5 principii Montessori pentru amenajarea camerei bebelusului

| | Actualizat: 2018-04-03 00:00:00

Daca esti un adept al principiilor Montessori, ai putea lua in considerare chiar amenajarea camerei micutului tau in concordanta cu aceasta filosofie. Niciodata nu este prea devreme pentru a incepe sa-ti incurajezi copilul sa gandeasca si sa actioneze independent!

Metoda Montessori ofera tehnici si metode pentru cresterea si disciplinarea celui mic, dar si sugestii si criterii de amenajare a unei camere cat mai functionale pentru nevoile lui, care sa-i promoveze sanatatea, spiritul creativ si dezvoltarea aptitudinilor si abilitatilor esentiale pentru viata.

Mergand pe principiul ca parintele nu trebuie sa controleze copilul, ci doar mediul fizic si emotional in care creste si se dezvolta, metoda Montessori iti ofera cateva trucuri pentru amenajarea camerei copilului intre 0 si 3 ani.

5 principii Montessori pentru amenajarea camerei copilului

Afla care sunt principiile Montessori pentru transformarea camerei copilului tau intr-un mediu de invatare sigur si independent, dar si distractiv:

1. Un decor cat mai simplu

Picturile pe pereti sau tapetul in contraste puternice si culori indraznete, pot fi bune pentru dezvoltare, dar cand vine vorba de camera bebelusului, este mai bine sa lasi deoparte aceste elemente.

Dormitorul copilului tau ar trebui sa fie un loc relaxant si sa ii ofere celui mic o senzatie de confort si calm, asa ca ia in calcul culori neutre si nuante blande, linistitoare, cum ar fi crem, bejuri, turcoaz sau verde. De asemenea ai grija atunci cand alegi modelele pentru tapet, draperii, covor etc. Si acestea ar trebui sa fie cat mai simple si in culori neutre.

Cat cat mai putine lucruri in camera, cu atat mai putin dezordine. Alege decoratiuni care au si rol de jucarii, cum ar fi un abac frumos din lemn sau un set de inele din lemn care se stivuiesc.

2. Alege un pat de podea sau un pat care creste odata cu copilul

Dupa ce bebelusul tau a implinit 1 an, te poti gandi sa renunti la patut in favoarea unui pat pe podea, care vine la pachet cu o serie de beneficii pentru cei mici. Patutul restrictioneaza miscarea si ii determina pe copii sa depinda de parintii lor pentru a avea acces la propriul pat. Parintii trebuie sa decida cand copilul lor ar trebui sa doarma si cand ar trebui sa se trezeasca - o decizie care, in conformitate cu principiile Montessori, ar trebui sa fie lasata pe seama copilului.

Ora de culcare nu va mai fi un cosmar, asa cum se intampla in cazul multor copii, iar cel mic va fi incantat ca va avea un spatiu personal, in care poate sa doarma, dar sa se si joace. Un pat jos, usor de accesat este o modalitate sigura si usoara de a oferi autonomie copilului asupra instinctului sau de a dormi.

Una dintre cele mai mari temeri pe care o au parintii atunci cand vine vorba despre perioada in care copilul trece din patut intr-un pat obisnuit este legata de pericolul cazaturilor. Un pat pe podea te scapa de aceasta grija, pentru ca in cazul in care copilul se rostogoleste, el nu va mai cadea de la o inaltime mare. Distanta dintre salteaua unui astfel de pat si podea este una foarte mica. Pentru a crea un spatiu atractiv de somn si joaca pentru bebelusul tau, poti sa apelezi la un cort pentru pat sau podea!

In cazul in care iti este totusi teama ca micutul tau poate sa aiba de suferit daca se rostogoleste dintr-un patut pe podea, poti alege un patut care "sa creasca" odata cu copilul. In filosofia Montessori flexibilitatea si functionalitatea sunt apreciate. Ori de cate ori este posibil, investeste in piese de mobilier multifunctionale, cum ar fi paturile care "cresc" odata cu copilul si vin in intampinarea nevoilor acestuia.

