important ca atunci cand mergi la piata sa analizezi cu atentie produsul bio pe care urmeaza sa il cumperi.
Daca alegi fructe si legume exotice, care au fost transportate pe distante lungi pana sa ajunga pe raft, s-ar putea sa fi suferit modificari de textura si continut care nu sunt benefice organismului. Uita-te bine la aspectul lor, iar daca iei produse ambalate, urmareste constant data de valabilitate.
In ceea ce priveste produsele de origine animala, pot fi usor inselatoare. Multi fermieri considera ca eco sau bio este sa hranesti animalele cu iarba si sa nu bagi substante chimice in mancarea lor, care sa le ajute sa se ingrase si sa creasca mai repede. Totusi, nu exista certitudinea ca iarba cu care au fost hranite a fost bio si ca nu a fost contaminata cu fertilizatori si alte tipuri de ingrasaminte.
Nu intodeauna ce este bio sau eco este ceea ce intelege cumparatorul a fi. Este adevarat ca beneficiile sunt mai multe in cazul acestei categorii, din principalul motiv ca se previne introducerea in organism a substantelor chimice cu care sunt tratate, in general, produsele care sunt la vanzare, pe rafturile magazinelor. Insa nu inseamna ca le poti consuma oricum, oricand si in orice conditii!
Tu ai adoptat trendul alimentelor organice? Crezi in aceste produse? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!