Forma sau aspectul multor legume si fructe nu sunt deloc intamplatoare. Se pare ca proprietatile nutritive si vindecatoare ale unora dintre ele sunt indreptate exact spre organele cu a caror forma seamana. De exemplu, nucile au un aspect asemanator creierului si furnizeaza nutrienti esentiali acestuia, iar fasolea boabe se identifica foarte bine cu forma rinichilor si contribuie la buna lor functionare. Descopera si alte fructe si legume a caror forma arata exact ca organele pentru care sunt benefice.
1. Fasole boabe - rinichi
Boabele de fasole au o forma asemanatoare rinichilor, iar printre proprietatile lor esentiale se numara si efectul de combatere a infectiilor urinare. Fasolea boabe curata vezica urinara si rinichii, ajutand la eliminarea toxinelor din organism si la o mai buna functionare a acestor organe.
2. Nuca - creier
O jumatate de miez de nuca sau chiar coaja nucii este impartita in doua - precum emisfera stanga si dreapta a creierului - si este presarata cu mai multe santuri asemanatoare circumvolutiunilor organului central al sistemului nervos. Nuca este singurul aliment care contine cea mai mare cantitate de acizi grasi Omega 3, esentiali pentru buna functionare a creierului. Cercetatorii au constatat ca acest fruct in coaja lemnoasa contribuie la combaterea dementei sau a Alzheimer-ului, doua boli aparute pe baza deteriorarii celulelor cerebrale. Extractele din nuca au un efect pozitiv si asupra regenerarii celulelor din creier, prevenind imbatranirea lor prematura. Contribuie si la stimularea traficului sinapselor intre celulele creierului.
3. Telina - oase
Radacina si tulpina de telina au un aspect si o culoare asemanatoare oaselor umane si un efect benefic semnificativ asupra sanatatii acestora. Oasele umane sunt compuse in proportie de 23% din sodiu. Atunci cand nu procuri organismului suficient sodiu prin dieta, are tendinta de a-si lua necesarul din acest mineral direct din oase. In timp, apare slabiciunea oaselor si predispozitia acestora la diverse afectiuni. Telina este leguma care asigura un aport de sodiu semnificativ, fiind compusa din acest mineral in proportie de 23%. Asigura necesarul de sodiu de care au nevoie oasele pentru a se mentine puternice si sanatoase.
4. Rosie - inima
Daca tai o rosie pe jumatate si te uiti la forma din interiorul ei, vei constata o asemanare foarte mare cu un alt organ esential al corpului uman - inima. Este impartita in patru camere, asemenea inimii, si are tot culoarea rosie. Culoarea rosie a acestui fruct este data de licopen. Este vorba de o substanta pe care rosia o furnizeaza organismului si care are un rol esential in prevenirea bolilor de inima si a mai multor tipuri de cancer.
5. Morcov - ochi
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale morcovului pentru sanatate consta in imbunatatirea vederii, datorita continutului crescut de betacaroten. La o analiza atenta a unei rondele de morcov, vei putea observa asemanarea uimitoare cu aspectul ochiului uman, cu pupila si chiar irisul. Betacarotenul pe care consumul de morcovi il procura organismului are o multime de efecte pozitive asupra sanatatii ochilor. Previne cataracta, dar si degenerarea maculara, frecvent intalnita la peste 65 de ani si printre principalele cauze ale orbirii.
6. Struguri - plamani
Pe langa faptul ca ciorchinele de struguri are o forma asemanatoare cu a plamanului, boabele de pe acesta seamana izbitor cu alveolele pulmonare. Alveolele sunt unitati structurale care se gasesc intr-un numar foarte mare in plamani. Au rolul de a permite oxigenului sa treaca din plamani spre vasele de sange in corp. Se pare ca o dieta bogata in struguri contribuie la reducerea semnificativa a riscului de cancer pulmonar sau a emfizemului. In plus, contin o substanta numita proantocianidina, care are un rol esential in reducerea severitatii simptomelor de astm provocat de alergii.
7. Ghimbir - stomac
Radacina de ghimbir are o forma foarte asemanatoare stomacului si este interesant faptul ca multe dintre efectele ei pozitive asupra sanatatii au legatura cu sistemul digestiv. Ghimbirul ajuta digestia, este un calmant gastric natural si are un efect rapid impotriva senzatiei de greata sau voma.
8. Ciuperca - ureche
Daca injumatatesti o ciuperca pe verticala si te uiti cu atentie la forma pe care o are, vei constata ca seamana foarte mult cu partea externa a unei urechi. Se pare ca adaugarea ciupercilor in dieta zilnica imbunatateste auzul si buna functionare a mecanismelor urechii, fiind unul dintre putinele alimente care contin in mod natural vitamina D. Acest nutrient este esential pentru sanatatea oaselor, chiar si a celor foarte mici din interiorul urechii, care au rolul de a transmite sunetul la creier.
9. Vanata, avocado, para - sistemul reproducator feminin
Atat vanata, cat si avocado si para au un aspect foarte asemanator organelor sexuale feminine si isi aduc si contributia asupra sanatatii acestora. Un avocado pe saptamana contribuie la echilibrarea secretiilor hormonale, controleaza greutatea acumulata in timpul sarcinii si previne cancerul cervical. In plus, un avocado are nevoie de fix noua luni ca sa se coaca si sa poata fi consumat, adica aceeasi durata pe care o are o sarcina.