Cum sa cresti apetitul pentru mancare copilului tau

| | Actualizat: 2018-12-05 10:53:26

Din cand in cand, copilul tau, are etape in care nu vrea sa manance la fel ca inainte  sau uraste anumite alimente care altadata i-au placut. Aceasta scadere a apetitului micutului tau poate fi justificata de un eventual disconfort: eruptie dentara sau vreo boala, dar nu gasesti intotdeauna o explicatie.

Ce trebuie sa faci pentru a manca copilul

Fata prietenei mele nu a vrut sa bea lapte, asa ca mama ei s-a ingrijorat, pentru ca este important in dezvoltarea copilului, mai ales ca i se recomandase ca micuta sa bea cel putin jumatate de litru pe zi pentru a avea un aport corect de calciu.Dar, nu a luat in considerare produsele lactate pe care fiica ei le consuma, sub forma de iaurt sau branza.

Aversiunea fata de unele alimente este destul de frecventa la copii, dar le poti inlocui, intotdeauna cu alte produse a caror contributie nutritionala este similara. Se recomanda ca mamele sa invete despre alimentele care pot face parte din dieta micutului, astfel incat sa le poti inlocui cu altele.

Idei pentru a creste apetitul copiilor

Iata cateva sfaturi pentru a creste apetitul copilului tau si pentru a-l  convinge sa manance: 

  • Schimba alimentele care sunt mai atragatoare pentru copil, fara a-i accepta capriciile daca ceva nu-i place. Nu este recomandat sa-i oferi alternative la alimentele pe care le are pe masa. Daca nu ii este foame, nu mananca.
  • Creaza un mediu placut si potrivit, dar fara a lasa copilul sa fie distras de televizor, astfel pierde ritmul si isi pierde si apetitul pentru mancare.
  • Sa se bucure de mancare si de companie. Sa stea la masa impreuna cu parintii pentru a-si asuma responsabilitatea si pentru a se bucura de un moment cu familia.
  • Respecta programul normsal al meselor. Hraneste-l cand ii este foame, evitand "ciugulitul" inainte de masa.
  • Incerca sa nu-i pui o farfurie plina de mancare. Este preferabil sa-i oferi o cantitate mai mica si apoi sa-i mai pui o portie. Portia care tie ti se pare rezonabila poate fi prea mare pentru el.
  • Limiteaza cantitatea de apa sau de paine la masa. Invita-l, in primul rand, sa manance macar ceea ce ii place.
  • Implica-l intr-o anumita activitate culinara: sa pregatiti impreuna ceva de mancare sau chiar sa serviti mancarea.Daca exista alimente pe care nu le accepta deloc, cum ar fi pestele sau legumele, gateste-le sun forma de piure sau aluat.  
  • Lauda comportamentul lui.

Satisfacerea foamei, dezvoltarea unor comportamente sanatoase si cunoasterea gusturilor copiluluiu tau sunt esentiale pentru a satisface nevoia zilnica de hranire. Nu trebuie sa traiesti stresata ca micutul tau nu vrea sa manance sau refuza un anumit aliment. 

Citeste si despre