Mituri si adevaruri despre oua. Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2022-02-15 10:47:00

Cu siguranta ai auzit de multe ori diferite mituri despre oua. Stii insa care sunt adevarata si care nu? Stii cand trebuie sa consumi ouale si cum sa le verifici pentru a te asigura ca sunt proaspete? Iti prezentam cele mai comune mituri despre oua si adevarul din spatele acestora.

Mit: Murdaria de pe coaja oualor este organica si arata ca ouale sunt naturale

Realitate: Murdaria poate fi organica, dar cu siguranta nu este buna pentru dumneavoastra. Murdaria si penele contin uneori bacterii daunatoare, inclusiv Salmonella. Prin urmare, ouale murdare trebuie spalate foarte bine inainte de a fi preparate. Este recomandat sa se foloseasca apa din abundenta si detergent de vase, pentru a omori cat mai multe dintre bacterii. Daca ouale sunt extrem de murdare, mai bine le arunci.

Mit: Ouale depozitate pe masa de lucru fac prajituri mai bune

Realitate: Unele retete de prajituri necesita folosirea oualor la temperatura camerei, in timp ce in alte retete trebuie sa folosesti oua reci. Exte important ca ouale sa fie depozitate mereu in frigider, iar cu 3-4 ore inainte de prepararea prajiturii sa le scoti pentru a se incalzi.

Ouale nu trebuie, sub nicio forma, deozitate la temperatura camerei, deoarece nu doar ca se vor strica rapid, dar creste si riscul de infectare cu Salmonella.

Mit: Ouale stricate miros intotdeauna urat

Realitate: Este adevarat ca ouale stricate miros foarte urat. Este insa la fel de adevarat, ca exista si oua care nu mai sunt bune de consum, dar nu au un miros urat. Daca sunt prea vechi, ouale trebuie aruncate. La fel, daca au crapaturi sau sunt sparte, deoarece prin fisurile din coaja pot patrunde bacterii periculoase, inclusiv E.coli si Salmonella.

Mit: Unei persoane bolnave trebuie sa-i oferi un ou crud pentru un plus de proteine si minelare

Realitate: Nu oferi niciodata un ou crud sau gatit incmplet unei persoane bolnave. Aceasta are deja sistemul imunitar scazut, iau o indectie cu Salmonella este deosebit de periculoasa pentru persoanele bolnave, pentru gravide si pentru copiii sub doi ani. In aceste cazuri ouale trebuie gatite foarte bine, astfel incat galbenusul si albusul sa fie bine patrunse si inchegate.

Mit: Spala ouale pentru a indeparta murdaria

Realitate: Nu spala niciodata ouale inainte de a le pune in frigider. Cel mult, le poti sterge cu un servetel uscat. Spalarea, sau stergerea oualor cu un servetel umed, va duce la eliminarea barierei protectoare a cojii, permitand bacteriilor sa patrunda in acestea. In plus, ouale se vor strica mult mai repede. Ouale trebuie spalate numai inainte de a fi gatite.

Mit: Consumul de oua gatite prezinta acelasi risc precum consumul de oua crude

Realitate: Ouale gatite incomplet sau preparatele care contin oua crude (sosul hollandaise, maioneza etc), prezinta un risc mai mare de intoxicatie alimentara decat consumul de oua bine gatite. Procesul de gatire ucide majoritatea bacteriilor precum salmonella.

Mit: Ouale crude au proteine mai bune

Realitate: Spre deosebire de vitamine si minerale, proteinele nu se distrug in urma procesului de gatire. Prin urmare, poti consuma linistit ouale gatite, mai ales ca prezinta un risc foarte mic de imbolnavire spre deosebire de ouale gatite.

Mit: "Testul de plutire" - ouale bune se scufunda, cele rele plutesc

Realitate: Acest test este foarte eficient pentru a determina nivelul de prospetime al oualor. Inainte de consum, daca vrei sa te asiguri ca ouale sunt bune, scufunda-le intr-un ibric plin cu apa. Daca acestea se duc la fund si rmana, acolo sunt prospete. Daca se ridica la suprafata, nu mai sunt bune pentru consum. Daca ouale stau la mijlocul apei, acestea se apropie de termenul de expirare. In aceasta etapa fie le gatesti foarte foarte bine, fie le arunci, pentru a evita imbolnavirile.

Mit: Ouale ridica nivelul colesterolului din sange, prin urmare trebuie evitate

Realitate: Ouale nu trebuie evitate. Acestea reprezinta o sursa excelenta de proteine si pot fi incluse in mod regulat in dieta. Cea mai mare influenta asupra nivelului de colesterol din sange o are cantitatea de grasimi saturate si trans (grasimile "rele") pe care o consumam, mai degraba decat colesterolul din alimente. Ouale au un continut scazut de grasimi saturate, nu contin grasimi trans si au o cantitate foarte mica de colesterol. Cea mai mare parte a grasimilor din oua sunt grasimi nesaturate "bune" de care avem nevoie pentru a fi sanatosi.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre