Este greu de inteles cum anumite alimente considerate nesanatoase pot aduce vreun beneficiu organismului, dar specialistii sunt de parere ca exista produse pe piata care, pe langa aportul de zaharuri, grasimi si aditivi alimentari nocivi, au si ceva avantaje pentru sanatate. Iata care este partea buna sau sanatoasa a unora dintre cele mai nesanatoase alimente din comert!
1. Snaks-uri si biscuiti sarati
Biscuitii sarati sunt un tip de alimente care, atunci cand vine vorba de sanatate, intra direct pe lista de "asa nu" a nutritionistilor. Sunt consumati adesea pe post de gustari sau la micul dejun, insa de multe ori contin sare in exces si conservanti sau grasimi nesanatoase (mai ales cei cu arome), periculoase pentru sanatate. Totusi, daca optezi pentru varianta de biscuiti sarati din cereale integrale, vei beneficia de un aport de fibre sau vitamina B, extrem de necesare organismului tau.
2. Popcorn
Desi este o gustare delicioasa si savuroasa atunci cand este luata in fata televizorului sau la cinema, este plina de grasimi si arome artificiale nocive. Chiar si asa, medicii au identificat o cantitate mai mare de antioxidanti in banalele floricele din proumb, decat in alte alimente. Atat timp cat cumperi variante simple, fara arome, si ai grija sa le prepari intr-o cantitate cat mai mica de ulei, efectele nocive sunt foarte putine.
3. Ciocolata
Chiar daca este considerata adesea un aliment nociv, prin continutul bogat de zahar si grasimi, ciocolata este laudata de medici pentru aportul de antioxidanti. Este adevarat ca ciocolata poate fi benefica, protejand organismul de boli cardiovasculare, insa specialistii recomanda doar ciocolata neagra, cu continut de cacao in proportie de 70%. Chiar daca ciocolata neagra este mai sanatoasa, si celelalte batoane sau tipuri de ciocolatele contin cacao, ingredientul responsabil pentru continutul de antioxidanti, atat de importanti pentru sanatate.
4. Cafea
In timp ce unii o ataca pentru ca favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, provoaca insomnie sau creste riscul de osteoporoza, altii o lauda ca avand efecte spectaculoase asupra organismului. Printre cele mai importante efecte benefice ale cafelei se numara scaderea riscului de diabet, Parkinson si afectiuni digestive. Aportul crescut de antioxidanti din cafea combate efectele imbatranirii pielii si tine la distanta cancerul. Medicii recomanda un consum zilnic redus de cafea si, daca se poate, cat mai simpla, fara indulcitori si alte arome. Cu cat adaugi zahar, frisca, arome artificiale, cu atat cresti si riscurile la care iti supui organismul - diabet, obezitate, colesterol crescut si boli cardiovasculare, cancer etc.
5. Alune
Alunele sunt unele dintre legumele cu coaja lemnoasa extrem de sanatoase pentru organism. Insa atunci cand sunt cumparate din comert, ele sunt prajite si sunt foarte grase si sarate. Insa alunele in sine contin minerale si vitamine esentiale pentru buna funtionare a organismului si sunt laudate mai ales pentru aportul de acizi grasi omega 3 si 6.