Orezul este unul dintre cele mai frecvent cumparate produse neperisabile si se gaseste in aproape orice camara. Este un aliment foarte versatil si poate fi folosit in retete de feluri principale sau chiar la deserturi. Daca esti in cautare de idei de preparate din orez, citeste in continuare acest articol.
1. Diverse retete de pilaf
Acest preparat te poate duce cu gandul la copilarie si la retetele preparate de mama sau de bunica ta. Pentru a gati pilaf nu ai nevoie de foarte multe ingrediente si, oricum, nu sunt foarte stricte. Mai exact, il poti pregati cu ceea ce ai la indemana in frigider sau in camara. Pentru cel clasic ai nevoie de ceapa, ulei, sare si verdeturi. Daca doresti sa adaugi o sursa de proteine, poti include ciuperci sau carne de pui.
Pentru un gust aparte, poti presara putin curry sau adauga branzeturi, carne de miel sau condimente asiatice. De asemenea, in loc de apa poti utiliza supa de legume sau supa de pui si vei obtine un pilaf delicios.
2. Sushi
Sushi este un fel de mancare provenit din Japonia si a capatat o popularitate foarte mare in toata lumea, inclusiv in Romania. Exista multe tipuri de sushi si toate au la baza orezul fiert. In functie de preferinte, il poti umple cu peste, fructe de mare, legume si oua. Inca un ingredient de baza sunt algele nori. Acestea sunt comercializate sub forma unei foite foarte subtiri pe care se asaza ingredientele ce urmeaza a fi rulate.
Pentru ca ruloul sa iasa perfect si sa fie compact, ai nevoie de un covoras din bambus. La final, ruloul se taie in bucati de aproximativ 2 cm grosime. Pentru servire, poti pune alaturi wasabi sau un mic bol cu sos de soia.
Sushi este recunoscut ca fiind un preparat sanatos si o sursa calitativa de carbohidrati. Algele si legumele contin fibre ce ajuta digestia, iar pestele aduce proteine si grasimi sanatoase organismului. Cu toate acestea, tine cont de faptul ca valoarea calorica este una destul de mare si, daca nu practici sport, ar trebui sa il consumi cu moderatie.
3. Paella
Paella este un preparat traditional spaniol pentru care orezul este ingredientul principal. Reteta este foarte simpla si contine in plus fructe de mare (creveti, midii, scoici, calamari etc.) si legume (ceapa, ardei gras, fasole verde, dovlecel si mazare). Secretul acestui fel de mancare consta in alegerea tipului potrivit de orez, fiind necesar un bob cu un continut mai mare de amidon. Acesta este mai cremos si absoarbe mai bine aromele.
Pentru o masa gustoasa in familie, spala foarte bine orezul inainte si gateste totul la foc mic pentru uniformitate. La final adauga sofranul pentru ca acesta sa isi pastreze aroma.
4. Risotto
Desi poate parea asemanator cu pilaful, risotto este un preparat diferit si se gateste in alt mod. Pentru risotto ai nevoie de un orez special, bogat in amidon, iar fierberea se face adaugand lichid treptat, pe cand la pilaf, se pune tot lichidul in acelasi timp si se lasa pana cand se absoarbe.
Fiind o reteta rafinata, risotto se aromatizeaza cu vin, branzeturi de calitate si condimente. Chiar si originile sunt diferite, pilaful provenind din Orientul Mijlociu, iar risotto din Italia.
5. Orez cu lapte
Desertul pe care il mancam cu totii cu drag in copilarie nu putea lipsi din aceasta lista cu retete pe baza de orez. Se prepara extrem de usor si rapid si se poate servi, dupa gust, cu praf de scortisoara, dulceata, pudra de cacao, ciocolata tartinabila, nuci maruntite, miere sau cu fructe proaspete. Bineinteles ca poti combina si doua dintre aceste toppinguri pentru o doza mai mare de rasfat.
Asadar, este simplu sa gatesti retete cu orez pentru toata familia. Fiind un aliment ce nu are neaparat un gust de sine statator, este foarte versatil si iti poti folosi imaginatia chiar si pentru a crea propriile retete.
Sursa foto: pexels.com