Numarul optim de portii de fructe si legume recomandate pentru consumul zilnic, cunoscut de doar 17% dintre mame

| | Actualizat: 2012-09-26 00:00:00

Fructele si legumele reprezinta elemente importante ale unei alimentatii corecte. Expertii in nutritie recomanda consumul a cel putin 400 g de fructe si legume, impartite in 5 portii, in fiecare zi. Cercetarile  efectuate in Romania inainte de lansarea campaniei "5 portii de legume, fructe sau suc de fructe" au aratat insa ca doar 3% dintre mamele intervievate consuma fructe de 5 ori pe zi sau mai mult, iar 2% dintre ele legume.

Informatia si educatia

Inainte de inceperea campaniei, organizatorii au cerut sa se faca teste de constientizare cu privire la consumul de fructe si legume in randul mamelor cu copii cu varste cuprinse intre 3 -10 ani. Cercetarile efectuate au indicat faptul ca numai 17% dintre mamele intervievate au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de 5  ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmatia conform careia fructele si legumele reprezinta baza unui stil corespunzator de viata.

Rezultatul acestor studii arata necesitatea unei educatii a publicului larg in privinta consumului de legume si fructe. Astfel, un aspect important al acestui program il reprezinta consolidarea cunostintelor legate de fructe si legume, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, pentru ca acestea sa nu fie omise in alimentatie, intrucat sunt de neinlocuit pentru buna functionare si dezvoltare a organismului.

"In Romania, educatia nutritionala este aproape inexistenta. Din constatarile mele, dar si din studii efectuate in randul populatiei, consumul de fructe si legume este deficitar in Romania, mai ales din cauza unei slabe informari in privinta beneficiilor pe care fructele si legumele le-ar aduce sanatatii noastre. Este important ca romanii sa inteleaga aceste aspecte si sa fie motivati sa isi modifice modul de alimentatie, ajungand la un consum de 400 g de fructe si legume, in 5 portii, in fiecare zi",  declara dr. Serban Damian, specialist in nutritie si medic sportiv.

Beneficiile celor 5 portii

Un regim alimentar complet, echilibrat si diversificat asigura organismului toate substantele nutritive necesare. Un astfel de regim include consumul regulat de fructe si legume si contribuie la mentinerea starii de sanatate.

Pentru a respecta o alimentatie echilibrata, expertii in nutritie recomanda sa se consume zilnic o cantitate de minim 400 g de fructe si legume impartita in cel putin 5 portii. O portie inseamna un fruct sau o leguma de marime medie, respectiv cateva mai mici.

Putem servi o astfel de portie la micul dejun, ca desert, la pranz sau cina. Este recomandat sa se tina minte ca ar trebui sa existe un echilibru in consumarea legumelor si fructelor – cel putin 3 portii de legume si doua de fructe.

Consumul legumelor si fructelor reprezinta o modalitate naturala si eficienta de completare a necesarului de vitamine si minerale, iar cele 5 portii asigura o cantitate corespunzatoare de fibre organismului.

Alimentatia care are la baza legumele si fructele - de neinlocuit!

Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele si fructele, rolul important al parintilor este de a-i convinge pe cei mici sa manance in mod regulat legume si fructe. Ce fac tinerele mame pentru a indeplini aceasta sarcina?

"Cand vine vorba de alimentatie, fructele si legumele sunt pe primul loc, atat pentru mine, cat si pentru familia mea. Mananc fructe si legume in forma lor naturala. Fiica mea, Sofia, nu face exceptie de la consumul zilnic de fructe si legume, iar ca sa o conving nu trebuie sa folosesc niciun truc. Inca de cand am facut o diversificare a alimentatiei, ea a avut legume si fructe in meniul zilnic si acum e obisnuita cu asta. Incep ziua facand sport, in jur de doua ore si jumatate pe zi. In timpul zilei, consum multe fructe si legume care imi plac. Sofia, fiica mea, ia gustari din fructe si legume intre mese si ca desert", spune cunoscuta artista Dana Nalbaru.

In acelasi timp, Corina marturiseste: "Pentru noi nu exista niciun mic dejun fara fructe proaspete. Cred ca ele nu doar ne insanatosesc, dar ne inveselesc si ziua. Mananc fructe si legume de mai multe ori pe zi – de fiecare data cand vreau sa iau o gustare, prefer sa rontai un mar sau un morcov. Au o savoare aparte, iar gandul ca imi si ajuta organismul, de la piele pana la intregul sistem imunitar, ma face sa am o "relatie" serioasa cu aceste alimente. Robin, fiul meu, mananca fructe si legume proaspete pe parcursul zilei ca si gustari intre mese. L-am invatat ca fructele si legumele proaspete il fac mai fericit asa ca le devoreaza cu pofta, iar eu am grija ca de fiecare data cand e jucaus sa-i amintesc de ultimul fruct mancat".

Presedintele companiei initiatoare, Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS), Julian Pawlak subliniaza si atrage atentia asupra a ceea ce este important in desfasurarea unei astfel de campanii si asupra motivatiei Uniunii Nationale a Producatorilor de Sucuri pentru a o initia.

"KUPS se implica de multi ani in promovarea informatiilor cu privire la proprietatile benefice ale legumelor si fructelor pentru sanatatea omului. Aceasta campanie este unul dintre proiectele noastre educational - informative cele mai importante si ne bucura amploarea pe care o capata, precum si efectele notabile sub forma cresterii gradului de constientizare in randul publicului dupa prima editie, desfasurata in Polonia. Privim cu responsabilitate la ceea ce am reusit pana acum si planuim, de asemenea, actiuni urmatoare deoarece educarea este un proces lung si delicat. Impreuna cu partenerii nostri – Comisia Europeana, Agentia Pietei Agricole din Polonia, precum si Fondul de Promovare a Fructelor si Legumelor,  institutii care cofinanteaza aceast program in mod consecvent si pe o scara cat mai larga, vom promova o alimentatie sanatoasa bazata pe consumul zilnic de 5 portii de legume si fructe", declara Julian Pawlak, Presedintele KUPS.

Citeste si despre