Ce spun nutritionistii despre legumele si fructele cu pesticide: „E mai rau pentru organism sa nu le mancam deloc”

| | Actualizat: 2024-04-25 10:47:42

 

Ce solutii avem ca sa mancam totusi sanatos?

O analiza recenta a Autoritatii Nationale Fitosanitare arata ca în peste 40% din legumele romanesti sunt urme de pesticide, iar în unele produse cantitatile de substante periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis. Mararul, salata si rosiile sunt cele mai tratate legume, arata raportul. Care este cea mai sanatoasa decizie pentru noi, în aceste conditii, le mai consumam sau nu? Specialistii în nutritie spun ca lipsa legumelor din alimentatie poate fi mai nociva decat consumul unor legume cu urme de pesticidele.

Categoric, riscurile sunt mai mici pentru sanatatea noastra daca mancam legume cu urme de pesticide decat daca nu mancam legume deloc. Fara legume, ne privam de un aport esential de vitamine, de minerale, de antioxidanti si fibre care asigura sanatatea digestiva si cardiovasculara”, explica Alexandra Alexandru, specialist în dietetica si nutritie la clinica Medikali din Bucuresti.

Pesticidele sunt foarte periculoase daca sunt în aport constant, pe termen lung - atunci, apare riscul dezvoltarii unor afectiuni grave: cancere, boli neurodegenerative. Cei mai expusi par a fi vegetarienii, care consuma cantitati mari de fructe si legume, persoanele care tin constant post si copiii, „care nu au ajuns la o maturitate a sistemului digestiv si a organismului în general si, prin urmare, nu au o protectie optima împotriva unor astfel de agresiuni chimice”, spune nutritionistul.

Spalarea si curatarea vegetalelor par a fi solutia pentru a împiedica aceste chimicale sa ajunga în organismul nostru. Dar nu spalarea simpla, cu apa rece. „Prin spalare cu apa calda si detergenti ecologici, bicarbonat sau otet, se elimina o parte din pesticidele acumulate în legume si fructe”, explica specialistul.

Caror vegetale trebuie sa le acordam mai multa atentie, din acest punct de vedere, în afara celor mentionate în raport ca avand o cantitate mai mare de pesticide? „Capsunile, strugurii, spanacul si alte legume cu frunze absorb mai multe pesticide. Printre cele care absorb mai putine se regasesc fructele cu coaja necomestibila (ananas, banane, avocado), ceapa, mazarea. Însa bine ar fi sa nu evitam nicio leguma si niciun fruct - decat daca exista contraindicatii medicale, desigur -, ca sa nu ne privam de continutul lor benefic, ci le alegem din surse de încredere si le spalam si curatam cat mai bine”, este sfatul expertului în nutritie.

Cum ne putem asigura ca legumele si fructele pe care le consumam sunt cu adevarat sanatoase?

Specialistul este de parere ca raportul ANF nu trebuie sa ne îndeparteze de obiceiul de a cumpara din productia romaneasca. Dincolo de faptul ca nu avem nicio siguranta ca legumele si fructele din import sunt lipsite de pesticide - pana la urma, pesticidele sunt folosite la scara larga, devenind o amenintare pentru sanatate doar cand se depaseste cantitatea recomandata pentru tratamentul culturilor -, exista masuri pe care le putem lua pentru a reduce riscul de a cumpara vegetale nesanatoase.

Ne putem orienta catre surse controlate. De exemplu, cultivatori recomandati - fiecare dintre noi are prieteni, cunostinte care stie pe cineva „la tara” care creste legume si fructe curat. Gasim astfel de producatori corecti si în piete. Apoi, exista varianta fructelor si legumelor ecologice, care care contin pesticide într-o cantitate mult mai redusa sau deloc. Singura problema cu acestea din urma este ca sunt mai scumpe. În privinta legumelor si fructelor din import, este foarte important sa aiba eticheta, chiar daca le luati din piata. Acolo trebuie sa se regaseasca tara de import si sa fie specificate substantele cu care au fost tratate”, explica specialistul în nutritie si dietetica Alexandra Alexandru.

Citeste si despre