O relatie sanatoasa cu mancarea se construieste din primii ani de viata. Inca de cand incepe diversificarea, parintii trebuie sa acorde o deosebita atentie felului in care copiii se hranesc, pentru a pune bazele unei nutritii sanatoase si echilibrate pe viitor. Mamele si tatii trebuie sa fie atenti nu numai la ce pun pe masa copiilor, ci si la cantitati. Un copil de cativa anisori nu va putea manca o portie cat a unui adult, de exemplu. De asemenea, indemnul de a manca tot din farfurie poate face mai mult rau decat bine, pe termen lung.
Copiii trebuie sa invete de mici sa manance atat cat au nevoie, nu sa manace tot. De asemenea, ei au nevoie de nutrienti de calitate, de fructe, legume, carne, oua, lactate in primul rand. Cei mici nu sunt capabili sa faca diferenta intre alimente sanatoase si alimente nesanatoase in primii ani de viata, asa ca parintii trebuie sa le ghideze alegerile si sa ii indrume pentru a se hrani cum trebuie. Desi au trecut de mult timp de perioada diversificarii si au copii care deja sunt prescolari sau chiar scolari, multi parinti inca au o multime de intrebari si dileme cu privire la alimentatia copiilor.
Cat ar trebui sa manance in mod normal un copil? Cat ia in greutate un copil pe an? Cate mese si cate gustari sunt necesare? Cum se repartizeaza macronutrientii in alimentatia zilnica? La toate acestea a raspuns recent nutritionistul Mihaela Bilic, care a publicat pe contul personal de Facebook o lista cu principii alimentare de care parintii ar trebui sa tina cont atunci cand vine vorba de alimentatia celor mici.
„1. Copiii au nevoie de nutrienti de calitate, repartizati in 3 mese principale si 1-2 gustari. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, crestem din grasime si zahar nu din apa si fibre.
2. Pana la varsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil si incomplet dezvoltat, evitati cerealele integrale si fibrele in exces. Dati copiilor paine alba si legume prelucrate termic, ca sa limitati aportul de fibre insolubile si riscul de intolerante digestive.
3. Dieta recomandata copiilor va contine 55% grasime, iar pestele gras se consuma de minim 2 ori/saptamana. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si branzeturi asigura aportul de acizi grasi si vitamine liposolubile necesare functionarii sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezitatii si contribuie la cresterea in inaltime, laptele fiind principala sursa de calciu si vitamina D pentru un copil.
4. Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantila si ataca smaltul dintilor. Consumul de suc, chiar si natural, nu trebuie sa depaseasca jumatate de pahar/zi. Bautura ideala pentru copii este apa, iar fructele trebuie mancate ca atare, mestecate. Zaharul si mierea sunt produse fara valoare nutritiva, predispun la ingrasare si dezvolta preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe, placinte, inghetata si deserturi pe baza de lapte, sunt cele mai sanatoase deserturi.
5. La copii cresterea in greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in inaltime castiga 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia trebuie sa fie variata, cu produse hranitoare, care sa acopere nevoile organismului: oua, carne si peste, fainoase, leguminoase si produse lactate. Se acorda atentie si diversificarii gustului, copiii trebuie sa se obisnuiasca cu o paleta larga de arome si consistente alimentare.
6. Pana la 5 ani portia corecta pentru un copil este jumatate din portia unui adult. Dupa aceasta varsta portia va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie fortati sa manance, ei vor fi incurajati sa asculte semnalele transmise de propriul corp. Mancarea nu trebuie transformata in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristetii si supararii.
7. Copiii NU au capacitatea de a alege o dieta echilibrata si nu pot fi lasati sa ia singuri decizii alimentare. Parintii sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sanatoase, din care cel mic alege ce vrea sa manance.”, a transmis celebrul nutritionist.