Ora de nutritie sau cand copiii isi invata parintii cum sa manance sanatos

| | Actualizat: 2019-01-30 23:54:56

Cum ii faci pe copii sa incerce alimente noi precum broccoli, conopida sau avocado? Secretul il stiu trainerii Asociatiei ABC-ul Nutritiei, care intentioneaza sa includa "Ora de nutritie in programa scolara. Detalii despre proiect, dar si despre importanta unei astfel de ore in scoli ne-a oferit Daniela Dinica, tehnician nutritionist.

Copilul.ro: Care sunt carentele elevilor romani vizavi de alimentatie?

Daniela Dinica: Intr-o epoca in care accesul la informatie este foarte facil, iata ca este dificil ca ei sa aiba acces la informatie de calitate. M-as bucura sa vad tot mai multi elevi care acceseaza aplicatii de nutritie si sport, de exemplu. 

Carentele nutritionale sunt mai mult legate de surplusul de calorii goale pe care le consuma elevii: paine alba, sucuri carbogazoase, dulciuri, foietaje, or, noi, la „Ora de nutritie” ii invatam ca ce mancam nu neaparat ne si hraneste. Este vorba de alegeri. Desigur, copii sunt pofticiosi si curiosi, insa gusturile cu siguranta se educa si aici putem vorbi si despre rolul parintilor in educatia nutritionala, pentru ca cei mici copiaza modelul parental cu care se identifica, de la cum vorbeste, cum reactioneaza, cum mananca. 

Pentru un scolar, necesarul caloric este cu 50% mai mare decat cel al unui adult si ar trebui sa aiba la baza carbohidrati cu descarcare lenta de energie, dar si fibre, care sa confere satietate, cum ar fi pastele integrale, leguminoasele gatite la abur, orez brun, chiar si cartofi, dar nu prajiti! 

Nici partea de proteine nu trebuie sa fie neglijata pentru ca, daca ne dorim un copil energic, este necesar sa ii asiguram optimul de proteine si aici nu excludem carnea de curcan, crevetii sau muschiul de vita. Creierul functioneaza pe baza de grasimi sanatoase, asa ca au nevoie de un aport optim de nuci, uleiuri vegetale si seminte.

Este nevoie sa crestem copii cu capacitate de decizie, si asa cum gusturile se educa, cred cu tarie ca si alegerile lor alimentare se vor indrepta spre alimente bogate nutritiv, daca nu acum, macar cand vor creste si vor intelege de ce este important sa prevenim prin alimentatie unele afectiuni. La ore, copiii sunt foarte receptivi si ne-am bucurat sa vedem schimbare in gandirea lor, ba chiar parintii au fost uimiti ca acasa au discutat despre cum sa manance mai sanatos. 
 

Copilul.ro: De ce este necesara implementarea proiectului "Ora de nutritie" in scoli?

Daniela Dinica (foto): Consider ca asa cum invatam sa scriem, sa vorbim si sa calculam corect, asa este necesar sa ne si hranim corect. Am folosit termenul de a ne hrani, in loc de a manca pentru a evidentia ideea ca nu orice mancam aduce un beneficiu corpului. Or, din ce am observat in cercetarea initiata de noi, copiii din scolile din Bucuresti isi doresc sa manance mai sanatos, insa alegerile alimentare nu sunt cele mai fericite. Schimbarea vine in timp. Pe viitor, noi ne dorim includerea in curicula scoalara ca ora de sine statoare.  

Copilul.ro: Cum se desfasoara, mai exact, „Ora de nutritie”?

Daniela Dinica: In momentul de fata, "Ora de nutritie" se desfasoara in cadrul orelor de dirigentie, acolo unde profesorii au facut posibila aceasta clasa, insa planul este ca programul sa ajunga pe agenda autoritatilor. Pe viitor, ne dorim ca aceasta ora de nutritie sa fie integrata de catre Ministerul Educatiei ca ora de sine statatoare in curicula scolara.

Copilul.ro: Care sunt principalele teme abordate?

Daniela Dinica: "Ora de nutritie" inseamna 7 lectii de baza si elevii invata despre Piramida Nutritiei (adaptata la 2019), sistemul digestiv, Zaharul,  Hidratarea, Macronutrientii, Micronutrientii, Cum sa citim eticheta produsului alimentar, dar si cum sa protejam  si sa sustinem mediul inconjurator si aici punem accent pe consumarea alimentelor care se produc local, risipa alimentara si a apei, dar si a energiei. 

Copilul.ro: Ce invata copiii in urma acestei ore?

Daniela Dinica:  La fiecare „Ora de nutritie” incercam sa ii lasam pe copii sa descopere prin joc cat mai multe aspecte interesante din sfera nutritionala. De exemplu, la lectia cu zaharul am facut un experiment cu 3 pahare pline cu zahar care reprezentau stomacul lor si in care am introdus in acelasi timp iaurt, fulgi de ovaz si 5 cuburi de zahar. Uimirea de pe fata lor cand au vazut ca zaharul pur si simplu a disparut in scurt timp (s-a diluat in apa) nu o pot descrie in cuvinte, pentru ca sunt un cumul de grimase de la incantare la confuzie si apoi la intelegere ca zaharul este un pacalici pentru creier care ne da energie de scurta durata.

Copilul.ro: Cum a fost primita Ora de nutritie de elevi/profesori?

Daniela Dinica: Este primit foarte bine si ne bucuram cand acestia raman alaturi de noi la clasa. Le multumim pe aceasta cale pentru ca ne-au facut loc in programul lor si ca se gandesc pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Copilul.ro: Ce beneficii reale au copiii in urma acestui proiect?

Daniela Dinica: Proiectul este o experienta de invatare si joc, pentru ca echipa noastra este o echipa multidisciplinara care cuprinde nutritionisti, terapeuti, profesori, psihologi, studenti la medicina sau farmacie. Ca si beneficiu real, consider ca este o sansa pe care generatia mea nu a avut-o, in sensul in care acum pot decide pentru viitorul lor. Iar daca nu acum, cu siguranta peste cativa ani isi vor aduce aminte de ceea ce au invatat la Ora de nutritie. 

Copilul.ro: Ce feedback ati primit de la parinti?

Daniela Dinica: Ne-am bucurat ca cei mici au dus si in bucataria de acasa cele invatate la Ora de Nutritie. Unii au inceput sa vina cu pachetel de acasa facut de parinti, altii au reusit sa schimbe obiceiuri alimentare nesanatoase acasa. De asemenea, parintii s-au bucurat ca cei mici au fost mai deschisi sa incerce alimente noi precum broccoli, conopida sau avocado. 

Copilul.ro: De unde a pornit ideea proiectului „Ora de nutritie"? 

Daniela Dinica: Ideea proiectului "Ora de nutritie" a inceput in vara anului 2016 din dorinta de a ne implica in formarea unei generatii constiente. Si ma refer aici la modul in care ne alimentam, ce repercusiuni pot sa intervina si chiar sa invatam despre preventie, pentru ca in tara noastra preventia inca este un subiect tabu. In paralel am desfasurat si workshop-uri de nutritie in corporatii, astfel incat sa ajungem la parinti. 

Primele ore de nutritie au avut loc in anul scolar 2016/2017 si atunci am interactionat cu noua scoli gimnaziale si doua licee. 

Initiatorul proiectului este Iulia Manole, directorul asociatiei ABC-ul Nutritiei si tehnician nutritionist in acelasi timp, insa pe parcurs am preluat acest proiect.Ora de nutritie se adreseaza elevilor din scolile gimnaziale si din licee, insa la cerere putem colabora si in cadrul scolilor primare sau gradinite private, curicula fiind adaptata pe intelesul lor.

 La liceu incercam o alta abordare, suntem flexibili in functie de interesele adolescentilor si incercam sa le raspundem nevoilor lor. Momentan am dezvoltat programul pentru Bucuresti, insa ne dorim sa avem voluntari si in afara Capitalei, pentru ca nu doar copiii din aceasta zona au nevoie de educatie nutritionala. 

Cu scoala se semneaza un acord de parteneriat, iar cu parintii se semneza acorduri pentru ca elevul sa participe la aceste clase.  

Despre Asociatia ABC-ul Nutritiei 

ABC-ul Nutritiei este o organizatie care are ca scop imbunatatirea calitatii vietii oamenilor prin educatie despre nutritie si stil de viata sanatos. Suntem o echipa multi-disciplinara cu competente in medicina, nutritie, psihologie si educatie, determinata si foarte implicata, cu o energie molipsitoare. Ne punem toata energia pe care o avem in aceasta campanie cu dorinta de a promova miscarea ca un catalizator al sanatatii.

Despre Ora de nutritie 

Programul ORA DE NUTRITIE este demarat de Asociatia ABC-ul Nutritie in colaborare cu BTONIC si s-a desfasurat in 9 scoli gimnaziale si 2 licee din Bucuresti si Constanta, unde a adunat in jurul lui 25 de traineri voluntari specialisti in educatie, psihologie si nutritie. 

Scoli partenere: Scoala Gimnaziala Ferdinand I Bucuresti, Scoala Gimnaziala „Sfintii Voievozi”, Scoala Gimnaziala nr. 112, Scoala Gimnaziala „Avram Iancu”, Scoala Gimnaziala nr. 126, Scoala „Tudor Arghezi”, Scoala „Jose Marti”, Scoala Nr. 56 Bucuresti, Scoala Gimnaziala Nr. 7 Bucuresti, Liceul Teoretic Decebal si Liceul „Iulia Hasdeu”.

Citeste si despre