Alimentatia sanatoasa a familiei cu copii pofticiosi. 5 secrete pe care merita sa le stii

| | Actualizat: 2022-05-20 10:28:27

Alimentatia sanatoasa este temelia unei vieti sanatoase, iar copiii pot fi invatati sa pretuiasca un astfel de stil de a manca daca familia il va adopta. Copiii capata deprinderi sanatoase atunci cand parintii lor le au. Pe de alta parte, alimentatia sanatoasa are o serie de reguli pe care adultii trebuie sa le respecte. In acest context complex cateva secrete vor fi utile.

 Elimina complet preparatele prajite

Alimentele preparate prin prajire sunt printre cele mai daunatoare. Din pacate sunt si foarte gustoase, iar un copil pofticios, si nu doar el, le va prefera in defavoarea celor gatite in mod sanatos. Excluderea lor din meniul familiei, elimina orice tentatie, anuleaza crearea dependentei si aduce beneficii tuturor, si celor mici, si celor mari. 

Preparate corect, completate cu sosuri pregatite in casa din iaurt, smantana degresata, suc de rosii sau de lamaie, ulei de masline, ierburi si condimente, alimentele vor fi cel putin la fel de gustoase preparate la un aparat de gatit cu aburi, daca nu chiar mai bune. Legumele isi vor pastra nutrientii si vor avea culori vibrante, iar carnea va fi suculenta si frageda. 

In ritmul naturii 

Fiecare luna din an are o lista generoasa de alimente de sezon. Este mai mult decat intelept, economic si eficient sa consumi alimentele care sunt caracteristice perioadei. In felul acesta familia ta va manca diversificat si va avea beneficiul de a avea doar alimente sanatoase, produse local sau in apropiere, nu pe cele care se coc pe vapor in timp ce traverseaza oceane. 

 

Este sanatos sa consumi capsune in mai si iunie, rosii vara, struguri din august pana in decembrie si multe radacinoase si leguminoase iarna, pentru acesta este ritmul natural. Rosiile pe care le poti cumpra iarna sau primavara devreme nu au niciun gust si nici nu aduc un aport real de nutrienti. In locul lor alege conservele de rosii in suc propriu si sucul de rosii, infinit mai nutritive (licopenul din ele este activat prin fierbere). 

 

Pentru a fi corecti este necesar de spus ca exista unele fructe si legume care, desi vin de departe, au intrat in obiceiurile noastre alimente si ne putem bucura de ele tot anul. Este vorba despre banane, citrice, broccoli, salata, chiar si avocado, dar si in cazul lor alege-le pe cele produse in tari aflate cat mai aproape. 

Fara sucuri acidulate

Nu acidul din sucuri este cel pe care il condamna nutritionistii, ci zaharul continut in acestea, precum si colorantii, aditivii si alte chimicale. In consecinta sucurile acidulate pur si simplu trebuie ignorate. In locul lor alege apa simpla, apa carbogazoasa sau prepara sucuri naturale sau alte bauturi pe baza de ceai si fructe, daca se poate fara zahar adaugat. Si daca copiii prefera sucurile acidulate le poti acidula folosind un sifon automat care functioneaza cu capsule de dioxid de carbon reincarcabile. 

Dulciuri sanatoase

Zaharul nu este un aliat intr-o dieta sanatoasa, dar cu toate acestea nici nu trebuie exclus complet. In cantitati mici, in prajituri preparate in casa poate fi tolerat si va satisface pofta de dulce a copiilor. 

 

Dar dulciurile cu zahar au si alternative. Ceea ce este cu adevarat remarcabil este ca acestea se pot prepara foarte simplu, uneori chiar mai usor decat cele clasice. Indulcitori ideali sunt: mierea, smochinele si curmalele deshidratate. Pasate fin, eventual cu un blender acestea sunt baza pentru prajituri si bomboane cu cereale si seminte, cu fructe uscate si ciocolata. 

Alege inventivitatea

Poftele copiilor cand vine vorba despre mancare sunt infinite. Unele dintre dorintele lor nu se inscriu in linia alimentelor sanatoase, dar indiferent care este pofta lor exista mereu o varianta la fel de buna care respecta si cele mai severe reguli ale alimentatiei sanatoase. Totul depinde doar de imaginatie si de ingrediente. 

 

Nu exista fel de mancare care sa nu poata fi realizat in varianta lui sanatoasa, iar daca cumva se intampla asta poti apela la inlocuitori. De exemplu, in locul gogosilor prajite in mult ulei, poti face briose, in locul inghetatei plina de aditivi, din banane si avocado, congelate in prealabil, alaturi de miere, fructe de sezon sau pudra de cacao se pot prepara cateva sortimente sanatoase si delicioase. 

 

Alimentatia sanatoasa a familiei nu trebuie sa para un supliciu, o obligatie nici pentru cei care fac mancare, dar nici pentru cei care mananca, si in niciun caz pentru copii. Un stil alimentar sanatos trebuie sa fie o normalitate, un mod de a trai, pentru ca in fond si la urma urmei mancam ca sa traim si nu invers. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Citeste si despre