Mama casnica? Iata cum iti poti continua cariera in timp ce iti cresti copiii

| | Actualizat: 2024-10-17 14:15:46

1. Actualizeaza-ti profilul de pe site-urile de recrutare

Pe profilul site-urilor de recrutare de forta de munca nu e indicat sa apari drept "casnica". In schimb, exista modalitati mai creative prin care iti poti exprima statutul, astfel incat sa iti mentii imaginea profesionala creata. "Consultant" si "Liber profesionist" sunt doar doua dintre cuvintele care descriu o atitudine activa, flexibila. Apoi, fa-ti timp sa iti completezi zonele lipsa din profil. Dupa ce ti-ai actualizat datele, distribuie profilul printre prietenii virtuali sau pe la fostii colegi. Vorba aceea, "nu se stie niciodata de unde sare iepurele". Poti primi o recomandare exact de la cine nu te astepti!

2. Nu rupe legatura cu fostii colegi

Evita sa rupi total legatura cu fostii colegi, cu fostii sefi. Femeile care inceteaza orice relatie cu partenerii de serviciu vor reusi mult mai greu sa isi regaseasca locul atunci cand vor dori sa se reintoarca in campul muncii. Poti trimite cate un e-mail din cand in cand pe grupul de lucru sau poti intra pe chat cu fostii colegi pentru a-i saluta. Fa-ti periodic simtita prezenta, pastreaza conexiunile cu persoanele influente pentru a putea afla oportunitatile din zona ta de interes.

3. Ofera-te voluntar

Exista o multime de oportunitati menite sa iti mentina aptitudinile si pe perioada in care esti inactiva profesional. Spre exemplu, te poti implica de la distanta. Iti poti arata disponibilitatea ca, din cand in cand, sa oferi consultanta pe domeniul in care activezi. Poate fi contabilitate, poate fi vorba despre meditatii pe care sa le oferi gratuit. Iti vei gasi un ONG care isi doreste sa profite de pe urma experientei tale.

4. Lucreaza part-time

Daca vrei sa castigi niste bani pentru a-ti rotunji veniturile, fara sa-ti neglijezi copilul, opteaza pentru un job part-time de la domiciliu. Foarte multe mame aleg aceasta varianta, intrucat este mai confortabila. Poti lucra cateva ore noaptea, in weekend-uri sau atunci cand copilul doarme. Important este sa iti negociezi jobul in termenii tai, astfel incat sa te poti dedica in continuare celui mic.

5. Reapuca-te de invatat

Perioada in care te afli in concediu maternal e perfecta pentru studiu. Daca nu ti-ai luat carnetul de sofer, e momentul potrivit sa urmezi cursurile si sa dai examentul pentru permis. De asemenea, poti face cursuri online in domeniul in care ai activat pana sa nasti, astfel incat atunci cand te vei intoarce la birou sa fi tinut pasul cu ceilalti colegi. Studiul iti va mentine mintea antrenata, iti va oferi un plus de energie, dar si de cunoastere.

6. Cere sfaturi

Stii si tu ca nu esti prima mama care vrea sa isi continue cariera chiar si casnica fiind. Tocmai de aceea, atunci cand nu stii bine ce ai de facut, de unde sa incepi si incotro sa te indrepti, cere sfatul celor care au trecut prin aceasta situatie. Gasesti mame active pe forumuri si pe site-urile de socializare. Intra in contact cu ele si obtine informatiile de care ai nevoie.

7. Calculeaza beneficiile

Ce pierzi si ce castigi din munca la domiciliu? E important sa calculezi beneficiile. Evident, primul lucru la care te gandesti sunt banii. Pentru a obtine un venit legal va trebui sa renunti la indemnizatia de crestere a copilului. Legislatia stipuleaza bonificatii pentru mamele care revin in campul muncii inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului. Chiar si lucratul de acasa presupune un anumit timp alocat. Te vei descurca? Are cine sa stea cu copilul cat timp tu esti ocupata? Sunt intrebari pe care trebuie sa ti le pui atunci cand decizi sa iti continui cariera chiar si din perspectiva casnica.

8. Apeleaza la bunici

In cazul in care vrei sa te intorci la serviciu chiar si doar pentru jumatate de norma atunci cand cel mic nici macar nu a facut primii pasi, cea mai buna varianta este sa apelezi la bunicii copilului. Ei sunt cei mai in masura sa aiba grija de el. In plus, relatia ta cu ei si relatia lor cu cel mic este mult mai apropiata decat ar fi cu o bona. Copilul e pe maini bune si nici nu va trebui sa cheltuiesti bani, asa cum s-ar intampla daca angajezi o doica.

Citeste si despre