Consumul regulat de alimente procesate sporeste cu 50-70% riscul de a dezvolta Alzheimer sau dementa senila, arata cel mai studiu publicat in revista de specialitate Neurology, informeaza CNN, preluat de digi24.
"Studiul demonstreaza ca o dieta bazata pe un continut ridicat de alimente procesate are efecte negative inclusiv asupra creierului si proceselor cognitive, pe langa problemele cardiovasculare deja cunoscute," a declarat neurologul Neelum T. Aggarwal, membru al Academiei Americane de Neurologie si co-presedinte al Centrului pentru Diagnostic si Tratament al Bolii Alzheimer din Chicago, pentru CNN.
Ce spune studiul
Cercetarea a avut o durata de 10 ani si a fost realizata pe un esantion de 1.600 de barbati si femei din Japonia care nu sufereau de dementa. Inaintea demararii studiului, acestor persoane li s-au luat probe de sange si li s-au făcut analize amanuntite ale dietei.
Cercetatorii au luat in calcul si alti factori suplimentari care prezinta risc ridicat de declansare a dementei senile, precum tensiunea ridicata, diabetul si fumatul.
Studiul a relevat ca persoanele cu cele mai ridicate niveluri de alimente procesate consumate in aceasta perioada au intre 52% si 74% sanse mai mari sa dezvolte dementa, comparativ cu persoanele care au consumat in cantitati mai mici respectivele alimente.
"Studiul s-a bazat pe existenta unor markeri in sange care sa detecteze nivelurile de grasimi trans - specifice alimentelor procesate - si nu pe metoda traditionala, pe baza de chestionare," a declarat neurologul Richard Isaacson, director al unei clinici de preventie a bolii Alzheimer din New York.
Ce sunt alimentele procesate
Alimentele procesate sunt definite ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta.
Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza.
Grasimile de tip trans sunt prezente, in mod natural, in mici cantitati in anumite produse lactate sau din carne si in cantitati mari in alimentele procesate.
In afara de produsele prajite in ulei, grasimile de tip trans se regasesc in pizza congelata, biscuiti, alimente din ingrediente conservate sau semi-preparate.
Cercetatorii au mai descoperit ca alimentele procesate cu cel mai ridicat nivel de grasimi trans sunt margarina, bomboanele, caramelele, croissantele si inghetata.