Ce impact are alimentatia asupra fertilitatii

| | Actualizat: 2024-07-13 10:06:50

O nutritie buna ar trebui sa devina principalul obicei in viata tuturor celor care isi doresc un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, acest lucru devine si mai important atunci cand se doreste un copil atat pentru barbati, cat si pentru femei. 

 

Cum afecteaza dieta fertilitatea feminina?

 

Obezitatea este o problema de sanatate care include infertilitatea ca una dintre posibilele sale consecinte. La cealalta extrema, aportul caloric redus reduce nutrientii si reduce capacitatea de a ramane insarcinata. In ambele cazuri, ciclul menstrual este perturbat, afectand productia sanatoasa de ovule.

Pe de alta parte, aportul adecvat de nutrienti asigura dezvoltarea sanatoasa a embrionului si, ca o consecinta, sarcina unui copil sanatos si puternic.

In plus, printr-o alimentatie sanatoasa, pot fi evitate problemele de sanatate atat pentru mama, cat si pentru copil. De asemenea, aceasta reduce probabilitatea de avort spontan in orice stadiu al sarcinii.

 

Nutritia in fertilitatea masculina

 

Fertilitatea barbatilor este influentata si de alimentatie. Calitatea materialului seminal poate fi imbunatatita printr-o alimentatie echilibrata. Se estimeaza ca 40% din problemele de reproducere sunt legate de alimentatia deficitara. Ideal este sa consumi alimente bogate in antioxidanti, care previn imbatranirea sistemului reproducator si stimuleaza motilitatea lichidului seminal. Barbatii care isi maresc consumul de fructe si legume isi imbunatatesc semnificativ calitatea si sanatatea acestuia.

 

Recomandari pentru o dieta care imbunatateste fertilitatea

 

Toate alimentele contin nutrienti care au adesea efecte pe termen lung asupra organismului. Din acest motiv, alimentele care pot imbunatati fertilitatea ar trebui sa fie analizate si incluse in dieta treptat si consecvent. Pentru a asigura varietatea nutritionala, ia in considerare urmatoarele:

 

Aportul de vitamine

Vitaminele sunt esentiale atunci cand vrei sa ramai insarcinata, deoarece fiecare actioneaza intr-un mod specific. Exemplele sunt urmatoarele:

  • Vitamina B: ajuta la echilibrarea nivelului hormonal al mamei. Impreuna, acestea contribuie la formarea sistemului nervos al fatului.

  • Vitamina C: pe langa faptul ca stimuleaza sistemul imunitar, la femei favorizeaza productia de ovocite, iar la barbati imbunatateste calitatea materialului seminal.

  • Vitamina D: influenteaza secretia de insulina, ceea ce creste probabilitatea de sarcina.

 

Grasimi

Sunt recomandati acizii grasi precum omega 3, 6 si 9, care provin din peste gras si nuci. Pentru barbati, acestia favorizeaza maturarea lichidului seminal. Pentru femei, reduc anxietatea si depresia asociate cu sarcina.

 

Aportul de zinc si seleniu

Zincul si seleniul la barbati cresc cantitatea de hormoni masculini. Ca o consecinta, ele cresc cantitatea de spermatozoizi. Lipsa acestor minerale la femei creste riscul de avort spontan. Ele pot fi gasite in legume, peste, ton, sardine, seminte si nuci.

 

Reducerea consumului de cafea

Consumul de cafea poate fi daunator daca incerci sa ramai insarcinata si creste riscul de avort spontan. Din acest motiv, ar trebui sa elimini cafeaua din dieta ta. Daca ti se pare prea dificil, redu la maximum doua cesti pe zi si opteaza pentru varietati decofeinizate.

 

Exercitiile fizice

Exercitiul fizic moderat aduce cu sine beneficii care imbunatatesc sanatatea reproducerii. 

 

https://eresmama.com/como-influye-la-alimentacion-en-la-fertilidad/

Citeste si despre