Sapte femei care au schimbat lumea

| | Actualizat: 2023-03-07 10:14:21

Luna martie este considerata a fi luna femeii. Ea debuteaza cu martisorul, pe 1 martie, si continua cu ziua de 8 Martie, Ziua Internationala a Femeii. Daca despre 8 Martie si despre tot felul de somitati feminine poti afla de oriunde, iti propunem sa inveti in cele ce urmeaza un soi de istorie altfel, pe care nu o vei regasi in niciun manual.

Iata un rol al femeilor care au schimbat lumea

Margaret Thatcher (1925-2013) a fost prima femeie prim ministru al Marii Britanii, incepand cu anul 1979. A fost supranumita „Doamna de Fier”, dupa ce a condus, efectiv, Regatul Unit in cea mai grea perioada a sa. A avut un rol cheie in timpul Razboiului Rece si a decis privatizarea multor companii de stat. Influenta sa asupra politicii moderne britanice este incontestabila.

Nellie Bly (1864-1922) a fost una dintre primele jurnaliste de investigatie. Pe numele sau real Elizabeth Cochran, a scris sub pseudonim mai multe anchete in anii 1880. Cand s-a mutat la New York, Nellie a mimat o boala psihica pentru a fi internata la un azil renumit, pe Insula Blackwell. Informatiile stranse si publicate, care scoteau la iveala tratamentele halucinante la care erau supusi pacientii din azil, au stat la baza unei decizii a guvernului municipal de a investi in imbunatatirea conditiilor pentru persoanele bolnave psihic. In 1889, Bly a calatorit in jurul lumii in 72 e zile, stabilind un record mondial in inconjurul Pamantului pe apa.

Hattie McDaniel (1893-1952) a fost prima actrita de culoare care a castigat un oscar, pentru rolul menajerei Mammy, din filmul Pe Aripile Vantului. Chiar si asa, dupa un ordin privind evitarea unor astfel de roluri stereotipe, Hattie a avut mai putine ocazii sa joace in filme. Totusi, „mostenirea” sa ramane de necontestat.

Marie Curie (1867-1934) nu putea lipsi din acest top al femilor care au schimbat lumea. Fizician si chimist francez de origine poloneza, Marie Curie a fost prima femeie care a castigat un Premiu Nobel, distinctie pe care si-a adjudecat-o chiar si a doua oara. Ea a descoperit doua elemente esentiale in cercetarea pentru descoperirea unor tratamente pentru cancer: Radiu si Poloniu. Tot ea a creat primele aparate de radiografie portabile si le-a folosit pentru a-i ajuta pe soldatii raniti pe front in Primul Razboi Mondial.

Jane Addams (1860-1935) a fost una dintre femeile fara de care lumea de azi ar fi aratat, probabil, cu totul altfel. Militanta pentru dreptul femeilor la vot, activista pentru pace si castigatoare a Premiului Nobel pentru pace, Jane Addams a respins casatoria si maternitatea pentru a-si dedica viata reformelor sociale. Dupa incheierea Primului Razboi Mondial, Jane a fondat Liga Internationala a Femeilor pentru Pace și Libertate si a lucrat neincetat pentru adaptarea legislatiei sociale.

Florence Nightingale (1820-1910) a fost prima infirmiera moderna si un statistician desavarsit. Pe principiile sale functioneaza si azi organizatia Crucea Rosie. A infiintat la Londra o prima scoala de asistente si infirmiere, fiind convinsa ca doar astfel serviciile oferite pacientilor vor fi la inaltime.

Regina Elisabeta a II-a (1926-2022) a fost una dintre cele mai importante figuri ale secolului al XX-lea. A avut cea mai lunga domnie din istoria regalitatii in Marea Britanie si a lasat o amprenta puternica asupra familiei regale si a oamenilor obisnuiti.

Citeste si despre