Vitamine si minerale esentiale pentru sanatate

| | Actualizat: 2012-02-23 13:19:39

Organismul tau are nevoie in fiecare zi de un aport de vitamine si minerale esentiale pentru sanatate, fara de care nu poate functiona in mod optim. Carentele in anumite substante de baza pentru metabolism, digestie si alte functii vitale conduc, mai devreme sau mai tarziu, la debutul diverselor boli.

Iata care sunt nutrientii-cheie pe care orice femeie trebuie sa ii consume, fie din alimente, fie din suplimentele alimentare disponibile in farmacii.

Vitamine esentiale

Exista 2 tipuri de vitamine esentiale: care se dizolva in grasime (A, D, E si K) si care se dizolva in apa (complexul de vitamine B, C si acidul folic).

Vitamina A are un rol important in crestere, dezvoltare, intarirea sistemului imunitar, intretinerea vederii diurna si nocturna. Semnele deficientei in vitamina A sunt predipozitiile catre dezvoltarea de infectii, modificarea aspectului pielii si deteriorarea vederii pe timp de noapte. Sursele naturale de vitamina A sunt ficatul si rinichiul de pasare, ouale si uleiul de peste.

Vitamina D este necesara sistemului osos, controleaza absorbtia de calciu si excretia. Studiile recente arata ca vitamina D inhiba dezvoltarea anumitor forme de cancer. Carenta in vitamina D este semnalata de regula prin slabiciune musculara si dureri la nivelul oaselor. Sursele naturale de vitamina D sunt uleiul din ficat de cod, laptele, ficatul de pasare si ouale.

Vitamina E functioneaza ca un antioxidant (protejeaza celulele), imbunatateste circulatia sanguina si favorizeaza vindecarea ranilor fara cicatrice. Simptomele deficientei nu sunt cunoscute. Sursele naturale de vitamina E sunt uleiul din germeni de grau, alunele sau migdalele.

Vitamina K are rol important in coagularea sangelui in caz de hemoragie. Semnele deficientei sale sunt sangerarile abundente. Poti prelua vitamina K din spanac, broccoli, oua si carne.

Vitamina C este esentiala pentru formarea mai multor categorii de enzime, absorbtia fierului, functionarea antioxidantilor, formarea colagenului si vindecarea ranilor. Citricele, guava, mango, broccoli-ul sau patrunjelul verde sunt surse bogate de vitamina C.

Complexul de vitamina B furnizeaza 10 nutrienti de baza ai organismului, care asigura functionarea sistemului nervos, sprijina producerea de energie si absorbtia fierului. Carnea, ficatul, laptele, drojdia, nucile si cerealele integrale sunt surse bogate ale acestor vitamine.

Acidul folic este esential pentru formarea acizilor nucleici RNA si DNA, iar lipsa acestuia presupune instalarea oboselii cronice si a infertilitatii. Spanacul, varza de Bruxelles, fasolea verde sau conopida iti furnizeaza acid folic in dieta.

 

Consuma zilnic:

  • 700 micrograme de vit. A;
  • 75 mg vit. C;
  • 15 mg vit. E;
  • 90 micrograme vit. K;
 
  • 400 micrograme acid folic;
  • 1000 I.U. vit. D.

Daca esti insarcinata sau alaptezi, consulta medicul in privinta aportului zilnic de vitamine ideal starii tale de sanatate.

Minerale esentiale

Mineralele esentiale pentru o sanatate temeinica sunt calciul, fosforul, magneziul, sodiul, potasiul, zincul, fluoritul, fierul, iodina si cromul.

Calciul este necesar pentru formarea oaselor si a dintilor, precum si in functionarea sistemului nervos. Fierul asigura regenerarea celulelor rosii ale sangelui, zincul sprijina cresterea si dezvoltarea, vindecarea ranilor, fertilitatea si randamentul sistemului imunitar.

Iodina este o componenta de baza a hormonilor tiroidieni, iar cromul ajuta la metabolizarea glucozei in organism prin stimularea activitatii insulinei.

Citeste si despre