Mai sunt cateva zile pana la Paste, iar pregatirile sunt in toi. Cu ocazia acestei sarbatori, carnea de miel se regaseste pe mesele multora dintre romani, sub diverse forme. Daca aveti copii mici acasa, ganditi-va de doua ori inainte de a le da carne de miel si faceti-o doar daca ati respectat acest detaliu.
De la drob pana la stufat si de la friptura pana la ciorba - fiecare familie alege cel putin un preparat traditional de miel pentru masa de sarbatoare. Cei care au copii de varsta mica trebuie sa stie de la ce varsta le pot da micutilor carne de miel si de ce trebuie sa tina cont.
Inca de cand alimentatia este diversificata, proteinele de origine animala sunt introduse in dieta bebelusilor, fiind esentiale pentru dezvoltarea acestora. La inceput, micutii consuma doar carne slaba, de pui sau pasare, usor de digerat. Ulterior sunt introduse si alte tipuri de carne precum cea de vita, porc, miel sau vanat. Carnea de miel este foarte valoroasa din punct de vedere nutritional pentru copii, fiind o sursa de proteine si substante nutritive excelenta pentru cei mici. Pe langa proteine si grasimi, carnea de miel mai contine si fier, zinc, seleniu, colina (prezenta si in oua), vitaminele B6 si B12 si acizi grasi Omega 3.
Conditii esentiale pentru a le da copiilor carne de miel
Specialistii spun ca este sigur sa oferim copiilor carne slaba de miel inca dinainte de varsta de un an. Daca este bine gatita si frageda, carnea de miel este extraordinar de gustoasa si valoroasa din punct de vedere nutritional.
Exista insa un detaliu de care parintii trebuie sa tina cont atunci cand aleg carnea de miel pe care o vor servi si copiii mici.
Mielul de la care provine carnea nu trebuie sa fie mai mic de 15 kg, in viu
Animalele mici au o carne cu o cantitate mare de colagen si de seleniu, fiind greu de digerat. Aceasta nu este recomandata copiilor sub 5-6 ani, spun nutritionistii.
Carnea de miel pe care o oferim copiilor trebuie sa fie cat mai putin procesata. Evitati sa le dati copiilor carne afumata, pastrama, carnati sau mici facuti din carne de miel sau oaie. Continutul mare de sodiu si nitriti este problema in cazul acestor alimente. Este ideal sa le dam celor mici carne de miel slaba, fiarta, gatita lent sau pregatita la cuptor.
FOTO: Freepik