Paturile Flexa de la Fleximo sunt modulare, ele se pot transforma si li se pot adauga extensii pentru picioare, piese aditionale, pentru a ajunge, spre exemplu, de la un pat simplu la un pat etajat, ce are sub el un birou si o canapea. Cand cel mic creste, se poate renunta la extensii si patul poate fi coborat din nou la sol.

3. Lasa-ti copilul sa se joace liber!

Copiii mici ar trebui sa aiba acces liber la jucarii interesante si educationale, dar ai grija sa nu-l coplesesti cu acestea. Prea multe jucarii pot fi agasante. Un copil care nu este sigur cu ce sa se joace, nu se mai joaca, pana la urma, cu nimic.

In loc sa umpli rafturile si cosurile cu jucarii si carti, incearca sa organizezi o mana de jucarii, preferate de copilul tau, in mai multe puncte tematice. Investeste in etajere mici, robuste, care au si rolul de suprafete de joc.

In locul unei biblioteci clasice, mizeaza pe functionalitate si alege un sistem modular de depozitare, transformabil in functie de necesitati. O astfel de piesa de mobilier versatila iti permite sa combini piesele dupa bunul plac, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie in camera copilului, dar si in functie de varsta juniorului, inaltimea si nevoile de depozitare ale copiilor.

Asigura-te ca aduci prin rotatie o selectie noua de jucarii, astfel incat sa existe intotdeauna ceva nou si interesant care sa capteze imaginatia copilului tau. Oglinzile, dar si alte elemente senzoriale reprezinta, de asemenea, o modalitate excelenta de a-ti distra micutul.

4. Fa lucrurile accesibile!

Daca doresti ca micutul tau sa invete sa fie independent in propriul sau spatiu, trebuie sa-l faci in primul rand accesibil pentru el. Ia in considerare inlocuirea sertarelor mari si grele cu rafturi mici, deschise, prietenoase cu copiii.

Cuierele de perete, usor accesibile sunt, de asemenea, o alegere excelenta. Chiar si un lucru la fel de simplu precum un dispozitiv de extensie a intrerupatorului de lumina poate aduce o mare diferenta nivelului de independenta al copilului tau.

5. Alege mobila "pe masura" copilului tau!

Lumea poate fi un loc destul de intimidant atunci cand ai sub un metru inaltime. O mica ajustare in jos a lucrurilor nu numai ca reduce anxietatea, dar ofera micutului tau capacitatea de a explora si de a interactiona cu mediul sau, invatand despre acesta, pe masura ce-l descopera.

Potrivit metodei Montessori, atunci cand amenajezi camera copilului tau, trebuie sa tii cont de faptul ca obiectele trebuie sa fie la indemana lui. Dupa varsta de 2 ani, ar fi de preferat ca juniorul tau sa ajunga usor la jucariile lui preferate, la hainute, carti sau la alte obiecte preferate.

De aceea, cand decorezi camera copilului tau, cel mai bine ar fi sa optezi pentru mobilier pentru copii ajustabil odata cu varsta. Copilul se va simti liber sa deseneze si sa creeze la o masa micuta cu scaune in miniatura sau la un birou pe masura lui. La Fleximo gasesti birouri pentru copii cu inaltime reglabila, de la 3 pana la 15 ani.

Fleximo stie ce le place copiilor si ofera solutii complete pentru amenajarea camerei acestora, de la "bebelusie" pana la adolescenta. Mobilierul se poate achizitiona treptat, in timp! Spre exemplu, poti incepe cu un pat simplu, si sa adaugi ulterior extensii pentru picioare, scara, tobogan sau accesorii textile. Produsele sunt certificate conform standardelor europene de siguranta, rezistenta si durabilitate.

In plus, in luna aprilie, beneficiezi de reduceri de pana la -15% la mobilierul si accesoriile de decor pentru camera bebelusului!

Toate produsele FLEXA sunt disponibile pe baza de comanda la showroom-ul Fleximo din cadrul galeriilor Mobexpert Baneasa - Soseaua Bucuresti-Ploiesti 44 C si online, pe www.fleximo.ro

Citeste si despre