Vinul neconsumat de sarbatori sau ramas de la alte petreceri poate fi refolosit cu succes in prepararea unor mancaruri sau deserturi, dar si in obtinerea unor alte produse alimentare. Indiferent ca este alb sau rosu, iata cateva idei simple si practice de a refolosi vinul care a ramas desfacut pe masa!
Fripturi si sosuri
Toarna vinul intr-o sticla care se inchide ermetic, ca sa nu "rasufle", si pastreaza-l in camara din bucatarie pentru a-l folosi la sosurile pentru paste, fripturi sau tocanite. Este un ingredient excelent pentru gatit, care ofera o savoare aparte preparatelor variate. Este perfect pentru a fragezi fripturile lasate la marinat si pentru a le fierbe in el.
Dressinguri de salate
Aroma intensa a vinului poate fi folosita si pentru a asezona salatele pe baza de legume sau carne. Poate fi introdus in dressingurile pentru salate, alaturi de alte mirodenii, precum uleiul de masline, sarea, piperul, busuiocul etc.
Deserturi
Vinul este unul dintre ingredientele secrete ale multor deserturi. Cele mai populare retete care se preteaza la vin sunt cele cu fructe. Poti incerca sa adaugi aroma unica si intensa a licorii bahice in:
- pere fierte in vin;
- inghetate;
- creme pentru torturi;
- jeleuri;
- budinci;
- siropuri pentru inmuierea blaturilor de tort etc.
Preparate cu fructe de mare
Vinul completeaza perfect aroma savuroasa a fructelor de mare. Poate fi introdus atat in prepararea pastelor cu fructe de mare, cat si in salatele care contin aceste ingrediente.
Sangria si cocktailuri
Transforma vinul in sangria, cea mai indragita bautura hispanica. Toarna bautura intr-o carafa voluminoasa si adauga in ea tot felul de fructe taiate bucati: struguri, portocale sau mere. Vinul mai poate fi adaugat si in compozitia altor cocktailuri pe baza de fructe - punch-uri - sau amestecat cu alte sortimente de alcool, pentru un gust mai bun si mai intens.
Cuburi de gheata
Toarna vinul ramas in tavite sau pungi speciale pentru gheata si baga-le la congelator. Este o metoda care ajuta la pastrarea intacta a aromelor acestei bauturi. Cuburile formate pot fi adaugate apoi in sosurile folosite la mancare sau in cocktailuri.
Otet
Daca nu esti amatoare de mancaruri sau deserturi cu vin, transforma licoarea ramasa in otet. Tot ce trebuie sa faci este sa-l torni intr-un dispozitiv de sticla care permite patrunderea aerului, intrucat oxigenul este cel care ajuta la fermentarea si acrirea bauturii. In doar 2-3 saptamani, vinul se transforma in otet. Daca vrei sa accelerezi procesul, toarna in el cateva linguri de otet din vin si vei obtine produsul in doar cateva zile.
Omlete
Daca ti-a ramas vin spumant de la Revelion sau de la o petrecere festiva pe care ai organizat-o acasa, nu te grabi sa o arunci. Pune sticla in frigider, iar dimineata, la micul dejun, prepara cea mai delicioasa omleta de pana acum. Sparge 2 oua intr-un bol, asezoneaza-le cu sare si piper, apoi toarna 2-3 linguri de sampanie. Bate-le bine cu o furculita. Asezoneaza-le si cu putin cimbru si adauga putin arpagic sau smantana proaspata, apoi rastoarn-o in tigaia incinsa.
Supe
Oricat de ciudat ar parea, vinul poate fi folosit in anumite tipuri de supe. Este vorba de cele cu fructe de mare, branza sau pe baza de chili, intrucat are rolul de a scoate in evidenta gustul si aroma ingredientelor folosite in acestea.
Fructe uscate
Stafidele, curmalele, caisele uscate si alte tipuri de fructe deshidratate pot fi inmuiate in vin. Inlocuieste esentele de rom si apa cu vin atunci cand vrei sa le inmoi pentru a le adauga in deserturi.
Paine prajita frantuzeasca
Feliile de paine scaldate in oua batute cu lapte si garnisite cu mirodenii ies si mai bune daca in amestecul in care le inmoi inainte de prajire torni cateva linguri de vin rosu. Dupa prajire, presara putina scortisoara si un pic de sirop de artar. Amestecul de arome si gusturi unice va transforma painea prajita frantuzeasca intr-una din retetele tale preferate.
Mai cunosti si alte moduri in care poti refolosi vinul ramas la gatit? Spune-ne ce retete cu vin cunosti sau prepari de obicei, in sectiunea de comentarii de mai jos!