Majoritatea femeilor care au nascut se confrunta cu o cadere masiva a parului. La cateva luni dupa ce isi aduc pe lume bebelusii, organismul mamelor pierde o parte din vitamine si minerale, insa nu este singura cauza pentru caderea parului. Si schimbarile hormonale prin care trec femeile dupa nastere contribuie la pierderea unui numar mare de fire de par.
Desi aceasta etapa este fireasca si nu ar trebui sa ne ingrijoreze decat daca se intinde pe o perioada mai mare de 6 luni sau daca vorbim despre o pierdere masiva a podoabei capilare, putem ajuta organismul sa faca fata mai usor acestor schimbari post-partum. O dieta echilibrata si, eventual, o serie de suplimente alimentare luate la recomandarea medicului pot tine sub control caderea parului dupa nastere. Iata cateva categorii de alimente care contribuie la sanatatea parului si il fac mai puternic!
1. Proteinele animale și leguminoasele. Carnea slaba, ouale, pestele, produsele lactate, mazarea, lintea, ciupercile, fasolea si nautul sunt surse de proteine de calitate, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie.
2. Verdeturile cu frunze. Spanacul, salata verde, patrunjelul si, in general, verdeturile, contin fier si vitamina A, care stimuleaza cresterea parului.
3. Nucile si semintele. Acestea sunt surse de zinc, vitamine din complexul B, acizi grasi, care contribuie la sanatatea si vitalitatea parului.
4. Pestele gras. Somonul, sardinele, macroul, crapul sunt surse importante de omega-3, un compus organic cu rol important in sanatatea si aspectul pielii si al parului. In plus, pestele gras mai contine si vitamina D, si ea avand un rol important in mentinerea sanatatii parului.
5. Fructele proaspete. Fructele de sezon, dar si cele exotice precum citricele, rodia sau kiwi reprezinta surse importante de antioxidanti precum vitamina C si vitamina A. Cei doi nutrienti protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ, care este legat si de deteriorarea foliculilor de par.
FOTO: Freepik