Cum sa-ti organizezi frigiderul pentru o alimentatie sanatoasa

| | Actualizat: 2017-07-07 11:25:53

Frigiderul este un aparat electrocasnic de baza in orice bucatarie si cel care pastreaza in conditii corespunzatoare si pe termen lung o multime de alimente perisabile si mancaruri gatite cu drag familiei tale. Organizarea eficienta si corecta a alimentelor in frigider scade riscul inmultirii germenilor, al alterarii produselor si creste termenul de valabilitate a acestora, astfel incat sa te bucuri de mancaruri proaspete si hranitoare in fiecare zi.  

Iata cum trebuie depozitate corect in frigider principalele categorii de alimente, astfel incat sa-ti fie si la indemana pentru a prepara rapid si usor retete delicioase si sanatoase pentru familia ta!

Cum depozitezi corect lactatele si ouale in frigider

Branza si cascavalul

Branzeturile moi si cremoase trebuie tinute in cutiile in care sunt ambalate si inchise bine dupa fiecare utilizare. Si cele tari (telemeaua, cascavalul) trebuie tinute in cutii speciale de depozitare sau in vase de sticla, acoperite, astfel incat sa nu permita patrunderea aerului, mirosului si a germenilor in ele. Asaza branzeturile tari si cascavalul mai in spatele raftului, intrucat rezista mai mult timp si pune cutiile de creme de branza mai in fata, pentru a le consuma mai repede, avand in vedere ca au un termen de valabilitate mai scazut.

Ouale

Cel mai indicat este sa pastrezi ouale in frigider, in cofraje de carton si pe un raft de sus. Sunt printre alimentele care trebuie asezate la indemana, intrucat sunt foarte des folosite, indiferent ca le faci omleta sau ca le pui in prajituri si mancaruri.

Untul si margarina

Untul si margarina sunt alte ingrediente de baza in bucatarie, indiferent ca sunt folosite in prepararea unor retete ori ca sunt servite ca atare pe paine sau alte tipuri de produse de panificatie. Daca stii ca le vei consuma rapid, pastreaza-le in ambalajul in care sunt comercializate, insa daca folosesti doar o parte din ele, pune-le intr-un bol de sticla acoperit in frigider. Pe termen lun, untul se pastreaza cel mai bine la congelator.

Laptele

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente, in special in familiile cu copii, intrucat este baza unei alimentatii sanatoase si hranitoare a celor mici. Se depoziteaza in frigider pe rafturile pentru sticle si se tine in ambalajul original. Important este sa alegi cutii opace de lapte, in care sa nu patrunda lumina. Se pare ca laptele depozitat in ambalaje transparente este mai slab calitativ. Razele de lumina care patrund prin cutii anuleaza o parte din continutul nutritional al laptelui  

Cum depozitezi corect fructele si legumele in frigider

Fructele si legumele ar trebui sa se regaseasca tot timpul in casa si in meniul zilnic familiei tale. Depozitarea lor in conditii corespunzatoare le pastreaza aroma si prospetimea mai mult timp si le ajuta sa-si mentina toate substantele nutritive intacte. Important este sa stii ca fructele si legumele se pastreaza intotdeauna in ladita frigiderului conceputa special pentru depozitarea lor si ca trebuie sa intruneasca cateva conditii esentiale:

- sa fie ambalate separat in frigider (sa nu se atinga unele de altele);

- cele mai multe dintre ele se pastreaza mai bine in pungi de hartie (in plastic, produsele "transpira", iar umiditatea creata poate altera alimentele);

- sa NU fie niciodata spalate inainte de a fi refrigerate (se pastreaza mai bine daca se depoziteaza in stare naturala, exact asa cum au fost recoltate);

- se refrigereaza cu tot cu radacini si frunze sau in ciorchini (este cazul morcovilor, ridichilor, ciorchinilor de struguri, firelor de ceapa sau usturoi, telinei etc.); se pare ca lasarea acestor fire sau radacini contribuie la pastrarea prospetimii pe termen mai lung si la prevenirea vestejirii lor.

Congelarea corespunzatoare a alimentelor

Carnea nu este singurul aliment care poate fi conservat perioade lungi de timp prin congelare. In ziua de astazi, exista o multime de alimente si chiar mancaruri gatite care pot fi congelate, fara a-si pierde valoarea nutritionala. Indiferent de alimentele pe care le congelezi, tine cont de urmatoarele reguli:

- imparte carnea in portii individuale, pentru o singura utilizare - carnea nu se recongeleaza, de aceea, este indicat sa o portionezi in cantitati adecvate;

- separa alimentele intre ele, punandu-le in pungi de plastic, hartie sau caserole - chiar si in congelator, mirosurile pot "migra" si se pot impregna in alte alimente;

- spala si taie legumele si fructele inainte de a le congela - daca la refrigerare, spalarea acestora nu este necesara, atunci cand le congelezi, este indicat sa le speli bine si sa le tai sau imparti in portii individuale, astfel incat sa poata fi puse direct in mancare;

- ierburile aromatice se pastreaza in pungi de hartie.

Intervale de timp recomandate pentru pastrarea alimentelor la congelator

  Desi ai putea crede ca prin congelare, alimentele pot fi conservate perioade nelimitate de timp, exista anumite intervale recomandate pentru fiecare categorie alimentara in parte, de care este bine sa tii cont:

- sosuri si mancaruri gatite - maximum 2 luni;
- peste - pana la 6 luni (pestele gras rezista mai putin timp - 2-3 luni);
- carne - carnea macra (pana la 1 an), carnea grasa (maximum 6 luni);
- fructe si legume - pana la 10 luni;
- unt sau margarina - aproximativ 8 luni;
- inghetata - maximum 3 luni.

Reguli pentru organizarea "sanatoasa" a frigiderului

Unele alimente au locul lor "predestinat" in frigider - legumele si fructele in ladita, ouale in cofrajul de plastic sau carton, bauturile si sosurile pe sertarele montate in usa etc. Insa cele mai multe dintre ele pot fi asezate pe rafturile din interiorul acestuia dupa bunul plac. Specialistii sustin ca este bine sa asezi alimentele sanatoase si hipocalorice pe rafturile de sus, astfel incat sa fie direct in campul tau vizual, atunci cand deschizi usa frigiderului.

In felul acesta, le vei consuma mai des si vei fi mai inspirata sa le folosesti in preparatele pe care le gatesti familiei tale, pentru a se bucura de mancaruri sanatoase si hranitoare. Inghesuie preparatele mai putin sanatoase si calorice in spatele acestora sau pe rafturile de mai jos. Daca nu le vezi imediat cum deschizi usa frigiderului, nu vei fi tentata sa le mananci atat de des.

Tu cum iti organizezi frigiderul si care sunt secretele tale privind depozitarea alimentelor in el? Spune-ne sfaturile si secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre