Romania, pe locul 1 in UE la consumul de zahar: impactul asupra sanatatii si cresterea cazurilor de diabet in sarcina

| | Actualizat: 2024-11-10 08:45:00

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la consumul de zahar, iar acest obicei alimentar afecteaza negativ sanatatea, de la copii pana la adulti. Mai ales in cazul femeilor gravide, o dieta bogata in zahar reprezinta un risc major pentru obezitate si diabet la copii.

Un studiu international arata ca, spre deosebire de perioada anilor '50 in Marea Britanie, cand zaharul era restrictionat si chiar interzis la copiii sub doi ani, astazi copiii sunt mult mai expusi acestui ingredient nesanatos. Aceasta schimbare explica in mare parte cresterea problemelor de sanatate cauzate de consumul excesiv de zahar.

Romania, lider la consumul de zahar in Uniunea Europeana

In Romania, aproape o cincime din cazurile de diabet sunt la copii si adolescenti, iar acest fenomen continua sa creasca pe masura ce consumul de zahar ramane la cote inalte. Sociologul Bogdan Bucur explica: „In trecut, zaharul era un produs rar si scump. Bunicii nostri consumau mult mai putin zahar decat copiii nostri. Acum, consumul de zahar a explodat.”

Diabetul in sarcina: o problema in crestere

Incidenta diabetului gestational este in crestere chiar si la femeile cu greutate normala. Fara un diagnostic rapid si un tratament adecvat, copiii pot dezvolta obezitate sau probleme de metabolism si au un risc mai mare de diabet in viata adulta. Riscurile sunt mai mari daca exista antecedente familiale de diabet. Monica Francisc, o mama care a renuntat la dulciuri si sucuri acidulate in timpul sarcinii, spune: „Testele pentru diabet au iesit bine. Am fost atenta la alimentatia mea.”

Primele luni de viata sunt esentiale pentru a stabili o relatie sanatoasa cu gustul dulce. Din pacate, 70% din gustarile pentru copii contin zahar printre ingredientele principale, fie ca vorbim de nectaruri, iaurturi sau piureuri. De asemenea, mezelurile, branzeturile si sosurile ascund adesea zahar adaugat, continutul acestuia depasind uneori 70%.

Desi efectele negative sunt semnificative, vestea buna este ca dependenta de zahar poate fi controlata. Cu toate acestea, odata ce copilul creste, este tot mai dificil sa adopte obiceiuri alimentare sanatoase. Specialistii in nutritie subliniaza importanta educatiei alimentare timpurii pentru a reduce riscurile viitoare.

Chiar daca in Romania vanzarile de produse dulci au scazut cu 5-10% dupa introducerea unei taxe suplimentare pentru produsele cu peste 10% zahar, expertii avertizeaza ca aceasta masura nu este suficienta pentru a proteja populatia.

Pentru a combate aceasta problema, este nevoie ca autoritatile si parintii sa fie mai responsabili. Prin educatie si masuri stricte privind alimentatia copiilor, Romania poate imbunatati sanatatea viitoarelor generatii si reduce incidenta bolilor asociate consumului excesiv de zahar.

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre